Florile, intre lux si moft | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Florile, intre lux si moft

Florile au ajuns un lux pentru cei mai multi braileni! De vina ar fi, spun floraresele, economia nedezvoltata a orasului. La cum merg vinzarile, ele sint convinse ca putini sint brailenii care isi mai permit o vaza cu flori in casa. De obicei ei cumpara rar flori, si atunci nu prea scumpe, si doar daca sint constrinsi de situatie sau eveniment. Puterea financiara a brailenilor este din ce in ce mai redusa, salariile sint mici, iar florile se scumpesc pe zi ce trece, tot mai mult. Virstnicii nu cumpara, pentru ca nu au bani, iar tinerii, pentru ca nu vor. Ei nu mai obisnuiesc, cum faceau odata parintii lor, sa-si surprinda iubitele intr-un mod placut, oferindu-le o floare. Acum, acest obicei este considerat vechi si demodat.
Si, pentru ca vinzarile nu merg foarte bine, in pietele brailene nici oferta de produse nu e prea bogata. Predomina florile de sezon, tuberoze, gladiole, crini, trandafiri, garoafe. Floraresele se pling ca nu au vinzari, "nici macar de sarbatori sau la evenimente importante nu se mai fac bani cum se faceau alta data", se aude o voce plina de nemultumire. Nici conditiile in care acestea isi tin marfa nu sint mai bune, stiut fiind ca plantele au nevoie de conditii deosebite. In pietele noastre, iarna florile ingheata si vara se ofilesc. Floraresele sustin ca se lovesc de un zid atunci cind incearca sa vorbeasca cu edilii orasului. "Cibu ne-a promis multe lucruri, acum insa nu se mai tine de cuvint. A promis ca ne creeaza conditii, ca ne amenajeaza zona asa cum trebuie", ne-a declarat Elvira Stingaciu, destul de dezamagita. D-na Elvira este in bransa de 15 ani, dar niciodata, spunea ea, nu a fost atit de greu ca acum. In apropierea ei, Otilia Boia, o tinara intrata de curind in domeniu, ne-a spus rizind "Garoafe vindem din plin, mai ales cind sint morti prin zona!". Florile fine, e sarbatoare cind se vind. Si nu are cum sa fie altfel, cind un crin costa 10 lei, o crizantema 5 lei. "Ca sa vindem un crin, asteaptam uneori chiar si o saptamina", s-au plins floraresele.

Florile rare sint din belsug in florarii

In comparatie cu piata, florariile au cu ce se lauda, in orice sezon detin o larga gama de produse si servicii pe care le ofera clientilor sai. Floraria "Florimex" de exemplu, cea mai cunoscuta in oras, nu are nici un fel de probleme atunci cind vine vorba despre conditiile de pastrare a plantelor. In unitatea cocheta, florile nu sufera nici in anotimpul friguros, dar nici pe vremea calduroasa, magazinul fiind dotat cu aer conditionat si camera frig. De aceea, si gama de flori este extrem de variata. Ca raritati, floraria are la vinzare protea, pretul acesteia oscilind intre 1,8 si 20 lei, in functie de lungime, heliconia, intre 2,5 si 3,5 lei, ornithogalum si hypericum, toate aceste minunatii fiind extrem de pretentioase. Sint importate din Olanda, Turcia sau Ungaria. Poate si de aceea, pe total, vinzarile sint bune, fiecare sezon avind punctul lui de virf, dar si produsul in tendinte. De exemplu, in aceasta vara, s-au vindut cel mai bine crinii imperiali produsi in Romania. Chiar daca au costat intre 7 si 10 lei bucata, mai mult decit cei din import, au fost foarte apreciati. Un raid prin mai multe florarii ne-au lamurit exact ce e la moda in acest sezon. Pentru ca in florarii vin des brailenii cu bani, care fie din dragoste pentru flori, fie din "fite", fac cumparaturi consistente, uneori, spun florarii, chiar de mai multe milioane de lei. Mai ales ca e la moda acum sa iti decorezi casa cu flori, cu atit mai multe cu cit casa e mai mare. Ca sa nu mai spunem de vinzarile uriase din sezonul nuntilor. Iar tendintele impun acum buchete costisitoare si aranjamente florale in intreaga incapere in care are loc petrecerea. Dupa cum au sustinut designerii florali pe care i-am consultat, anul acesta, buchetul miresei trebuie musai sa fie de forma rotunda, din flori naturale, in combinatie cu perle si pietre gen cristale. De asemenea, pentru garantia unei petreceri reusite, ei recomanda mirilor sa nu se zgirceasca in amenajarea localului, alaturi de muzica, florile fiind piesele de rezistenta pentru crearea unui ambient placut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro