Mergi la conţinutul principal

Flotila Fluvială, sub comanda contraamiralului de flotilă Marcel Neculae

* comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” a fost avansat în grad prin Decret prezidențial, la finele lunii noiembrie * ceremonia de de citire a Decretului prezidențial a avut loc pe 5 decembrie, în prezența locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiral de flotilă Liviu-Auraș Coman

 

 

 

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” se află acum sub comanda contraamiralului de flotilă Marcel Neculae, fost comandor, avansat în grad, zilele acestea, prin Decret al președintelui României.

Participarea la exercițiile naționale și multinaționale ale Forțelor Navale Române, prezența în poligoanele de instrucție fluviale și maritime, pregătirea în instituțiile de învățământ militar din țară și străinătate, lucrul în slujba țării la Comandamentul Componentei Navale și profesionalismul dovedit pe parcursul carierei militare au confirmat progresul comandantului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, pe cele mai înalte trepte ale succesului, în domeniul Apărării Naționale”, se precizează într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

În acest context, luni, 5 decembrie, în ajunul sărbătorii Sf. Ierarh Nicolae, a avut loc ceremonia de citire a Decretului prezidențial nr. 1459 din 28 noiembrie 2022, privind acordarea gradului de contraamiral de flotilă cu o stea comandorului Marcel Neculae. Prezent la ceremonie, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiral de flotilă Liviu-Auraș Coman, a rememorat evenimentele la care a participat alături de contraamiralul Marcel Neculae în misiuni și exerciții navale.

Domnul comandor Marcel Neculae merită pe deplin această primă stea, mai ales că întregul său parcurs profesional s-a construit pe ambiție, determinare, dăruire și o perseverență care l-a angajat cu multă responsabilitate în îndeplinirea misiunilor de realizare a managementului spațiului fluvial. Doresc ca aceste atribute să-l însoțească și de acum înainte, iar dumneavoastră să-i acordați întregul sprijin pentru ca, acționând conform standardelor actuale, structura pe care o comandă să asigure prezența navelor și a infanteriei marine, pe fluviu și în teren, în concordanță cu programele de instruire proprii și cu angajamentele internaționale asumate. Îi doresc mult succes, viață cât mai frumoasă în funcțiile și în calitatea pe care o are în acest moment, să se bucure împreună cu familia, împreună cu camarazii, împreună cu dumneavoastră și sper din toată inima să ne întâlnim cât mai curând la astfel de evenimente. Succes dumneavoastră și marii unități pe care cu onoare o comandați”, a spus contraamiral de flotilă Liviu-Auraș Coman.

La rândul său, comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, Marcel Neculae, avansat acum la gradul de contraamiral, a spus, printre altele:

Sunt onorat de acordarea gradului de contraamiral de flotilă al Armatei Române, într-un punct al carierei mele care, până acum, s-a împărțit între participarea la exerciții militare, prezența în poligoanele de instrucție fluviale și navale și acțiunea la comanda unităților și în statele majore ale Forțelor Navale Române. Acordarea gradului în preajma Zilei Naționale a României, zi în care cinstim cu toții sacrificiul strămoșilor noștri și privim cu recunoștință la jertfa lor pentru independență, mă onorează și mă obligă în același timp să duc mai departe tradițiile de luptă formate la bordul navelor Diviziei de Dunăre și să contribui astfel la ridicarea gradului de profesionalizare a Flotilei Fluviale. Este încununarea unui efort comun, la care a contribuit personalul Flotilei Fluviale, cu echipajele navelor Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, precum și toți camarazii din Forțele Navale Române alături de care servesc tricolorul sfânt al României”.

Contraamiral de flotilă Marcel Neculae s-a născut în comuna Văcăreni, județul Tulcea, la 1 iulie 1972. A absolvit cursurile Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța în anul 1990 și ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Specialitatea Navigație, Echipamente de Navigație și Hidrografie în anul 1995, fiind repartizat la Divizionul 73 Vedete Dragoare Fluviale din Galați, unde a ocupat funcția de ofițer secund (1995 - 1996) și comandant al Vedetei Dragoare Fluviale 158 (1996 - 1997). În perioada 1997 - 2001, Marcel Neculae a fost comandant al Vedetei Blindate Fluviale 84 (generația a II-a) din cadrul Divizionului 94 Vedete Blindate Fluviale, din Brăila. Începând cu anul 2001, a fost mutat la Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, unde a ocupat, succesiv, funcțiile de ofițer secund la Vedeta Blindată Fluvială 179 Posada (generația a III-a), comandant la aceeași navă, comandant secție Vedete Blindate Fluviale și șef al Operațiilor și Instrucției, până în anul 2008.

În perioada 2008 – 2010 a urmat studiile masterale din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Facultatea de Comandă și Stat Major – specializarea „Conducere Interarme Forțe Navale”. După absolvirea cursurilor de master, în perioada 2010 – 2012 a ocupat funcția de șef al Operațiilor și Instrucției la Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, iar începând cu anul 2012 a fost numit șef Birou Operații la Comandamentul Flotei.

În perioada 2014 - 2017, Neculae a ocupat succesiv funcțiile de șef Birou Capacitate de Luptă și șef Secție Operații în Statul Major al Forțelor Navale, iar în perioada 2017-2020 a ocupat funcția de comandant al Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie din cadrul Flotilei Fluviale. În perioada 2020 - 2021 a îndeplinit funcția de locțiitor la Componenta Operațională Navală, respectiv la Comandamentul Componentei Navale, iar din aprilie 2022 și până în iulie 2022 a fost împuternicit comandant al Comandamentului Componentei Navale. Începând cu 31 iulie 2022, a fost împuternicit comandant al Flotilei Fluviale, iar în data de 18 august 2022 a fost numit comandant al Flotilei Fluviale. Pe 1 decembrie 2022, prin decret prezidențial cu numărul 1.459, din 28 noiembrie 2022, i s-a acordat gradul de contraamiral de flotilă cu o stea.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro