Fraudă cu admiterea la licee | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fraudă cu admiterea la licee

Şi în acest an miroase a fraudă în învăţământul românesc. Iar Brăila, ca un blestem, nici acum nu lipseşte din top. Şi de această dată, judeţul nostru este inclus, ba chiar pe loc fruntaş, pe lista neagră a celor 22 de judeţe în care oficialii Ministerului Educaţiei au descoperit abateri grave de la metodologie în ceea ce priveşte soluţionarea cererilor privind transferul elevilor în alte unităţi de învăţământ decât cele în care au fost repartizaţi după admiterea computerizată. Ministrul de resort, Mihai Sorin Câmpeanu, este oficialul care a rupt tăcerea şi a declarat presei că a trimis Corpul de Control în mai multe judeţe. Brăila a intrat pe "lista ruşinii" alături de Suceava, Bihor şi Prahova. Mai mult, ministrul Educaţiei anunţa, ieri, în presa centrală, că a trimis Corpul de Control peste toţi aceia care au aprobat transferurile, dar şi că - bomba zilei! - anulează toate transferurile ce nu pot fi legal justificate. La Brăila au fost 70 de solicitări de transfer, toate de la licee mai prost cotate la licee de top, gen Murgoci, Bălcescu, Iorga, dar au fost aprobate 69.
"Media elevului care solicită transferul nu trebuie să fie mai mică decât media ultimului intrat la profilul respectiv în liceul repartizat", a punctat ministrul. Potrivit înaltului funcţionar public, au fost admise doar situaţii ale unor gemeni sau care au vizat "eventuale corectări ale unor erori de transcriere". "Cazurile în care se pot aproba cererile de transfer sunt foarte bine definite", a mai declarat Câmpeanu.
În acelaşi context, Vasile Şălaru, ministru secretar de stat la Educaţie, a punctat: "Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali şi inspectori generali adjuncţi sunt în special în judeţele: Suceava, Prahova, Bihor şi Brăila, dar nereguli au fost depistate în 22 de judeţe. Pentru pesoanele vinovate vom sesiza organele de anchetă".

Transferuri aprobate la nivel de inspectorat

La Brăila, au fost doar câteva cazuri dintre acelea enumerate de ministrul Educaţiei, ca fiind admise de lege, gemeni care să înveţe în aceeaşi clasă ori copii cu probleme acute de sănătate, care nu le permiteau deplasarea la o distanţă prea mare de casă. Majoritatea transferurilor sunt făcute şi la Brăila din motive ce ridică mari semne de întrebare şi duc în derizoriu repartiţia computerizată realizată în urma Evaluării Naţionale. "Se reclamă în principal cazul acelora care au cerut transferul pentru că şi-ar fi schimbat domiciliul. Eu nu-mi permit să comentez mai mult, sunt inspector şcolar, dar în acest moment sunt în concediu şi nici nu am primit rezultatele contestaţiei făcute de contracandidata mea la concursul pentru inspector general", ne-a declarat Cătălin Canciu, inspector şcolar care a concurat la începutul lunii pentru postul de inspector general şcolar. Canciu a câştigat în prima rundă în faţa contracandidatei Carmen Pârlog (inspector şcolar general interimar). Aceasta a contestat însă rezultatele examenului scris dat la minister, drept pentru care, în aceste zile, Inspectoratul Şcolar Brăila, practic, nu are şef. Mai grav, dată fiind situaţia, ieri, în instituţie nu era de găsit niciun alt inspector cu atribuţii de răspundere. Inspectorul general interimar, Carmen Pârlog, aflată tot în concediu, ne-a recomandat telefonic să vorbim cu alţi colegi ai domniei sale: "Eu am fost în concediu, nu ştiu ce s-a întâmplat! Vorbiţi cu şeful comisiei de repartiţii".
Zis şi făcut! Numai că nici inspectorul general adjunct, Dan Gheorghiţă, cel care a fost şeful Comisiei de Repartiţii, nu era în localitate, ci la un curs de formare: "Nu ştiu de ce ne-au băgat şi pe noi (n.r. - referitor la ancheta ministerului). Noi am avut cazuri de gemeni care trebuie să înveţe împreună. Au fost şi cazuri de boală, cu certificat de la medic, care atestă că elevul nu se poate deplasa prea mult, au fost şi alte cazuri...Noi avem la fiecare cerere, documentele. Eu nu ştiu de ce am apărut acolo, nu-s acasă. A mai fost o situaţie când elevii erau din Tufeşti şi liceul învăţa după amiază, la Pedagogic, şi-atunci au fost redistribuiţi. Noi n-avem mai mult de 30 de elevi într-o clasă, nu ştiu de ce ne-au băgat şi pe noi aici", ne-a declarat inspectorul general adjunct Dan Gheorghiţă. Întrebat dacă există situaţii în care un copil cu media 6 - 7 să fi cerut transferul la Bălcescu, Iorga sau Murgoci, de exemplu, fiindcă vrea să înveţe mai aproape de casă, Dan Gheorghiţă a replicat: "Ne uităm la motiv! Au fost şi câte două locuri pe fiecare clasă pentru romi...Dacă nu s-au distribuit..."

Copii de 6 şi 7, transferaţi în licee de top

De regulă, transferurile de la un liceu la altul sau în cadrul aceluiaşi liceu la secţii diferite se fac după primul semestru al anului sau chiar după primul an de liceu. Acestea erau aprobate de către conducerea unităţii de învăţământ în contextul în care se produceau între secţiile aceluiaşi colegiu sau de către Inspectorat dacă se făceau între licee. Condiţia primordială, media semestrială sau anuală a elevului transferat să fie mai mare sau cel puţin egală cu ultima medie din clasa pentru care se aprobă transferul. Ei bine, anul acesta, nerăbdarea a fost mare, astfel încât foarte mulţi părinţi n-au mai aşteptat nici măcar începerea anului şcolar. Condiţii în care, toate cererile de transfer au fost operate doar prin Inspectoratul Şcolar, ele fiind atributul exclusiv al Comisiei de Repartiţii şi Transferuri.
"Noi nu am aprobat niciun transfer. Nici în interiorul şcolii, nici între noi şi alt liceu. Repartiţia este sfântă, nu ne dă voie metodologia. Toate cererile de transfer vin de la inspectorat, de la comisie, nu intră repartiţiile în atribuţiile noastre, nu ne abatem de la procedură. Singurele posibile transferuri pot fi făcute după cel puţin un semestru în interior, dar şi atunci se fac verificări şi trebuie motivat riguros transferul chiar şi între secţii. Au fost, din câte ştiu, şi câte două locuri pentru romi, dar şi acelea au fost repartizate tot prin inspectorat. Noi n-avem nicio implicare", ne-a declarat Viorica Moşescu, directorul Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci". O problemă există şi în privinţa baremului privind transferurile. Acesta nu există reglementat în normele legislative. Aşa e posibil ca la un liceu la care s-a intrat cu 9 şi 10, gen "Iorga", "Bălcescu" şi "Murgoci", prin transfer, pot ajunge şi copii cu note de 6 şi 7.

Murgoci, cu cele mai multe transferuri între secţii

După cum se ştie deja, cel mai "vânat" colegiu din Brăila este "Murgociul", unitate inclusă chiar în top 50 al celor mai bune licee din ţară, cu cele mai mari ultime medii de admitere. Anul acesta, lupta pentru un loc în secţiile de top de la "Murgoci" a fost "pe viaţă şi pe moarte", copii de excepţie, care deşi la Evaluarea Naţională au avut note foarte mari, au suferit un eşec la repartizare, la câteva sutimi ei fiind eliminaţi de la secţia dorită sau chiar din liceu.
Ei bine, după lacrimile din iulie, pentru unii situaţia s-a rezolvat, în tabelul transferurilor, "Murgoci" fiind liceul în care s-au operat cele mai multe schimbări între secţii. De exemplu, un elev care a luat 9,33 la admitere şi a fost repartizat de computer la Ştiinţe Sociale la "Murgoci", cu transferul aprobat ar fi început clasa a IX-a la Ştiinţe ale Naturii, unde ultima medie a fost 9,52. Un alt exemplu este cel al unui absolvent care a obţinut la Evaluarea Naţională 9,35 şi a fost repartizat la "Murgoci", profil Ştiinţe Sociale, apoi s-a transferat la profilul matematică-informatică, unde media finală a fost 9,62. Sunt şi două cazuri în care de la alte secţii ale "Murgociului", unde mediile de admitere au fost sensibil mai mici, copiii au fost transferaţi în clasa de elită, matematică - informatică bilingv engleză, unde ultima medie din acest an a fost 9,77.
În tabel, mai sunt, de asemenea, foarte multe transferuri de la licee unde ultimele medii au fost în jur de 7, gen "Sebastian", "Cerna", "Darclee", în unităţile şcolare foarte bine cotate, "Iorga", Bălcescu" şi "Murgoci". Sunt şi cazuri sfidătoare, cu diferenţe de peste 1 punct, cum ar transferurile de la "Sebastian" la "Bălcescu", de exemplu, sau de la "Cerna" la "Bălcescu".

Ministerul s-a autosesizat

Ministerul Educaţiei a explicat pentru presa centrală că neregulile de la admitere au fost sesizate cu ajutorul sistemului informatizat centralizat pe care Ministerul Educaţei îl are: "Din sistem putem extrage anumite informaţii. Din momentul în care am observat că numărul cererilor de transfer este procentual mai mare raportat la populaţia şcolară a absolvenţilor de clasa a VIII-a am avut semne de întrebare cu privire la situaţia de legalitate". Totodată, Cîmpeanu a declarat că dacă suspiciunile se vor dovedi adevărate, celor vinovaţi li se vor desface contractele de muncă.
"În mod normal, la finalul primul an de liceu era posibil transferul la alt liceu, după clasa a IX-a. Păi, altfel de ce am mai făcut repartiţia computerizată? Eu consider că este incorect pentru elevii care nu au intrat cu medii mari. Un elev cu 9.60, care nu a intrat şi nu a făcut o astfel de cerere a fost repartizat la un liceu mai slab decât cel pentru care a optat, iar unul cu 8.80 datorită faptului că a făcut o cerere şi i-a fost soluţionată de inspectoratul şcolar, a intrat. Nu se poate aşa ceva", a precizat şi Vasile Şălaru, ministru secretar de stat, numărul doi în Ministerul Educaţiei. În cazul în care abaterile se vor dovedi grave, nu va fi exclusă şi implicarea altor instituţii abilitate, inclusiv DNA, au mai confirmat oficialii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro