Gripa a mai ucis o persoană... Zi de zi, seară de seară, ştirile despre infecţiile acute ale căilor respiratorii, despre zeci şi zeci de decese şi sute de suspiciuni de gripă, au monopolizat posturile de televiziune şi paginile de ziar, isterizând populaţia. Recent, a murit un om şi la Brăila din cauza gripei şi alte câteva persoane din judeţ sunt suspecte că au contactat virusul gripal. De câteva zile, Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat oficial că în România este epidemie de gripă. Numărul deceselor cauzate de virusul gripal se apropie de 70 de persoane, de toate vârstele, multe dintre acestea având şi alte afecţiuni.
Autorităţile din sistemul de sănătate spun că, în luna februarie, ne vom confrunta cu o extindere a fenomenului gripal în toate regiunile, dar în special în zona de sud a ţării. Îngrijorător este faptul că virusul gripal poate căpăta cote alarmante în săptămânile care urmează, datorită încălzirii vremii, iar specialiştii susţin că vaccinarea este cea mai sigură metodă de protejare. Deşi nu se vorbeşte încă despre carantină, în spitale se restricţionează accesul vizitatorilor, în special în secţiile cu risc, iar populaţia este îndemnată să respecte regulile de igienă şi să poarte mască de protecţie.
Profofesor doctor Adrian Străinu Cercel de la Insitutul de Boli Infecţioase Matei Balş este de părere că unităţile sanitare ştiu ce au de făcut. “Problema este cu igiena personală. Apa şi săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul. Apa şi săpunul. Cum strănutăm. Nu strănutăm în mână. În acest context este bine să purtăm şi masca de protecţie”, susţine acesta.
Sincer vorbind, rămâne de văzut dacă unităţile spitaliceşti ştiu sau nu ce au de făcut în această perioadă, având în vedere infecţiile nosocomiale, care sunt prezente în toate spitalele din România. Problema cu igiena personală şi cu respectul faţă de cei din jur, cu evitarea locurilor aglomerate, este însă cu şi mai multe necunoscute. Dacă evităm, pe cât posibil, contactul cu persoanele afectate de gripă, la Brăila, nu putem evita înghesuiala, îngrămădeala şi nebunia din mijloacele de transport în comun. În opinia mea, în oraşul nostru, un factor important care contribuie în această perioadă la răspândirea virusului gripal este societatea de transport în comun BRAICAR, care, de ani de zile, îşi bate joc de populaţie. Nu voi vorbi din nou despre incapacitatea celor care conduc societatea respectivă de a face un grafic potrivit căruia autobuzele să circule la intervale rezonabile, pentru că, oricum, nu aude nimeni. Vorbesc doar despre faptul că, pentru noi, cei care circulăm zi de zi cu mijloacele de transport în comun, strănutul sau tusea celor din jur nu pot fi evitate. Cum să atenţionezi pe cineva să strănute în batistă, sau să te fereşti de cei care tuşesc până li se scurg mucozităţile pe umerii tăi, dacă noi circulăm ca sardelele în microbuzele societăţii BRAICAR, după zeci de minute de aşteptare în staţii? Cum să respectăm recomandările specialiştilor, în condiţiile în care noi ne deplasăm în adevărate focare de infecţie, în bombe de gripă pe roţi? Întrebările sunt, ca de obicei, retorice. Şi totuşi, când se înregistrează cazuri noi de infecţii respiratorii sau de gripă, iar victimele sunt întrebate dacă sunt sau nu vaccinate, nu ar fi rău să spună şi dacă se deplasează sau nu cu mijloacele de transport în comun, gen BRAICAR.