Socul este o planta utilizata de mii de ani, datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatoare. Unele dintre cele mai frecvente efecte benefice ale socului sunt in tratarea sinuzitelor, gripei, stresului, a alergiilor si a altor afectiuni respiratorii. Florile de soc sunt folosite pentru efectul diuretic si calmarea iritatiilor.
Socul se dezvolta in diferite medii umede si uscate cu sol fertil si prefera lumina soarelui in cea mai mare parte a zilei. Florile de soc incep sa se dezvolte incepand cu ultima saptamana din luna mai, momentul ideal pentru a le culege fiind primele saptamani din iunie. Cu atatea beneficii asupra sanatatii, iata cateva motive pentru care ar trebui sa aveti aceasta planta in casa.
Reduce colesterolul „rau”
Nivelul scazut al colesterolului diminueaza riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Potrivit specialistilor, bolile de inima pot fi prevenite. Sucul obtinut din florile de soc ajuta la mentinerea sanatatii. Rezultatele unui studiu au aratat o scadere a nivelului de colesterol si de trigliceride dupa ce subiectii au consumat, timp de doua saptamani, suc de soc.
Efecte antivirale, analgezice si antiinflamatoare
Aceasta planta uimitoare este eficienta in tratarea multor afectiuni. Floarea de soc este bogata in flavonoide si bioflavonoide. Flavonoidele pe care le contine sunt antocianine, quercetina si isoquercitrin, fiecare dintre acestea avand si proprietati antivirale. Acidul clorogenic pe care il contine socul poate reduce simptomele cauzate de alergii si poate regla nivelul glucozei din sange. Acidul eritrodiol si acidul oleanolic au propietati antiinflamatoare si analgezice.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.