Fiindcă-i 22. Cine-a tras în noi? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fiindcă-i 22. Cine-a tras în noi?

Şi l-au ales pe fostul prim-secretar drept primar vreme de zece ani şi au continuat linia desenată de perestroika comunistă până hăt, încoace. 42 de oameni au murit la Brăila şi peste 100 au fost răniţi, în acele zile în care isteria generală a fost la ea acasă pe tot Călăraşiul, iar - oricât de urât ar suna pentru urechile sensibile - incompetenţa militarilor a dus la schimburi de focuri ca în filmele cu proşti. 42 de morţi şi 106 de răniţi, dar şi o listă lungă de "revoluţionari" din care nu lipsesc nume celebre ale lumii interlope, dar şi cameleoni mai mult sau mai puţin politici, care s-au transformat încet-încet în parveniţii tranziţiei. Acesta e bilanţul "revoluţiei brăilene". 42 de crime aparent perfecte. Fiindcă, în ciuda rechizitoriului procurorilor, niciunul dintre autorii celor 42 de omoruri nu a ajuns în faţa justiţiei. Nici militarii care au tras, nici "gărzile patriotice", nici ofiţerii incompetenţi care au dat sau n-au dat ordine, nici manipulatorii din Bucureşti, nici emanaţii revoluţiei, nici vreunul din gaşca aceea care, călcând prin sângele nevinovaţilor din decembrie '89, l-au purtat pe Iliescu pe braţe până la Cotroceni. Şi nici Iliescu, evident.

La Brăila, se ştie, "revoluţionarii" au apărut abia după fuga lui Ceauşescu. "Victimele revoluţiei", de asemenea. Chiar şi aşa, nu contest curajul oamenilor ieşiţi pe străzi în acele zile de confuzie generală, de manipulare totală şi de isterie în masă. Însă dacă se vorbeşte din ce în ce mai insistent despre "drepturile revoluţionarilor", întrebându-ne ce s-a schimbat într-adevăr în Brăila, ar fi bine să vorbim mai des şi mai apăsat şi despre criminalii revoluţiei. Altfel, drepturile astea nu-mi par decât o mită pentru amnezie, pe care o încasează, pe nemeritate, tot soiul de oameni. O mită ca să uiţi cine a tras, dar mai ales să uiţi pentru ce ai ieşit atunci în stradă, în caz că ai ieşit.

Şi în timp ce tu stai de 20 de ani cu morţii în dulap, artizanii crimelor din '89 şi beizadelele lor se joacă de-a capitalismul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro