Ieri dimineaţă, după publicarea articolului “Frăţia plagiatului la SRI Brăila”, am fost sunată de col (r) Severin Florian Lungu după un număr de mobil pe care îl deţinea pe vremea când era angajat la Secţia judeţeană a Serviciului Român de Informaţii. Supărat foc, Lungu a solicitat un drept la replică în care să se specifice mai multe aspecte. Primul se referă la episodul cu numărul de telefon pe care a fost apelat (plus SMS-uri) în mai multe rânduri de redactorul Alina Mihai. Fostul şef al SRI Brăila a declarat că a avut şi are în continuare acelaşi număr de telefon de pe vremea când era angajat în servicii, sugerând că redactorul nostru fie a minţit, fie numărul utilizat de noi este greşit. Personal i-am povestit un episod derulat în urmă cu câţiva ani, când, în încercarea de a obţine o lămurire de la SRI Brăila, l-am apelat pe numărul vechi, dar la celălalt capăt al firului a răspuns o persoană de sex masculin care a afirmat scurt că acel număr de mobil nu-i mai aparţine lui Lungu Severin. Drept urmare, LOGIC, nu l-am mai luat în calcul şi am încercat să aflăm un număr actual pe care să-l contactăm pentru a-şi expune un punct de vedere cu privire la suspiciunea de plagiat sesizată de Academia SRI în cazul său şi al altor înalţi ofiţeri care şi-au obţinut titluri de doctori la respectiva instituţie de învăţământ. Am contactat o persoană publică importantă a cărei credibilitate nu am avut motive s-o punem la îndoială şi am aflat acel număr de telefon la care am făcut referire în materialul de presă. De aici episodul cu telefoanele pe care îl contestă Severin Lungu.
A doua replică a fostului şef al SRI Brăila se referă la suspiciunea de plagiat. Severin Lungu a afirmat că teza de doctorat şi-a realizat-o ţinând cont de legislaţia în vigoare în anul 2010, şi, deci, nu-şi reproşează absolut nimic. În acest context, sursa citată susţine că aşteaptă decizia CNATDCU cu privire la suspiciunea de plagiat şi va acţiona legal în consecinţă, în funcţie de rezultat. Pe de altă parte, conform HG 134/2016 pentru modificarea şi completarea Codului studiilor universitare de doctorat aprobat prin HG 681/2011 se spune cam aşa, la articolul 50, alin 2: “Orice persoană fizică sau juridică, inclusiv membrii CNATDCU şi IOSUD, poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existenţa plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data susţinerii acesteia, şi de data acordării titlului de doctor”. În fine, în cadrul aceleeaşi discuţii telefonice, fostul şef al SRI Brăila a ţinut să precizeze că nu a avut beneficii la stabilirea pensiei în urma obţinerii titlului de doctor, asta ca răspuns la unele comentarii apărute pe site-ul ziarului “Obiectiv – Vocea Brăilei”. Sursa citată nu a rostit însă niciun cuvânt şi despre alte comentarii care îl acuză de implicare în sfera politică. Dar despre aceste aspecte pe care doar ce le-am aflat, vom reveni în una din ediţiile viitoare ale ziarului.
P.S. De unde a pornit scandalul
Reamintim că Academia SRI şi-a reclamat opt doctori pentru plagiat, la CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare), iar printre aceştia se numără şi colonelul (r) Severin Florian Lungu, care a fost şeful SRI Brăila la mijlocul anilor 2000. Din cele opt sesizări, depuse la începutul lunii octombrie, patru se referă la tezele unor foşti ofiţeri superiori din SRI, două vizează foşti ofiţeri superiori din SPP, iar alte două - un om de afaceri şi un fost vicepreşedinte ANAF. Cinci dintre cele cele opt lucrări asupra cărora planează suspiciuni de plagiat au fost susţinute în 2010, primul an în care la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV ), instituţie aflată în subordinea SRI, s-au acordat titluri de doctor, iar alte trei au fost susţinute în 2011. De altfel, mai mult de jumătate dintre tezele de doctorat susţinute în 2010 la Academia SRI ridică suspiciuni de plagiat (9 din 16 teze).
Până în acest moment, 85 de persoane au obţinut titlul de doctor în Informaţii şi Securitate Naţională la şcoala doctorală a Academiei SRI. Asupra a 20 de teze planează suspiciunea de plagiat, adică 23,5% din total. În urmă cu o lună, PressOne a scris că Academia SRI a trimis către CNATDCU patru sesizări de plagiat, vizând tezele de doctorat semnate de generalul SRI (r) Dumitru Dumbravă, de fostul ministru al Apărării Mihai Stănişoară, de fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onţanu şi de Adela Loredana Popescu (Neagu), fostă secretară a lui Gabriel Oprea.
Potrivit presei centrale, fostul şef al SRI Brăila, colonelul (r) Severin Florian Lungu, nu se confruntă cu prima acuzaţie publică de plagiat. El este suspectat că a fost părtaş la copierea a peste 60% din cartea intitulată “Schimbarea managerială. Managementul schimbării”, pe care a semnat-o în 2009.