Mergi la conţinutul principal

Fiul lui Vincler a scăpat de puşcărie

Trimis în judecată anul trecut, Emanuel Robert Vincler, 21 de ani, fiul lui Mihai Vincler (ani la rând lider al interlopilor din cartierul Obor), a fost condamnat marţi, 10 februarie, la 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. În urmă cu doi ani, Vincler Jr. l-a accidentat mortal pe Gigi Androniu, expert în cadrul Biroului de Expertize Brăila, care tocmai coborâse din propriul autoturism. Tragedia s-a petrecut pe Strada Împăratul Traian.
Cei trei moştenitori ai defunctului Androniu ceruseră daune morale însumând 1,5 milioane de euro (câte 500.000 euro fiecare) însă Judecătoria Brăila a admis doar în parte solicitările. Magistraţii au obligat partea responsabilă civilmente (societatea de asigurare SC "City Insurance" SA Bucureşti la plata unor daune morale totalizând 110.000 euro, la care se adaugă aproape 8.500 lei daune materiale. "City Insurance" SA va plăti, de asemenea, despăgubiri Spitalului Judeţean de Urgenţă şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, dar şi onorariul avocatului ales de rudele celui ucis în teribilul accident de acum doi ani.

Cauzele accidentului: neatenţia inculpatului şi viteza neadaptată condiţiilor de drum

