Mergi la conţinutul principal

Fenomenul Botea şi realitatea din învăţământul brăilean

Are şi Brăila ceva cu care să se laude! Are şi Brăila un domeniu în care excelează şi nu de ieri de azi ci de ani de zile! Este vorba despre rezultatele la examenele naţionale şi la olimpiade. Este vorba despre copii şi tineri minunaţi alături de dascălii lor! Ei bine, un studiu controversat, un ONG şi gata! Se vorbeşte de “fenomenul Brăila”, în sensul rău desigur, iar tot efortul elevilor, dascălilor şi părinţilor este umplut de rahat, iertaţi-mi expresia. Rezultatele Brăilei au fost o făcătură, asta se sugerează. Mai exact, profesorii ar fi fost învăţaţi de şefii inspectoratului sau de directorii unităţilor şcolare să lase corijenţi copiii slabi la învăţătură ca să nu intre la Evaluarea Naţională sau la Bac şi de aici rezultatele bune şi foarte bune obţinute de judeţul nostru. Avem de-a face cu o fractură logică aici. Dacă elevii rămaşi corijenţi ar fi ştiut de nota 5, ce dascăl i-ar fi picat? Sau, ce voia ONG-ul cu pricina? Cei care nici în ceasul al 12-lea nu pun mâna pe carte - că poate atât îi duce capul, poate au alte planuri sau nu-i interesează -  să fie trecuţi clasa pe nedrept? Până ministrul Daniel Funeriu n-a tăiat răul de la rădăcină cu obligativitatea supravegherii video a examenelor naţionale, se ştie: rezultatele erau dictate de cine fura mai mult. Intrau elevii în Bac, dar şi la Evaluarea Natională, de-a valma, profesorii supraveghetori se-ntorceau cu spatele şi rezultatele erau alea care erau. Buuune tare! Când s-au redus fraudele, brusc rezultatele au căzut dramatic la nivel naţional! Ei bine, din acel moment şi-au schimbat şi profesorii optica, la fel ca directorii unităţilor şcolare pentru că, firesc, activitatea reală devenea deranjant de vizibilă. Din acel moment, a început Brăila să ocupe locuri fruntaşe la nivel naţional, dar niciodată n-a stat prost în statistici. Ar fi multe argumente de adus în discuţie cu privire la acest scandal urât, care n-are nicio legătură cu realitatea învăţământului din Brăila. Altceva însă este foarte important, din punctul meu de vedere, de subliniat. Subiectul în sine n-ar trebui să aibă nicio legătură cu politicul, cu cine a fost la cârma IŞJ în ultimii 7 – 8 ani, al cui e meritul sau a cui e vina. Este vorba despre valoarea învăţământului brăilean! Atât şi nimic mai mult. Deputatul PSD Emilia Meiroşu a înţeles acest lucru. În calitate de dascăl în primul rând, de fost director al unei unităţi şcolare, aşadar în cunoştinţă de cauză, a ieşit public condamnând fără echivoc  încercarea de discreditare a învăţământului brăilean. S-a poziţionat în rând cu conducerea IŞJ Brăila deşi sunt de notorietate criticile ei publice la adresa inspectorului general Cătălin Canciu. Meiroşu ştie din interior câte eforturi au depus dascălii, dar şi elevii brăileni pentru aceste rezultate.  Meritul este al lor, nu al conducerii IŞJ, indiferent de culoarea politică. Felicitări, stimată doamnă, pentru poziţia verticală, fără iz politic, pe care aţi adoptat-o!

Ei bine, cine credeţi, doamnelor şi domnilor, că a aruncat încă o lopată de rahat peste învăţământul brăilean? Viorel Botea, liderul PMP Brăila, profesor de matematică la Colegiul “Bălcescu”, fost inspector şcolar general în perioada reformei Funeriu. Culmea, rezultatele spectaculoase, când Brăila a început să se detaşeze la nivel naţional au început pe vremea când el era la cârma IŞJ Brăila! Au continuat apoi în mandatul lui Iulian Danielescu şi bineînţeles în vremea lui Cătălin Canciu şi-a lui Dan Gheorghiţă. Hai, spuneţi domnule profesor Botea, ce-aţi făcut în calitate de şef al inspectoratului, ca Brăila să ocupe locul I cu rezultatele la Bac în 2012? I-aţi pus pe profesori să lase corijenţi elevii care nu erau de 5 la Română sau la Matematică? Hîm! De fapt, după ce Botea n-a mai fost mare şef la IŞJ, TOŢI ocupanţii acestui post au avut parte de criticile acestui ins, fără ruşine! Ia uitaţi ce zice Botea, cu mânie proletară: “Nu se poate schimba faţa învăţământului brăilean cu oameni care se gândesc doar la avantaje personale, care nu înţeleg fenomenul educaţional, care minimalizează relaţia cu autorităţile administraţiei publice locale şi se comportă discreţionar faţă de subordonaţi”. Să-nţelegem că dumneavoastră aţi fi un om care aţi putea schimba faţa învăţământului brăilean.

Zău aşa, nu mai pupaţi atât în cur “autorităţile administraţiei publice locale”, că nici Centrul de Excelenţă pe care vi-l doriţi atâta n-o să vi-l dea PSD pe mână, darămite postul de inspector şcolar general.

În fine, domnule Botea, moralistul numărul 1 din învăţământ, avem şi noi o întrebare: aţi dat VREODATĂ vreun bon fiscal copiilor DIN PROPRIA CLASĂ pe care îi chemaţi la meditaţie?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro