Mergi la conţinutul principal

Fiecare cu valul lui

Cifrele oficiale comunicate zilele acestea de autorități arată ceea ce se anunțase de ceva vreme: numărul de infectări cu COVID-19 crește din nou, la fel și numărul celor internați la ATI, precum și al deceselor. Mai exact, începe să se simtă, și în România, ceea ce a fost numit, de specialiști, „valul 4” al pandemiei.

Nici nu mai contează cine crede sau nu în aceste cifre, cine mai crede sau nu în Covid ori cine mai crede sau nu în vaccinare. Lupta cu (dez)informarea s-a dat deja, taberele s-au creat deja, părerile s-au format de mult, nimeni nu mai poate convinge pe nimeni să-și  schimbe opinia deja formată în privința vreunuia dintre aceste subiecte. A trecut un an și jumătate de la debutul pandemiei, timp suficient de mult pentru conturarea unei păreri ferme. Orice acțiune în a mai convinge pe cineva de orice altceva decât de ceea ce crede cu tărie e doar pierdere de timp și de energie. Sunt prea puțini cei încă nehotărâți sau care ar putea fi „întorși” din crezul lor.

E clar că la această concluzie a ajuns și Guvernul, care a și anunțat, prin vocea premierului, că nu se pune problema unui val 4 și a închiderii din nou a economiei atât timp cât există suficiente vaccinuri anti-Covid. Da, vaccinuri sunt, doritori nu. și da, chiar nu mai are sens închiderea unor sectoare ale economiei. Nici măcar Guvernul nu mai insistă pe ideea vaccinării, sperând că, poate, noile cifre zilnice ale pandemiei vor avea singure efectul dorit.  Dar nu va fi așa. Fiecare crede atât de mult că știe care este adevărul, încât nimic nu va mai schimba semnificativ actuala situație. Chiar mă îndoiesc că cifrele pandemiei, indiferent cât de crunt vor putea suna ele la un moment, vor mai convinge pe cineva să acționeze într-o direcție în care acum nu crede.

De fapt, valul 4 va fi unul al fiecărui individ în parte. Nu va fi un val colectiv, nu se va mai acționa la comun, nu se vor mai lua măsuri generale. Ține absolut de fiecare individ în parte cum va trata situația de acum încolo și de cum va aborda perioada care va veni. Ține de fiecare român în parte și de ce crede fiecare dacă există sau nu un val 4. Într-un fel sau altul, pandemia va trece, cu sau fără alte valuri, mai devreme sau mai târziu. Și abia atunci se va putea trage și o concluzie. O concluzie asupra a ceea ce a fost, nu pe ce urmează sau credem că urmează să fie. Până atunci, fiecare e pe cont propriu, iar propria convingere va ține loc de orice val, vaccin sau medicament. Oricum a fost și este prea multă înverșunare pe oricare temă generată de Covid. Și chiar nu mai are rost.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro