Vă mai amintiţi haosul şi huzurul ce cuprinseseră întreg aparatul de stat înainte de criză, cu cheltuieli necontrolate şi venituri uriaşe pentru anumite categorii, mascate prin tot felul de sporuri şi indemnizaţii, unele chiar bizare? Vă mai amintiţi schemele supraîncărcate de personal, cu mii de angajaţi fără un obiect clar şi precis al muncii, care doar plimbau mapele dintr-un birou în altul şi-şi etalau minijupele ori cămăşile slim pe holuri? De zecile de agenţii, administraţii, inspecţii etc, veritabile sinecuri, create special pentru îndestularea clientelei de partid ori a rudelor de toate gradele, din care părinţi, copii, cumnate, prieteni, vecini ori amante se înfruptau fără jenă? Vă mai amintiţi anii aceia în care sictirul angajaţilor la stat, în special al celor ce lucrau cu publicul, era recompensat cu prime ce sfidau orice limită a legii dar şi a bunului simţ? Vă mai amintiţi? Dacă da, bine. Dacă nu, nicio problemă. La cum se mişcă lucrurile acum, în curând, cu toate acestea, eventul sub alte denumiri, ne vom reîntâlni mai mult ca sigur. Căci, de când a câştigat alegerile, PSD zici că are un singur obiectiv: să arunce cu bani în stânga şi-n dreapta, de parcă odată cu puterea au pus mâna şi pe un sac de bani magic, fără fund.
Creşte salarii, reinventează sporuri, dar, mai ales, angajează pe bandă rulantă. Şi mai mult, dă cu fiecare ocazie asigurări că fluviul de lapte şi miere care a început să curgă prin toate unităţile şi instituţiile bugetare din România va avea, de anul viitor, un debit şi mai mare.
De exemplu, în Primăria Brăila, după ce angajaţilor le-au crescut salariile ca Făt frumos - lor într-o lună cât altora nici în zece ani- săptămâna trecută consilierii municipali le-au mai făcut cadou: un spor de 15% din salariul de bază (ăsta deja mărit) pentru munca în condiţii periculoase. De acest bonus beneficiază toţi angajaţii Primăriei, dar şi ai serviciilor subordonate CLM, adică SUPAGL, Cimitire, Creşe, Seroplant, Evidenţa persoanei, poliţia locală, asistenţa socială şi administrarea portuară. Acordarea acestui spor s-a făcut perfect legal, în urma unor măsurători privind “influenţa câmpurilor electromagnetice generate de echipamentele electrice şi electronice situate în sediile şi punctele de lucru ale instituţiilor sau în apropierea acestora”. Măsurători care, în toate sediile municipalităţii, ar fi depăşit valorile maxim admise de radiaţii. Nişte radiaţii, chipurile periculoase şi vătămătoare, cauzate, pe româneşte, de antenele de telefonie mobilă şi calculatoare.
Acum, nu vă speriaţi! Căci, deşi împânzesc tot oraşul, antenele astea îi afectează doar pe cei cu carte de muncă în primărie şi, foarte probabil, şi la CJ. Şi nici asta oricum, ci proporţional cu mărimea salariului. La urma urmei, au şi radiaţiile onoarea lor, nu radiezi aiurea, aşa, pe orice şi pe oricât. Parol! Am verificat personal.
Am închiriat deci un detector de radiaţii şi am intrat cu el la Direcţia de Cimitire, serviciu subordonat CLM situat chiar vizavi de sediul redacţiei “Obiectiv”. Nici n-am păşit bine pragul, şi nu vă închipuiţi ce gălăgie a început să facă! Să scoale morţii, şi mai multe nu! Radiaţii, frate! Am ieşit grăbită din sediu şi am luat-o la pas pe Regală. Când, ce să vezi! Un bip-bip uşor în magazinul de alături, un bip-bip uşor la terasa de vizavi, un bip- bip uşor când am intrat în redacţie. Culmea culmilor însă, când am ajuns în biroul nostru de contabilitate, în apropierea fluturaşilor de salarii, detectorul a făcut o flamă şi a înlemnit complet, dând ciudatul mesaj: FATAL ERROR – nu mă complic cu 15% din salariul tău! Complet umilită, am început un periplu prin birouri, gândindu-mă că, măcar pe lângă calculatoare o reveni la viaţă, că doar le forjăm 110% în fiecare zi. Ţi-ai găsit! Tăcere! Aşa că am pus mâna pe telefon (pe fix, ca să nu mă radieze mobilul) şi, după vreo două - trei discuţii cu specialiştii, am elucidat misterul: toate calculatoarele folosite în mediul privat din Brăila au un sistem suplimentar de protecţie la radiaţii, montat gratis de firmele producătoare, sensibilizate la maxim după ce au văzut ce salarii dau patronii din oraşul nostru. Cică suntem destul RADIAŢI (financiar) de soartă, ca să se mai complice şi ei cu noi şi să ne aibă pe conştiinţă.
Evident că această ultimă parte e o glumă. Şi la fel de evident, râdem, glumim, dar o facem mânzeşte. Realitatea este că PSD a deschis la maxim robinetul pentru sectorul bugetar şi, ca să nu ieşim din context, zău c-o să ne aibă pe conştiinţă! Pe noi, fraierii din mediul privat, adică sectorul care produce de fapt marea parte a resurselor financiare şi alimentează bugetul de stat.