Mergi la conţinutul principal

Fierbere mare în rândul poliţiştilor locali brăileni

În rândul poliţiştilor locali brăileni mocneşte o mare nemulţumire legată de ceea ce ei consideră a fi neplata unor drepturi băneşti care li se cuveneau. O sesizare primită la redacţie, din partea a 31 de agenţi care "au curajul" să ia atitudine, menţionează faptul că există două hotărâri judecătoreşti, emise în urmă cu doi ani, prin care Poliţia Locală este obligată să le achite tuturor angajaţilor câte 4.800 lei, reprezentând drepturi speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, şi câte1.400 lei, reprezentând contravaloarea unor tichete cadou. Aceste drepturi au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă încheiat în anul 2009. Mai exact, prin respectivul acord de muncă, Poliţia Locală Brăila se obliga să le acorde salariaţilor câte 400 lei net pe lună, pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, şi câte 350 lei net, reprezentând tichete cadou aferente sărbătorilor legale: Paşte, 1 Mai, 1 Decembrie şi Crăciun. Adunate, aceste sporuri duc la suma totală de 6.200 lei net per angajat, în condiţiile în care contractul de muncă aferent anului 2009 a fost semnat de 170 de salariaţi. "Noi nu am văzut aceşti bani, chiar dacă şefii spun că i-am primit. Există două hotărâri judecătoreşti care nu se aplică. Vrem să primim banii la care avem dreptul", spun autorii sesizării primite la redacţie, care au trimis un document similar şi la Primărie, cerându-i edilului-şef Aurel Simionescu să ia măsuri pentru intrarea în legalitate.
Conducerea Poliţiei Locale spune, însă, că toate sporurile aferente anului 2009 au fost achitate deja şi că cine speră să mai primească vreun ban, speră degeaba. "În 2009, a existat acel contract colectiv de muncă ce prevedea plata unor sporuri lunare de 400 lei, plus acordarea a patru tichete cadou în valoare de 350 lei fiecare. Din 2010, nu s-au mai semnat astfel de contracte de muncă. În ceea ce priveşte anul 2009, o parte din sporuri s-au dat, în funcţie de bugetul disponibil al Primărie. Nu s-a dat în fiecare lună câte 400 lei de persoană, aşa cum prevedea contractul colectiv, dar măcar câte 200 tot s-a acordat. Deci, noi am dat o parte din suma aferentă sporurilor încă din 2009, dar nu am dat nimic aferent tichetelor cadou. În 2013, după ce s-a emis acea hotărâre judecătorească ce ne obliga să plătim integral drepturile băneşti prevăzute în acordul colectiv, am achitat sumele restante, inclusiv pentru tichetele cadou. După cum confirmă şi un audit făcut de specialiştii Primăriei, trimişi în control de primar ca urmare a reclamaţiilor primite, instituţia noastră a achitat 949.150 lei brut, în 2009, şi 227.930 lei brut, în 2013. Practic, nu mai avem nimic de plătit, chiar dacă unii ar vrea să primească din nou câte 4.000 lei net, plus 1.400 lei net, aşa cum scrie în acea hotărâre judecătorească, fără să ţină cont de faptul că au primit deja aceşti bani", ne-a declarat Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro