Skip to main content

FICTIUNE/NON-FICTIUNE

FICTIUNE/NON-FICTIUNE. De Oprah Winfrey s-a auzit, probabil, prin mai toate colturile lumii. Dar ca renumita moderatoare de show-uri de televiziune (si magnat de presa, printre altele), pastoreste printre altele, si un club de carte, poate ca nu stiu chiar atit de multi. In ultimii ani, Oprah s-a impaunat cit a putut mai mult cu faptul ca toate volumele alese de clubul ei de carte au devenit best-sellere pe piata americana. Daca meritul este al lui Oprah sau sta in valoare cartilor respective e greu de spus, cert este insa ca la sfirsitul saptaminii trecute, in jurul vedetei de televiziune si a clubului ei de carte a izbucnit un scandal de presa de toata frumusetea. Ca sa nu lungesc vorba prea mult, am sa va dau doar detaliile majore ale scandalului: anul trecut, prin septembrie, Oprah alege pentru clubul ei de carte, volumul de memorii al lui James Frey, A Million Little Pieces (Un milion de bucatele, Harpo Publications, 2005). Impresionata la lacrimi de povestea "reala" a autorului, Oprah il invita pe Frey intr-una dintre emisiunile ei, se convinge ca evenimentele relatate in carte sint "reale" (pe scurt, volumul relateaza lupta cu dependenta de droguri a autorului) si isi marturiseste admiratia profunda pentru, atentie, va rog!, experientele tragice prin care a trecut acesta - cartea fiind pentru ea un documentar al modului in care Frey s-a lasat de droguri.
Acum eu nu as vrea ca dumneavoastra sa va imaginati ca Oprah are numai admiratori si suporteri. Nuuuu! Doamne fereste! Ca orisice vedeta care se respecta isi are si ea clientii ei, care nu pot s-o inghita. Printre ei, postul de televiziune Court TV. Angajatii lui Court TV, The Smoking Gun (www.thesmokinggun.com), o echipa de reporteri a caror singura misiune este sa rascoleasca pe unde pot ca sa dezgroape gunoaie, s-au apucat sa verifice veridicitatea celor povestite de Frey in memoriile lui (ca a petrecut un timp in inchisoare, ca prietena lui s-a sinucis prin spinzurare, si alte asemenea delicateturi). Si ce credeti? Surprise, surprise! Au aflat ca prietenul Frey infrumusetase gramezi de detalii din memoriile renuntarii lui la droguri. Cind au facut public ce au descoperit, nimeni nu i-a bagat in seama (asta se petrecea prin octombrie trecut) pina cind, in decembrie, Larry King (de la CNN) l-a invitat pe Frey in emisiunea lui si l-a intrebat din nou daca cele descrise de el in milionul lui de bucatele sint adevarate, prilej cu care Oprah s-a facut de panarama sunind la Larry King in direct si tinindu-i partea lui Frey.
OK, toate bune si frumoase, numai ca pina la urma, Frey a trebuit sa recunoasca ca cele descrise in carte sint in mare parte fictionalizate, motiv pentru care, Oprah, ca un renumit critic de carte ce se afla si ca o persoana cu un elevat simt al esteticului a gasit de cuviinta sa il invite din nou pe Frey in emisiunea ei si... sa-l faca cu ou si cu otet. De ce? Pe motiv ca ea s-a facut de ris in fata tuturor pentru ca a promovat o carte cu minciuni!! Hm...
Ca personal nu imi faceam iluzii asupra nivelului de finete literara al lui Oprah Winfrey, nu cred ca e o surpriza pentru nimeni. In fond si la urma urmei, era mai mult decit evident ca are in spate o echipa care ii recomanda cartile (nici echipa in sine nu prea stralucita, fereasca Dumnezeu!). Dar ca va avea tupeul sa puna la zid un autor pentru ca nu a descris in memoriile lui ceea ce s-a intimplat in REALITATE, mi se pare de o prostie crasa. Trebuie sa te intrebi, oare cit stie Oprah despre literatura pina la urma? Oare cit intelege ea ce inseamna literatura? Si apoi, chiar mai sint oameni pe lumea asta care se mai iau dupa etichete de genul: fictiune/non-fictiune atunci cind aleg o carte?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu