Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Formularul OPT poate fi utilizat pentru declararea obligatiilor bugetare

Platitorii de impozite, taxe si contributii sociale pot utiliza pentru declararea obligatiilor de plata la bugetul general consolidat, formularul "Ordin de plata pentru Trezoreria Statului" (OPT), precizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Formularul OPT se poate utiliza pentru declararea obligatiilor bugetare, in situatia in care pentru fiecare obligatie bugetara sint indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: in perioada de raportare rezulta sume de plata; in perioada de raportare suma datorata este egala cu suma de plata, nefiind influentata de sume deductibile pentru care exista obligatia de declarare; suma de plata pentru perioada de raportare se achita integral si pina la termenul de plata prevazut de lege.
ANAF precizeaza ca, in cazul in care se efectueaza plati partiale, dar pina la termenul scadent de plata se achita toata suma datorata, este obligatoriu sa se depuna formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat". In aceasta situatie, insa, ordinul de plata nu este considerat si declaratie a obligatiilor bugetare.
Trebuie retinut faptul ca platitorii de impozite, taxe si contributii sociale care utilizeaza pentru declararea obligatiilor bugetare formularul OPT in conditiile prevazute mai sus, nu mai declara obligatiile respective pe formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat" pentru obligatiile respective, formularul urmind a fi utilizat doar daca in perioada de raportare nu sint indeplinite conditiile cumulative.
Completarea si listarea formularelor privind cele doua variante declarative - OPT si formularul 100 - se face prin utilizarea aplicatiei informatice care se poate procura gratuit de la orice unitate fiscala sau prin accesarea adresei de Internet a portalului ANAF - http://anaf.mfinante.ro, domeniul Asistenta contribuabili, subdomeniul Programe utile.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii