• primarul comunei Gradiştea nu dă înapoi când vine vorba de proiecte finanţate de Uniunea Europeană • astfel, liberalul Petre Andrei vrea să achiziţioneze un tractor de ultimă generaţie pentru a se “asorta” cu noul corp de clădire în care vor învăţa elevii din clasele IX-XI ai Şcolii Profesionale “Emil Drăgan”
Judeţul Brăila va avea din nou “pepinieră” de muncitori calificaţi în domeniul agriculturii! Spunem asta pentru că la Gradiştea deja se vorbeşte despre cea mai modernă şcoală profesională din zonă, cu utilaje ultramoderne, cu poligon şi cu loturi demonstrative. Banii provin atât de la bugetul de stat - de la Dezvoltare - pentru clădirea în sine, cât şi de la Uniunea Europeană pentru utilaje.
Şcoala Profesională “Emil Drăgan” din Gradiştea va avea un corp nou, unde vor fi mutaţi cei 70 de elevi din clasele IX-XI cu profil agricol. În prezent, adolescenţii învaţă în aceeaşi încăpere cu cei din ciclul gimnazial. Noua clădire a costat 1,3 milioane lei şi e finalizată în proporţie de 80%. Finanţarea s-a făcut prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) II. Noua locaţie va avea bază didactică, utilaje, un laborator, dar şi loturi demonstrative. De menţionat că pentru achiziţia utilajelor se vor folosi bani de la Uniunea Europeană. Chiar zilele acestea, primarul Petre Andrei va depune un proiect prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) pentru cumpărarea unui tractor ultramodern cu plug şi combinator. Vor exista şi utilaje vechi care vor fi folosite de elevii începători.
Aşa cum am spus şi mai sus, una dintre noutăţile pe care le va aduce Şcoala Profesională “Emil Drăgan” va fi reprezentată de loturile demonstrative. “Avem 70 de copii înscrişi la Şcoala Profesională acum, dar sperăm să aducem şi mai mulţi elevi pe viitor, inclusiv din judeţul Buzău. Vom achiziţiona un tractor cu plug şi combinator ultramodern, prin GAL. Căutăm să-i aducem în pas cu tehnologia nouă. Cât despre loturile demonstrative, aici discutăm de culturi agricole. Există un hectar de teren care va fi împrejmuit şi unde vor exista câteva rânduri de vie, de pomi, cultură porumb, grâu, floarea soarelui, toate aliniate frumos, cu denumirea în latină, cu tot ce trebuie. Scriptic, au poze cu aceste culturi în cărţi, pe internet, dar vreau ca elevii să aibă totul la îndemână, inclusiv aceste culturi. Asta înseamnă lot demonstrativ. Chiar îmi doresc ca aceşti elevi să înveţe, iar când vor merge să se angajeze să aibă o calificare”, ne-a povestit primarul Petre Andrei despre cum va arăta cea mai modernă şcoală profesională cu profil agricol din judeţ.