Mergi la conţinutul principal

Frăţia specială a banului

Pentru ei se poate, pentru noi, restul, nu sunt bani! Şi-n acest “rest” intră şi bugetari, dar mai ales pensionarii, acea majoritate necăjită care continuă să creadă în nişte promisiuni că va primi sume substanţiale la pensie, dar, ce să vezi, peste câţiva ani. N-am auzit niciunul dintre pensionarii care se văd peste nişte ani cu mii de lei la pensie să se întrebe: “Voi mai trăi să apuc pensia aia grasă promisă”? În fine, în ţara asta, care cică are la vârf o guvernare de stânga, cei îndestulaţi devin şi mai bogaţi, iar cei care supravieţuiesc de pe o lună pe alta trăiesc şi mai greu. Exact ca-n ţările Americii de Sud, acolo unde-i plac vacanţele infractorului Liviu Dragnea. Şi nu mă refer la oamenii de afaceri care se îmbogăţesc pe mintea şi riscul lor ci la genul de “căpuşe” care pe baza carnetului de partid, a relaţiilor şi-a “cotizaţiilor”, ajung să sugă sume uriaşe lunar din bani publici. Degeaba încearcă analfabeta numărul 1, madam Dăncilă, să ne convingă că s-au mărit pensiile şi salariile, dacă atunci când mergi la cumpărături constaţi că pentru ce luai în vremea Guvernului Tudose, nu-ţi mai ajunge leafa din vremea Guvernului Dăncilă. Revenind, mi se pare de-a dreptul cinic ca de la 1 ianuarie 2019, demnitarii de rang înalt (parlamentari, miniştri, prim-ministru, preşedinte) să primească indemnizaţii mărite cu 10 % pentru că a crescut salariul minim pe economie, după cum şi pensiile speciale ale inşilor din aceeaşi categorie să crească proporţional. Mi se pare strigător la cer ca un parlamentar care a ajuns în Senat sau în Camera Deputaţilor doar pentru un mandat de 4 ani să fie atât de special încât să primească o pensie de, atenţie!, 5000 lei, la care se adaugă pensia rezultată în urma contributivităţii din perioada când a fost cetăţean obişnuit. Un exemplu sugestiv este senatorul ALDE Mihai Ruse, condamnat în primă instanţă la o pedeapsă cu suspendare pentru ce matrapazlâcuri a făcut pe când era primar de Măxineni. Acest ins n-a făcut NIMIC în calitate de ales al poporului! Nici măcar nu răspunde la telefon pentru a da o declaraţie, nici măcar n-a făcut o SINGURĂ conferinţă de presă de când este mare lider la ALDE Brăila. ZERO! Ei bine, acest ins va avea o pensie specială de 5000 de lei după ce nu va mai fi senator. Câţi medici sau profesori pensionari se pot lăuda cu pensia asta după zeci de ani de muncă? NICIUNUL, la acest moment. Unde-i dreptatea? Cu ce sunt ei atât de speciali faţă de noi, restul, din sectorul de stat sau privat pentru care fie nu se găsesc bani, fie sunt amânate măsurile de relaxare fiscală?

Ce mi se pare însă şi mai grav este complicitatea tuturor partidelor când vine vorba despre buzunarul lor. Fie că vorbim de sutele de milioane de euro de la bugetul statului, care intră ANUAL în visteria partidelor parlamentare (PSD, PNL, USR, PMP), fie că vorbim de banul personal sau sumele forfetare dedicate aleşilor, n-am auzit de vreo “revoltă” a vreunei formaţiuni politice din Opoziţie. A, că a zis Victor Ponta din vârful ProRomânia să nu se mai dea bani la partide un an şi să ajungă banii la pensionari sau că a zis USR-ul că atunci când va ajunge la putere va desfiinţa pensiile speciale, sunt simple vorbe goale. De ce nu şi-a dat mâna Opoziţia să iniţieze un act normativ care să îngheţe indemnizaţiile, sumele forfetare şi pensiile speciale ale parlamentarilor? Să le îngheţe şi lor, aşa cum îngheaţă salariile în diverse sectoare bugetare, să nu le mai crească pensiile până nu TOŢI pensionarii vor beneficia de acele ultramăriri mult promise? Nu numai că nu există vreo iniţiativă în acest sens, dar n-am auzit de vreun parlamentar să se revolte că fără să facă NIMIC în plus, îi cresc veniturile cu zeci de mii de lei anual doar pentru că a crescut salariul minim pentru milioane de români care supravieţuiesc de la o lună la alta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro