• în ziua Marii Uniri, grădiştenii şi-au creat propria tradiţie: concursul culinar şi petrecerea din hala comunei • după ce participă la serbarea copiilor, la Căminul Cultural, oamenii merg în hala unde se ţine târgul săptămânal • aici, gospodinele din satele componente întind pe mese cele mai bune bucate tradiţionale de post şi “de dulce”, din care participanţii se răsfaţă, pe gratis • materia primă este asigurată de Primărie, iar la final se votează cele mai gustoase sărmăluţe şi fasole cu ciolan
Când spunem 1 Decembrie, ne gândim automat la paradă militară, muzică patriotică, Imnul şi Drapelul României şi…chiar fasole cu ciolan. Ei, nu şi grădiştenii. Comunitatea aflată la graniţa cu judeţul vecin Buzău a lăsat deoparte transmisiunile în direct cu marea paradă de la Arcul de Triumf, dar şi evenimentele din municipiul nostru şi şi-au făcut propria tradiţie. După serbarea susţinută de copiii comunei, la Căminul Cultural, toată suflarea se mută în hala de la marginea localităţii, unde are loc concursul culinar şi unde gospodinele satului îşi expun cele mai bune preparate spre a fi degustate, pe gratis, de gurmanzi.
Nu au zilele comunei, dar nici nu-şi doresc. Primăria din Grădiştea a reuşit să înlocuiască acest fenomen destul de costisitor cu un eveniment cu şi despre comunitate, pe bani puţini. Cu 8.500 lei, asigură materia primă pentru mâncarea servită locuitorilor pe 1 Decembrie: salată de vinete, icre, ciuperci, salată de legume, chifteluţe, caşcaval, peşte afumat, peşte marinat, roşii, măsline, fasole făcăluită, fasole cu ciolan, sărmăluţe, plăcintă de mere, plăcintă de bostan, negrese şi alte prăjituri tradiţionale. Iar cu alţi 2.500 lei a premiat echipele participante la concursul tradiţional. Anul trecut, comunitatea s-a împărţit în 4 patru echipe – Gradiştea de Sus, Gradiştea de Jos, Maraloiu şi Ibrianu -, dar cum o regulă nescrisă spune că înveţi de la o ediţie la alta, anul acesta în concursul culinar au fost 5 echipe, cea a romilor adăugându-se, deoarece aceştia reprezintă cam 20% din numărul total al grădiştenilor. Dintre toate bunătăţile expuse în hală, jurizarea s-a făcut doar pentru fasole şi sărmăluţe. Juriul a fost format din oameni din afara comunităţii, pentru a evita subiectivismul. Oricum, o altă măsură de siguranţă pentru o jurizare cât mai obiectivă a fost ascunderea numelui echipei, pe spatele farfuriei. Juraţii nu au putut vedea cine a preparat mâncarea decât după ce farfuria era goală.
Decorul, la fel de important ca alimentele
Ştergarele cusute de mână şi carpetele de zeci de ani şi-au găsit locul de cinste în hală, fiecare stand încercând să se apropie cât mai mult de casa ţărănească de odinioară. Iar fiecare echipă a încercat să iasă cu ceva în evidenţă. Spre exemplu, standul Gradiştei de Jos îţi lua ochii cu prăjituri în culori roşu, galben şi albastru. Cinci gospodine au muncit de zor pentru ca preparatele să fie gata până duminică, la ora 11, când începea evenimentul. Liderul echipei formată din cinci gospodine, Geta Andrei, ne-a prezentat standul: “Reprezentăm satul Gradiştea de Jos. Există o tradiţie la noi: concurenţa între sate. Comuna noastră este formată din 4 sate: Gradiştea de Jos, Gradiştea de Sus, Ibrianu şi Maraloiu. Anul acesta, s-a ajuns la concluzia că şi romii, o etnie care reprezintă 20% din comunitate, trebuie să aibă stand. Fiecare sat prezintă produse de post şi produse de dulce. Dulciurile şi aperitivele nu se jurizează. Pe masă avem plăcintă de bostan şi de mere, trandafiraşi de mere de post, guluf de post şi o negresă de post, iar pentru a intra în «febra» zilei de 1 Decembrie, am inventat o negresă acoperită cu cremă de culoare roşie, galbenă şi albastră, spre încântarea ochiului publicului. La aperitive avem coşuleţe umplute cu salată boeuf de post, icre, fasole bătută, salată de vinete, salată de ciuperci cu maioneză de post, pâine de casă, peşte, pentru că este Dezlegare la peşte. Primăria comunei Gradiştea s-a ocupat de aprovizionarea fiecărui stand, la iniţiativa domnului primar. Ieri şi azi am preparat tot ce vedeţi aici. Suntem 5 gospodine. Sperăm că în maxim o oră să se mănânce tot, să nu plecăm cu nimic acasă. Bărbaţii fierb vinul şi ţuica, ca-n fiecare casă ţărănească, fiecare are atribuţiile lui. Ştergarele şi carpele sunt de la noi de acasă. Asta a fost cusută de mâna mea, nu e nouă, are aproape 40 de ani”.
Păpuşile vechi ce întruchipau ţărănci de altădată stăteau la loc de cinste la standul Grădiştei de Sus. Liderul echipei a fost Mariana Serea, însă produsele ne-au fost prezentate de Mocanu Lucica. “Avem produse de post, de peşte, pentru că este Dezlegare la peşte, dar şi de dulce. Suntem 6 gospodine în echipă. De ieri (sâmbătă-n.r.) ne-am apucat de gătit şi iată că este aproape ora 11 şi încă mai avem de preparat mămăliga. Păpuşile sunt foarte vechi, sunt de la bătrânii din sat. Sperăm să încântăm cu sarmalele, pe ele ne bazăm şi la concurs. Doamna Serea ne-a coordonat”, ne-a declarat aceasta.
Toate echipele au plecat acasă cu premii
La standul Ibrianu, câştigătorul premiului I de anul trecut, cele 8 gospodine s-au îmbrăcat în port popular şi au folosit cât mai multă veselă veche, pentru a reda cât mai bine atmosfera de odinioară. Georgiana Durbacă, liderul echipei, ne-a declarat că, deşi echipa e numeroasă, au început să prepare mâncarea încă de vineri. “Avem vinete, peşte marinat, peşte afumat, salată de ţelină, fasole făcăluită, măsline, fasole cu ciolan şi sărmăluţe. Sperăm să se mănânce tot şi să placă tuturor preparatele noastre”.
Alte cinci gospodine au reprezentat satul Maraloiu, pregătind produse gustoase. Rodica Turea, liderul echipei, ne-a spus că toată mâncarea a fost pregătită în dimineaţa zilei de duminică. “Am făcut vreo 800 şi ceva de sarmale, 10 kilograme de fasole din care am pregătit şi scăzută cu ciolan, şi făcăluită, prăjituri, plăcintă”, ne-a declarat femeia.
Romii s-au mândrit cu ardeii umpluţi cu sarmale. În interiorul ardeilor, oamenii nu au găsit umplutura tradiţională, ci sărmăluţe, iar surpriza a smuls zâmbete de pe chipurile tuturor degustătorilor. Steluţa Mocanu, liderul echipei formată din 7 gospodine, ne-a spus că două zile s-a muncit pentru toată mâncarea de la stand: “Am pregătit fasole cu ciolan, sărmăluţe, fasole făcăluită cu usturoi, ciuperci cu maioneză, plăcintă de bostan, gogoşi, icre pe pâine, ardei umpluţi cu sarmale. Nimeni n-a ştiut că ardeii au sarmale în interior”.
Aglomeraţie a fost la toate standurile, iar într-o oră, aşa cum au preconizat liderii celor cinci echipe, s-au mâncat toate preparatele. Dar odată cu mâncarea, nu s-a terminat şi sărbătoarea. Evenimentul a continuat cu muzică populară, iar oamenii din hală s-au strâns în horă.
A fost anunţat şi câştigătorul ediţiei din acest an, la concursul culinar: satul Ibrianu! Echipa a câştigat 700 lei. Pe locul II s-a situat satul Gradiştea de Sus, premiul fiind de 600 lei. Echipa satului Maraloiu a ocupat locul III, câştigând 500 lei, în timp ce Gradiştea de Jos s-a clasat pe locul IV, obţinând premiul în valoare de 400 lei. Echipa Romilor s-a clasat pe locul V, plecând acasă cu 300 lei.