Mergi la conţinutul principal

Firme care foloseau muncitori fără forme legale, amendate cu peste 1,5 milioane de lei

* pe parcursul anului trecut, peste 100 de angajatori brăileni au fost sancționați pentru nereguli constatate pe linia combaterii muncii fără forme legale * inspectorii Compartimentului muncă nedeclarată au aplicat sancțiuni în valoare de 1.584.500 lei  

 

Având doar trei inspectori în componența sa, Compartimentul control muncă nedeclarată din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a reușit să aducă la bugetul de stat, în anul 2020, suma de 1.584.500 lei, reprezentând contravaloarea amenzilor aplicate angajatorilor sancționați.

Potrivit Raportului de activitate al Compartimentului control muncă nedeclarată din cadrul ITM Brăila, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2020, inspectorii de muncă aflați în componența sa au controlat nu mai puțin de 418 angajatori din municipiul și județul Brăila, un sfert dintre aceștia, mai precis 102, fiind sancționați pentru diverse nereguli constatate. Numai pentru cazurile de muncă nedeclarată au fost aplicate sancțiuni de 1.450.000 de lei, după ce au fost identificate 100 de persoane care își desfășurau activitatea ilegal: fie prestau acitivitate fără a avea contract individual de muncă, fie raporturile lor de muncă nu fuseseră transmise în Registrul general de evidență a salariaților (cel târziu în ziua anterioară începerii activității, potrivit legii) fie fuseseră depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial.

Demn de remarcat este faptul că acțiunile de control ale inspectorilor ITM Brăila pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată se desfășoară inclusiv în urma înregistrării petițiilor formulate de către brăilenii care lucrează fără a avea încheiat contract individual de muncă, cărora li se solicită să muncească în perioadele în care contractul de muncă este suspendat sau cărora li se cere să muncească peste program o perioadă mare de timp. Controale pentru depistarea ”muncii la negru” sunt efectuate, de asemenea, în urma sesizărilor adresate ITM Brăila de către cetățeni, reprezentanți ai unor firme/persoane juridice sau de către instituții publice din municipiu și județ.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro