Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila a inaugurat, ieri, Centrul de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA), cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, sărbătorită pe 2 aprilie. Centrul, situat în municipiu, pe Str. Carpaţi nr. 1 bis, este înfiinţat de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Direcţia Generală Protecţia Copilului şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. La inaugurare au participat, din partea autorităţilor, secretarul general al Consiliului Judeţean Brăila, Nicu Filote, conducerea DGASPC, specialiştii din cadrul centrului, reprezentanţi ai unor ONG-uri, copii cu autism şi părinţii acestora.
Echipa centrului este constituită din trei psihologi angajaţi în cadrul DGASPC, instruiţi în intervenţii terapeutice pentru persoanele cu TSA. Serviciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticaţi cu autism beneficiind de intervenţie terapeutică, iar părinţii lor de consiliere, după ce mai întâi se face evaluarea persoanelor cu TSA şi se realizează un plan de intervenţie individualizat. Spaţiul în care funcţionează centrul este pus la dispoziţie, gratuit, de către DGASPC Brăila, ce va asigura şi susţinerea cheltuielilor privind plata utilităţilor, iar dotarea materială şi logistica au fost puse la dispoziţie de către Fundaţia Romanian Angel Appeal, constând în mobilier, computer cu licenţe, consumabile educaţionale, teste psihologice şi instrumente necesare terapiei TSA. Înfiinţarea Centrului de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu TSA în cadrul DGASPC Brăila s-a realizat şi ca urmare a analizării nevoilor copiilor cu tulburări din spectrul autist şi a familiilor acestora, cu ocazia diverselor activităţi, cum ar fi întâlniri cu părinţi, specialişti, ONG-uri, reprezentanţi ai unor instituţii publice. După cum a precizat directorul general al DGASPC Brăila, Alexandru Sculschi, numărul copiilor cu autism a crescut îngrijorător la nivelul judeţului, în ultimii zece ani, de la 16 copii cu TSA în 2001, la 40 de copii cu TSA în 2005, 82 de copii cu TSA în 2008, în prezent fiind înregistrat un număr de 108 copii cu TSA şi 37 copii cu elemente autiste. Se cunoaşte faptul că prevalenţa cazurilor de TSA este în special în rândul persoanelor de sex masculin, astfel că din cei 108 copii, 80 sunt băieţi. Vârstele copiilor cu TSA care se află în evidenţele DGASPC Brăila sunt cuprinse între 3 şi 18 ani. În ceea ce priveşte mediul de provenienţă, 73 dintre copii au domiciliul în municipiu, iar 35 în localităţi din judeţ. Cu ocazia inaugurării centrului, directorul adjunct al DGASPC, Simona Cimpoae, a anunţat că instituţia va susţine şi cheltuielile de transport, punând la dispoziţia beneficiarilor un microbuz.
La nivel naţional sunt aproape 10.000 de persoane cu TSA, fiind anunţată înfiinţarea altor 39 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu TSA, în cadrul proiectului strategic "Şi ei trebuie să aibă o şansă!", acesta fiind un program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări din spectrul autist, ce beneficiază de cofinanţare din Fondul Social European.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.