Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fermierii braileni sint nemultumiti de subventiile promise in 2006

Sala Mare a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a gazduit, ieri, prima intilnire a producatorilor agricoli din judet, atit din sectorul vegetal cit si animal, cu oficialii din domeniu. Din partea institutiilor au participat conducerile si reprezentanti ai DADR, Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (API) si ai Unitatii Judetene de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (UJARZ). Totodata au participat reprezentanti ai asociatiilor profesionale din domeniul agricol, vegetal si zootehnie. Sedinta a fost condusa de Vasile Suraianu, director executiv al DADR Braila. Ordinea de zi a intilnirii a cuprins mai multe puncte: subventiile in 2006, in sectorul vegetal - prezentate de Elena Coman, director adjunct DADR si in zootehnie - prezentate de Doina Jurubita, coordonator API, clasificarea carcaselor, conditie esentiala pentru primirea subventiilor la carne incepind cu 1 martie - prezentata de Virgil Mihaila, director adjunct DADR, seful UJARZ, utilizarea namolului de porci ca ingrasamint natural - prezentata de Vasile Suraianu. Alte subiecte, expuse insa in termeni succinti, sau doar elementele de noutate au fost Programul "Fermierul" - prezentat de Jenica Georgescu, director OJCA, Registrul Fermelor - prezentat de Doina Jurubita, si Ordinul nr. 1388/decembrie 2005 privind stabilirea Conditiilor de aprobare a cumparatorilor de lapte de vaca si a formularului de cerere pentru aprobarea si Inscrierea acestora In Registrul cumparatorilor - prezentat de Virgil Mihaila.

"Dar cine le cultiva?"

Dupa ore de discutii, timp in care spiritele s-au incins de citeva ori, fermierii prezenti si-au aratat fatis nemultumirea, cei mai revoltati fiind totusi producatorii din sectorul vegetal. Pentru ei, anul acesta Guvernul nu prea isi va deschide punga, in conditiile in care, practic, nici una din plantele incadrate in cultura mare, care detin ponderea in sectorul vegetal, nu va beneficia de subventii. "Nimic pentru griu, porumb si floare. Se da pentru soia, dar numai pentru cea nemodificata genetic, ceea ce inseamna 5.000 ha la nivel de judet, si oricum nu avem pentru primavara decit 100 tone de saminta nemodificata. Se mai subventioneaza sfecla, planta care nu se cultiva pentru ca nu exista fabrici de prelucrare, si sint atitea probleme cu irigatiile, plantele medicinale, pentru care foarte greu gasesti achizitori, tutun, care se preteaza doar in anumite zone. Orezul iar beneficiaza de subventii, dar abia acum, cind 99% din amenajari sint complet distruse. In, cinepa, bumbac nu s-au mai cultivat la noi de ani de zile, si apoi, nu stim daca ne asigura cineva desfacerea, ca nu poti sa cultivi asa, ca sa te afli in treaba. Se da ceva la legume, dar nu sint la indemina oricui, la pomi in masiv, citeva sute de hectare in judet si vii nobile, citeva zeci de hectare in judet. Asta primim noi anul acesta, adica nimic. Intelegem, sprijinul pentru fiecare din aceste culturi este substantial la hectar, dar cine le cultiva?", au intrebat fermierii. Raspunsul directorului DADR a fost clar, prin planul de subventii din 2006 "vor fi sustinute doar culturile la care Romania are cota data de Uniunea Europeana si acele culturi la care exista interes maxim pentru dezvoltare".

2.000 miliarde de lei vechi pentru culturi inexistente

Concret, conform proiectului de HG prezentat ieri, in ceea ce priveste sectorul vegetal, nivelul global al subventiei pentru 2006 este de 2.000 miliarde de lei vechi. Modul de subventionare s-a modificat, trecindu-se la plata pe suprafata, cu exceptia legumelor de sera si a tutunului. Se vor plati 15.000.000 lei pe hectar la sfecla de zahar si la orez, 18.000.000 lei/tona la tutun si 9.000.000 lei pe hectar la plante textile. Plantatiile de pomi fructiferi vor fi subventionate pentru tratamente fitosanitare la nivelul a 4.000.000 lei/hectar, In timp ce cultivatorii de vita de vie nobila vor primi 2.000.000 lei/ha, pentru acelasi scop. Ca noutate, solariile vor
fi sprijinite cu 40.000.000 lei/ha si se va continua politica de
sprijinire a serelor la nivelul de 5.000.000 lei pentru tona de
produse. Cultivatorii de legume de cimp vor fi sprijiniti cu 2.000.000
lei/ha.
"Subventiile pe care ni le-au promis in acest an sint mari pentru Guvern, pentru ca bugetul e cum e, si foarte mici pentru noi, care in citeva luni ne vom aseza linga fermierii europeni care primesc 300 euro/ha/an", este concluzia la care au ajuns agricultorii, in urma dezbaterilor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii