Pensionată pe caz de boală, fosta patroană a brutăriei SC "La Anicuţa" SRL Brăila, Anicuţa Simion, în vârstă de 72 de ani, a fost anchetată şi trimisă în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane. Alţi patru brăileni cu vârste între 28 şi 54 de ani au fost daţi pe mâna judecătorilor, pentru constituirea unui grup infracţional specializat în traficul de carne vie, trafic de persoane şi proxenetism, riscând pedepse de până la 15 ani de închisoare, potrivit Legii 678/2001. Este vorba de Caterina Gologan, zisă "Cati", 54 ani (nepoata Anicuţei Simion), Laurenţiu Gigel Gologan, 46 ani, Ninel Leonard Olaru, 34 ani (fratele, respectiv fiul Caterinei) şi Alexandru Bratu, de 28 de ani. Faţă de Caterina Gologan, Laurenţiu Gigel Gologan (taximetrist la firma "949") şi Ninel Leonard Olaru s-a dispus, succesiv, măsura obligării de a nu părăsi localitatea, cei trei având în prezent aplicată măsura preventivă a controlului judiciar.
Potrivit procurorilor DIICOT Brăila, cei cinci inculpaţi nu au recunoscut nici în ruptul capului, săvârşirea faptelor. Cu toate acestea, Caterina Gologan, "creierul" afacerii cu sex, "este interesată şi în prezent de plecarea unor fete în străinătate pentru practicarea prostituţiei, despre modalitatea de înscriere în club şi sumele de bani care se pot câştiga". Oamenii legii au probat faptul că inculpaţii - mai puţin Anicuţa Simion - au obţinut foloase materiale, adică bani, de pe urma practicării prostituţiei. Astfel, prin transferuri monetare din străinătate traficanţii au primit ori şi-au trimis unii altora suma totală de 166.983 euro şi 90.427 lei. Ninel Olaru are şi în prezent o concubină în Elveţia, spun anchetatorii, care i-a trimis importante sume de bani.
Anicuţa, "mâna dreaptă" a proxenetei Gologan
Grupul infracţional din care făceau parte rudele Anicuţei Simion a ajuns în vizorul ofiţerilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (SCCO) în martie 2007. Oamenii legii au aflat că fraţii Caterina şi Laurenţiu Gigel Gologan, împreună cu fiul Caterinei, Ninel Leonard Olaru, racolează tinere cu o situaţie materială precară, promiţându-le un loc de muncă în Spania, urmând ca acestea să practice prostituţia în folosul lor, în cluburi de noapte. Procurorii DIICOT Brăila precizează: "S-a stabilit că inculpata Gologan Caterina era sprijinită de către Simion Anicuţa, care le-a făcut mutaţie la domiciliul său tinerelor racolate, pentru ca acestea să poată obţine cărţile de identitate necesare pentru deplasarea în străinătate. În cursul anului 2007, Simion Anicuţa a făcut în mod fictiv mutaţie la domiciliul său unui număr de trei tinere, conform fişelor de evidenţă a persoanei".
Grupul infracţional a luat naştere în anul 2004, sarcinile care reveneau fiecărui inculpat fiind bine stabilite. Astfel, Caterina Gologan racola prin promisiuni mincinoase tinerele care frecventau internet cafe-ul pe care-l deţinea împreună cu familia în cartierul Plantelor (Calea Galaţi colţ cu B-dul Dorobanţi) şi tot ea "se ocupa" de victimele care refuzau să se mai prostitueze. Fratele Caterinei, taximetristul Laurenţiu Gigel Gologan, precizează anchetatorii, se ocupa cu transportul fetelor racolate sau a inculpaţilor în străinătate. Tot el le însoţea pe victime la ghişeul SPCLEP, ca să-şi scoată actele de identitate. Al treilea membru al grupului infracţional, Ninel Leonard Olaru, se ocupa de cazarea victimelor în Spania şi tot el colecta banii, ori o suplinea pe Caterina, mama sa, cât timp era plecată în România.
Pe parcursul derulării anchetei, procurorii DIICOT au identificat cel puţin şase victime ale traficului de persoane, expoatate de clanul "Gologan".
Muncitoare la confecţii, prostituată în clubul Dallas
Rămasă singură după ce părinţii au divorţat, brăileanca Ş.M. se angajase, în anul 2004, la fabrica de confecţii aparţinând SC "Maytex" SRL Brăila, când a fost racolată de membrii grupului "Gologan". Confecţionera frecventa internet cafe-ul din Plantelor, deţinut de familia Gologan.
Potrivit anchetatorilor, tânăra a purtat discuţii cu Caterina Gologan, care i-a propus să lucreze într-un club de noapte, iar banii să-i împartă în mod egal. "Deoarece salariul obţinut la fabrica de confecţii era insuficient pentru a se întreţine şi nici nu avea unde să locuiască, victima Ş.M. a fost de acord cu propunerea, sperând că astfel îşi va putea cumpăra o locuinţă", precizează reprezentanţii acuzării.
Cum era de aşteptat, "Cati" s-a ocupat de obţinerea paşaportului şi a mutaţiei şi tot ea a plătit drumul până în Spania. Victima a fost însoţită de Laurenţiu Gigel Gologan, care i-a oprit actele şi a cazat-o într-un apartament închiriat de Ninel Olaru în localitatea Jonqueras. În acelaşi apartament se mai afla o "sclavă", M.M., care practica prostituţia pentru Olaru, în clubul Dallas din oraşul spaniol.
Din seara zilei de 22 iulie 2004, tânăra Ş.M. a primit vestimentaţia pentru club şi numele de "Niki". Fosta confecţioneră câştiga, în medie, câte 200 - 300 euro pe noapte, iar dimineaţa se întorcea în apartamentul unde o aşteptau Olaru şi Gologan, traficanţii care luau banii.
În trei săptămâni, victima a scos circa 2.000 de euro, aşa-zisa "datorie" invocată de Caterina Gologan pentru cheltuilile de drum şi eliberarea paşaportului. Ulterior, Olaru şi Gologan au continuat să-i ia banii, inventând diverse datorii.
După trei luni petrecute în clubul Dallas din Jonqueras, la sfârşitul vizei de şedere, Ş.M. s-a întors la Brăila cu 30 de euro în buzunar, pentru că restul banilor îi fuseseră luaţi de membrii clanului "Gologan". Când tânăra i-a spus Caterinei că nu mai vrea să se întoarcă în Dallas, "matroana" a ameninţat-o că va spune rudelor cu ce s-a ocupat, în condiţiile în care acestea ştiau că Ş.M. lucrase ca "menajeră" în Spania. În aceste împrejurări, tânăra şi-a luat câmpii şi a plecat din România, fără să le spună proxeneţilor, în prezent fiind stabilită în Portugalia şi căsătorită sub un alt nume.
În loc de prostituată, cerşetoare
Potrivit anchetatorilor, odată cu Ş.M., practicau prostituţia în clubul Dallas din oraşul Jonqueras alte două tinere racolate de Caterina Gologan care, la un moment dat, au fugit. P.D.O., una dintre victime, era despărţită de concubinul ei şi avea în întreţinere doi copii, astfel că "matroanei" i-a fost uşor să o racoleze (în acelaşi internet cafe din Plantelor). Cealaltă tânără, P.E., fusese păcălită că va lucra "la cupe", adică să ţină companie clienţilor într-un club de noapte şi să-i determine să consume cât mai multe băuturi alcoolice. Ajunsă în Dallas, tânăra originară din Ialomiţa a aflat ce o aşteaptă, însă a refuzat să practice prostituţia. Ca să-şi achite pretinsa "datorie", P.E. cerşea noaptea bani clienţilor din club.
Pentru că scotea doar 25 - 30 euro pe noapte, Caterina Gologan a agresat-o verbal, iar după un timp i-a spus că "datoria" a crescut de la 600 la 1.000 de euro. După alte "peripeţii", P.E. a reuşit să scape de membrii grupului de traficanţi: a cunoscut un spaniol, care a susţinut-o financiar pentru a-şi întreţine familia rămasă acasă, în România.
Demn de amintit este cazul cutremurător al unei brăilence de pe strada Militară, mamă a şase copii (din care unul cu handicap), racolată de "Cati" şi trimisă în Spania, după ce i se promisese că "va lucra în agricultură". Când s-a văzut trimisă în clubul de noapte, ca să agaţe spanioli, femeia a fugit mâncând pământul, fiind ulterior ameninţată - atât ea cât şi soţul rămas la Brăila - pentru o pretinsă "datorie" de 1.000 de euro.
Potrivit procurorilor DIICOT, în anul 2007, Anicuţa Simion i-a propus victimei C.F.L. "să o ajute să plece în străinătate prin intermediul nepoatei sale, Caterina Gologan, zisă «Cati», care îi putea asigura un loc de muncă, ca îngrijitoare pentru un copil". Victima, care locuia în acel moment în satul Plopu şi avea în întreţinere un copil, a acceptat, iar Anicuţa a luat-o în spaţiu, ca să-i facă mutaţia.
Anicuţa Simion a mai fost condamnată, precizează procurorii DIICOT, la 3 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată, (în anul 2006) pentru fals în înscrisuri şi uz de fals. Patroana a mai fost condamnată, de asemenea, la 6 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală, după ce omisese să evidenţieze în contabilitate 374.840 de pâini produse în perioada noiembrie 1999 - mai 2000 în brutăria societăţii.