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în ziua de 19 februarie 2013, ora 14:53, poliţia a fost sesizată în legătură cu producerea unui grav accident de circulaţie în zona Centrului Vechi, pe Strada Împăratul Traian, soldat cu vătămarea corporală gravă a unei persoane în vârstă.
Poliţiştii Biroului Rutier Brăila, sosiţi la locul accidentului, au identificat autoturismul "Fiat Scudo" cu numărul de înmatriculare BR-04-BNM, la volanul căruia s-a aflat Emanuel Robert Vincler, atunci în vârstă de 19 ani, iar lângă trotuarul sensului de mers dinspre Piaţa Traian către Strada Faţa Portului, autoturismul "Fiat Albea" BR-03-WRB, staţionat în momentul producerii accidentului. Lângă acest autoturism a fost identificată victima, Gigi Androniu, de 77 de ani.
Aflat în stare gravă, Gigi Androniu a fost transportat la spital, cu diagnosticul: "comă GCS trei puncte, traumatism cranio-cerebral grav, HSD emisfer drept, epistazis bilateral anterior masiv, pneumoencefalie". În aceeaşi zi, el a decedat în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Înainte de accident, Androniu fusese la Tribunalul Brăila, apoi la piaţă, ca să facă cumpărături.
Potrivit certificatului de necropsie emis de Serviciul de Medicină Legală Brăila, moartea victimei s-a datorat "hemoragiei meningee difuze, consecinţa unui traumatism cranio-cerebral grav cu infiltrat sanguin epicranian, contuzii cerebrale şi fractură complexă craniană (...), ruptură hepatică cu hemoperitoneu, fracturi costale şi infiltrate sanguine perirenal bilateral - leziuni produse prin lovire-proiectare în cadrul unui accident rutier".
Cercetările efectuate de poliţişti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, s-au finalizat în luna iulie a anului trecut, Vincler Jr. fiind atunci trimis în judecată, pentru ucidere din culpă. Oamenii legii au refăcut, astfel, filmul tragediei de acum doi ani.
Potrivit procurorilor PT Brăila, în ziua de 19 februarie 2013, ora 14:50, Emanuel Robert Vincler conducea autoturismul "Fiat Scudo" cu numărul de înmatriculare BR-04-BNM pe Strada Împăratul Traian, dinspre Faţa Portului către Piaţa Traian. În acelaşi autoturism se mai afla un tânăr, Ovidiu Alin Cîrlan. Pe partea stângă a carosabilului, la 23 de metri distanţă de Vincler, era parcat autoturismul "Fiat Albea" cu numărul de înmatriculare BR-03-WRB, aparţinând victimei Androniu Gigi. Expertul Androniu tocmai îşi lua bagajele din maşină, aflându-se lângă portiera din spate a maşinii. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:
"La un moment dat, inculpatul a efectuat o manevră de virare bruscă spre stânga, a pierdut controlul volanului şi a lovit victima care, datorită leziunilor, a decedat. Inculpatul a precizat că manevra efectuată (virare către stânga) s-a datorat prezenţei în faţa autoturismului a unui copil care intenţiona să treacă strada. Inculpatul a mai precizat că nu a observat anterior copilul şi nu a putut descrie traiectoria acestuia". Martor la tragedie, Ovidiu Cîrlan a susţinut depoziţia lui Vincler Jr., precizând că a observat copilul în momentul în care autoturismul se afla la o distanţă de 10 metri de el.
După accidentul de pe Împăratul Traian, s-a dispus efectuarea unei expertize auto şi s-a realizat un experiment judiciar, pentru stabilirea împrejurărilor producerii tragicului eveniment rutier. În momentul în care raportul de expertiză a fost adus la cunoştinţa părţilor, inculpatul Emanuel Robert Vincler a solicitat, prin avocat ales, efectuarea unui nou raport de expetiză auto, dar de către alt expert, din altă localitate, "motivat de faptul că victima a fost expert în cadrul Biroului de Expertize Brăila". Solicitarea a fost respinsă de procurori, pe 29 mai 2014.
Expertiza tehnică auto efectuată a avut în vedere două ipoteze:
1. probabilitatea ca inculpatul să fi declanşat procesul de frânare odată cu observarea posibilului pericol de accident, dat de apariţia pietonului minor pe carosabil, deci momentul în care a putut realiza că este vorba de un pericol pentru circulaţia autoturismului său şi
2. odată cu efectuarea virajului brusc spre stânga (aşa cum a susţinut martorul ocular Cîrlan Ovidiu), pentru evitare. Pentru calcularea ambelor variante s-a avut în vedere faptul că, la faţa locului, nu au fost identificate urme de frânare pe carosabil şi că martorul ocular nu a putut preciza dacă inculpatul a frânat înainte sau după impact.
Raportul de expertiză a concluzionat că "neatenţia inculpatului şi viteza neadaptată condiţiilor de drum (circulaţie aglomerată pe strada respectivă) au fost cauzele generatoare ale pericolului de accident". La acestea se adaugă lipsa de experienţă a lui Emanuel Vincler, care obţinuse permisul de conducere în urmă cu doar 8 luni, mai precis pe 28 mai 2012, precizau, la finalizarea anchetei penale, procurorii brăileni.
Potrivit dosarului penal, Emanuel Robert Vincler a declarat că nu se consideră răspunzător de producerea accidentului.
Ieri, la închiderea ediţiei, părţile nu declaraseră apel împotriva sentinţei de condamnare, pronunţată de judecătorii Judecătoriei Brăila.

Vincler, primul brăilean extrădat în baza unui mandat european

Considerat, ani la rând, lider al grupării interlope din cartierul Obor, Mihai Vincler, tatăl inculpatului Emanuel Robert Vincler, a fost condamnat la 9 ani de închisoare, de către un tribunal italian, fiind extrădat din România în martie 2007. Vincler a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de proxenetism, instigare la prostituţie şi instigare la trecerea ilegală a frontierei, fiind dat în urmărire internaţională în anul 2004. La sfârşitul lunii martie 2007, Mihai Vincler a fost preluat de către poliţiştii italieni, în baza primului mandat european de arestare provizorie emis pe numele unui brăilean, după ce, în luna ianuarie, fusese reţinut de către autorităţile judiciare române. Deşi numele său a fost asociat cu numeroase scandaluri din lumea interlopă, în momentul extrădării, cazierul lui Vincler era "imaculat". După arestarea lui Mihai Vincler, la sfârşitul lunii februarie 2007, cartierul Obor a fost scena distrugerii, cu focuri de armă, a unui autoturism "Peugeot 407" aparţinând interlopului ce urma să fie extrădat în Italia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro