pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est au lansat, ieri, la Braila, Programul Operational Regional (POR), la nivelul regiunii sud-est.
Evenimentul s-a desfasurat in prezenta ministrului de resort, Laszlo Borbely si a directorului general al Autoritatii de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Gabriel Friptu. Actiunea a fost ultima dintr-o serie de opt derulate in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei, in perioada septembrie-decembrie, si a prilejuit atit ministrului, cit si reprezentantilor ADR Sud-Est, o intilnire cu potentialii beneficiari de finantare prin POR.
"Pina la o eventuala reconfigurare a regiunilor de dezvoltare,
deocamdata, sintem preocupati sa cheltuim cit mai repede acest sac de bani care se afla la Uniunea Europeana. Este vorba despre 4,4 miliarde de euro. Sint convins ca POR este programul la care se vor cheltui cel mai repede banii, pentru ca ne-am organizat bine impreuna cu regiunile, am pornit din timp acest program operational si sintem in grafic. In afara de faptul ca am pornit din timp acest program, deja avem depuse 25 de proiecte, in valoare de 400 de milioane de lei, 6 fiind din aceasta regiune de dezvoltare", a spus Laszlo Borbely, care a felicitat ADR Sud-Est, "pentru ca a fost foarte activa si de aceea, are multe proiecte pe teava.
POR finanteaza sase axe prioritare de dezvoltare
Valoarea fondurilor alocate pentru Regiunea Sud-Est (din care fac parte judetele Braila, Galati, Constanta, Buzau, Vrancea si Tulcea) este de 587,88 milioane de euro. Suma reprezinta 13,25% din totalul fondurilor alocate Romaniei prin POR in perioada 2007-2013. ADR va implementa acest program in Regiunea Sud-Est, asa cum a fost stabilit prin Acordul Cadru privind delegarea atributiilor de la minister (in calitate de Autoritate de Management) la ADR Sud-Est (in calitate de organism intermediar pentru POR).
POR finanteaza proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni de dezvoltare ale tarii prin institutii publice in dezvoltare urbana, in infrastructura de transport, sociala, de afaceri si infrastructura de transport, pe sase axe prioritare de dezvoltare:
Axa 1 - sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere; Axa 2 - imbunatatirea infrastructurii de transport regionale; Axa 3 - imbunatatirea infrastructuri sociale; Axa 4 - sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local; Axa 5 - dezvoltarea durabila si promovarea turismului si Axa 6 - asistenta tehnica.