Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Festivalul coral aniversar "Armonia 135" - un succes

Simbata, dupa-amiaza, in sala mare a Teatrului "Maria Filotti" s-a desfasurat Festivalul coral aniversar "Armonia 135", la care au fost invitate alte cinci formatii corale din Braila, Bucuresti, Rimnicu Valcea si Focsani. Evenimentul a debutat cu un scurt cuvint de felicitare pentru eforturile celor care formeaza acum Corul barbatesc "Armonia", din partea directorului Casei de Cultura, Emanoil Ciucasu, dupa care au fost oferite diplome onorifice tuturor membrilor corului. Fiecare formatie a cintat aproximativ 30 de minute.
Evolutiile muzicale au inceput cu Corul "Armonia", dirijat de profesorul Dumitru Nistor. Corul "Armonia" a fost infiintat in 1871 si a fost sustinut financiar de magnatii orasului Braila. Pe parcursul celor 135 de ani de activitate culturala, membrii corului au reusit sa-si imbogateasca repertoriul, incepind cu prelucrari folclorice, cintece patriotice, religioase si terminind cu interpretarea de coruri celebre din opere. Au sustinut concerte pe scena Ateneului Roman, cu filarmonicile din Ploiesti, Galati si Bucuresti si a realizat imprimari in studiourile Radio din Bucuresti. A participat la numeroase festivaluri de muzica sacra in perioada 2001 - 2006. "Sint pasionat de muzica de cor. De la zece ani cint in diferite formatii si am cintat citiva ani si in corul Armonia, inainte de a deveni dirijor. Putem aborda orice gen, insa este greu pentru ca nu prea avem oameni. Cei care vin acum o fac de placere, iar lipsa stimulentelor se simte. Acum intentionam sa facem o pepiniera ca sa putem continua traditia, asa cum au facut si cei dinaintea noastra", a spus dirijorul Dumitru Nistor.
Pe scena a urmat apoi corul "Trison" al Liceului "Perpessicius", dirijat de profesorii Marcica si Stefan Lupu, formatie infiintata in 1992. Ei au prezentat preponderent prelucrari folclorice. Corul "Pastorala" al municipiului Focsani, dirijat chiar de fondatorul sau, Dumitru Sandulachi, a fost infiintat in 1977 si a evoluat pentru a treia oara pe scena teatrului "Maria Filotti". Un bogat repertoriu religios a prezentat Corala "Sf. Antim Ivireanul" a Sf. Episcopii a Ramnicului, dirijata de Marian Stroe, infiintata in 2004, apoi a urmat Corala feminina a Centrului Judetean de Creatie Braila, dirijata de Paraschiva Moise. Ansamblul a fost infiintat in mai 1997 si reuneste 45 de coriste care au ca trasatura comuna pasiunea pentru cintul coral. Au interpretat apoi citeva cintece ansamblurile reunite ale Corului "Armonia" si Coralei feminine a Centrului de Creatie, iar in final au evoluat membrii Corului Academic "Divina Armonie", infiintat in 1997, singurul cor particular din Romania. Toate formatiile participante au primit diplome din partea organizatorului, Casa de Cultura a Municipiului Braila. La eveniment nu a fost prezent nici un reprezentant al autoritatilor locale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii