Mergi la conţinutul principal

A fost odată... ora de psihologie

A fost odată... o oră la care abia așteptam să ajung. Aici elevii fluierau, dansau, mă contraziceau, râdeau. Era suficient ca la lecția despre aptitudini să întreb: „Cui îi place să fluiere?” Și, deodată, începea cineva din ultima bancă să întoarcă toate privirile către el, pentru că fluiera „Deșteaptă-te, române” cu mare acuratețe și încă ceva ce nu știu cum se numește, pentru că era melodia lui preferată. Sufletele se bucurau.
La alt
ă oră, amuțeam cu toții în fața unui adolescent care spunea: „Eu ce fac, fac din suflet, de aceea vă vorbesc din suflet. Îmi place să dansez. Seara, spre disperarea părinților și vecinilor, mă apucă și dansez și scap de toate grijile și nemulțumirile.” „Păi ce dansezi?” „Stați puțin” și pune muzică grecească pe telefon, iar eu rog pe cineva să-l filmeze, că așa ceva e păcat să se piardă. Băiatul acesta chiar dansează și chiar își pune tot sufletul aici, acum. Două minute, până și elevii cărora le-am făcut observație să fie atenți sunt atenți. La sfârșit îl aplaudă: suntem fericiți. Și el e fericit. El, care dansează în fața atâtor oameni străini, în ansamblul de dansuri grecești, a dansat în fața colegilor lui și chiar ia un zece la Psihologie.
Uneori, ne solidariz
ăm cu fata care tremură în fața clasei ca să-și prezinte un punct de vedere; eu stau în ea. Sunt una cu ea: îmi reglez respirația la respirația ei scurtă. Se termină discursul: e mai puternică, mai încrezătoare decât înainte. Cineva din bancă îi face cu ochiul: a fost foarte bine.
La ora de Psihologie se plânge: sunt situa
ții în care mi se cere să țin distanța, să nu mă apropii atât. N-am încotro: trebuie să ascult!
Vorbim despre r
ănile sufletului, despre limbajele iubirii, despre îndrăgostire, dacă e sau nu posibil să fii îndrăgostit 20 de minute, atât și nimic mai mult. Îmbujorare și paloare, puncte de vedere diferite. Cineva vrea să pună o întrebare: „Ce înseamnă că am visat un câine care... aproape m-a mușcat? Era întuneric, erau doi bărbați în depărtare, dar și ei au fugit de frica acelui câine... și am rămas singură. Și aproape m-a mușcat.” „Putem vorbi despre pericolul pe care-l sesizezi în mod inconștient”.
 Vorbim despre anxietate, depresie, anorexie
și bulimie și cineva se strâmbă la sintagma „vomitat voluntar”, altcineva râde. Vorbim despre limbajul corpului și minciună, dependențe și boli psihice, despre cum ne stresăm de griji închipuite și nu reale, cum e să trăiești liber, de unde știi dacă vocea interioară e a ta sau a părintelui tău critic, ce înseamnă că nu poți fi salvator fără să fii victimă și persecutor, care e visul tău cel mai îndrăzneț, cum ar arăta un salon de înfrumusețare a sufletului.
Asta a fost azi. Mâine nu va mai fi, pentru c
ă se discută despre eliminarea Psihologiei din planul-cadru al învățământului.
Când se apleac
ă cineva peste balustrada interiorității, e posibil să cadă în golul creat de exterioritate. În afara sa sunt himerele plăcerilor de moment, înlăuntrul său sunt evidențele neliniștilor, curiozității, amintirilor ce nu se pierd.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro