Fetiţa cu tatăl-bunic | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Fetiţa cu tatăl-bunic

 

O fetiţă de un an şi zece luni este motivul disputei dintre familiile părinţilor săi, care luptă să obţină drepturile legale asupra ei. Micuţa este rezultatul unui concubinaj, însă ea a fost recunoscută legal de bunicul patern, tatăl biologic având de executat o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Tichileşti. Lupta pentru micuţă se dă între bunica maternă, fiica sa fiind plecată în Grecia, şi familia paternă, unde se află în prezent fetiţa. Femeia acuză Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de faptul că "nu ia nicio măsură să-i dea nepoţica", deşi în urma acestei dispute între adulţi, minora s-a ales cu o situaţie juridică incertă.

Viaţa bate filmul

O poveste mai încâlcită ca un subiect de telenovele a făcut ca o fetiţă de nici doi ani să aibă un bunic care îi este şi tată, un tată natural care este în detenţie, o mamă absentă, plecată în străinătate şi o bunică ce susţine că vrea să o ia în îngrijire, deşi pe propria fiică a lăsat-o, în copilărie, în plasament la diverse rude şi în sistemul de Protecţia Copilului. În actul de naştere al micuţei este trecut ca tată bunicul patern, fiul acestuia fiind încarcerat în Penitenciarul Tichileşti. În aceste condiţii, "bunicul-tată" a putut beneficia o perioadă şi de drepturile aferente, încasând indeminzaţia de creştere a copilului. Situaţia a nemulţumit-o, însă, pe bunica maternă, Georgeta Kovacs, domiciliată în comuna Vădeni, care ne-a sezizat la redacţie că vrea să ia nepoţica în grija ei, având în vedere că mama acesteia, Mihaela Buşilă, în vârstă de 21 de ani, este plecată în Grecia. Femeia susţine că fiica sa, pe care în copilărie a lăsat-o în plasament ba la o mătuşă maternă, ba la una paternă, ba la un apartament de tip familial al Protecţiei Copilului, este în prezent victima traficului de carne vie. "Fiica mea a fost dusă în Atena să întreţină relaţii sexuale pe bani", se arată în sesizarea către redacţie. Femeia a încercat pe toate căile, prin reclamaţii adresate instituţiilor abilitate, să primească fetiţa în regim de urgenţă, dar totodată şi să obţină sistarea plăţii indemnizaţiei către tatăl juridic. Pentru aceasta, bunica maternă a sesizat Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, susţinând că micuţa nu este îngrijită corespunzător, iar fiicei sale nu îi este permis să se ocupe de creşterea acesteia. Ancheta socială realizată la domiciliul familiei paterne nu a confirmat cele sesizate, asistenţii sociali constatând că fetiţa nu este supusă vreunui risc şi că este îngrijită corespunzător. Seria de reclamaţii nu s-a oprit însă aici, femeia trimiţând sesizări la Ministerul Justiţiei dar şi la Parchet, în care arăta că bărbatul care a recunoscut paternitatea fetiţei este în fapt bunicul ei, iar tatăl biologic este fiul acestuia, acuzându-l că a procedat astfel cu scopul de a încasa indemnizaţia de creştere a copilului. Rezultatul a fost că Parchetul a emis o ordonanţă prin care, atât mama fetiţei cât şi tatăl menţionat în actul de naştere, Augustin Şaim, au fost sancţionaţi cu amendă pentru fals în declaraţii. Odată constatată această situaţie, Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale a sistat plata indemnizaţiei către tatăl juridic.

Luptă pentru fetiţă

Georgeta Kovacs a mai făcut diverse sesizări către DGASPC, în care acuza familia paternă de faptul că foloseşte banii pe care îi trimite fiica ei din Grecia în alte scopuri decât acela al îngrijirii fetiţei. Totodată, bunica a solicitat informaţii privind procedura de încredinţare a copilului, mai repede, susţinând că mama s-a adresat instanţei, dar termenul este 09 decembrie 2011. În luna iunie 2011, Mihaela Buşilă a revenit, pentru scurt timp, în ţară pentru a vedea şi a lua fetiţa şi a solicitat sprijinul Poliţiei, afirmând că a fost supusă riscului de a fi traficată. La acel moment bunica maternă a renunţat la cererea de plasament în regim de urgenţă a minorei, considerând că măsura nu mai este necesară, deoarece mama promitea că va rămâne în ţară până la clarificarea situaţiei micuţei. "Monitorizarea cazului a evidenţiat faptul că această fetiţă nu se află în nicio situaţie de risc. Membrii familiei au beneficiat de consiliere socială şi psihologică. De asemenea, aceştia au fost consiliaţi cu privire la demersurile pe care trebuie să le realizeze, astfel încât să se clarifice situaţia copilului în ceea ce priveşte eliberarea unui nou certificat de naştere", a precizat Simona Cimpoae, director adjunct al DGASPC Brăila.
Între timp, cum fiica ei s-a reîntors în Grecia, Georgeta Kovacs s-a răzgândit şi, în data de 4 octombrie, s-a adresat din nou DGASPC, susţinând că ar fi mai bine dacă s-ar realiza un plasament în regim de urgenţă la ea, până se finalizează acţiunea deschisă la Judecătorie. "Asistentul social al DGASPC, căruia i s-a adresat, a încercat să o informeze, încă o dată, pe bunica maternă, privind condiţiile legale de instituire a acestei măsuri, de caracterul temporar al protecţiei speciale, care presupune înlocuire ulterioară, acţiunile desfăşurându-se prin Tribunalul Brăila. Bunica a adunat repede documentele pe care le amestecase într-o sacoşă de plastic, s-a ridicat de pe scaun şi a ameninţat: «nu vă daţi interesul şi o să vă reclam!»", a declarat Simona Cimpoae.
Situaţia a luat o nouă întorsătură în urmă cu câteva zile când, din penitenciar, presupusul tată biologic al fetiţei a trimis copie de pe declaraţia notarială în care îşi recunoaşte paternitatea copilului. Aşadar, micuţa s-a ales cu doi taţi, dar de fapt cu niciunul, din moment ce familiile care se luptă pentru ea nu fac demersurile necesare pentru a-i clarifica situaţia juridică.
În ceea ce priveşte încredinţarea minorei, numai instanţa este abilitată să decidă acest lucru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro