Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fana, mama gunoaielor, a dat iar de lucru autoritatilor

Intr-un oras ca Braila, unde mai sint inca destui indivizi care isi scot gunoiul din curte si il arunca in strada, exista un specimen uman care face exact pe dos: aduna gunoaiele de pe strazi si le duce in propria curte. Cazul e vechi si a fost adus in atentia opiniei publice ori de cite ori, exasperati de mirosurile pestilentiale ce se degaja din curtea respectiva, vecinii de pe Str. George Constantinescu, cartierul Radu Negru, au alarmat autoritatile iar acestea au carat muntii de gunoaie, pe cheltuiala bugetului local.
Ieri, pentru cine mai stie a cita oara, in ograda Stefanei Dobrota, sau Fana, cum ii spun cunoscutii, s-a facut curatenie. Firma de salubritate "Brai-Cata" s-a ocupat de operatiune, insa treaba nu s-a facut cu citiva oameni inarmati cu lopeti, asa cum s-ar putea crede. A fost nevoie de un buldozer si un camion de mare tonaj, care a facut citeva drumuri pina la groapa ecologica, pentru ca toate gunoaiele strinse de Fana in numai un an sa fie debarasate. Pe linga "Brai-Cata", s-au mai implicat si Politia Comunitara si Directia de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL).
De aceasta data, nu a mai fost nevoie de strigatul de ajutor al vecinilor, alarma fiind data de agentii Politiei Comunitare care, mai nou, patruleaza prin cartiere, pentru a depista cazurile de incalcare a legii, in domeniul salubrizarii. Tot Politia Comunitara a asigurat depozitarea gratuita a gunoiului la groapa ecologica, avind incheiat, in acest sens, un contract de sponsorizare cu firma "Tracon", administratorul gropii.
In aceste conditii, DAGL nu mai are de platit decit operatiunile de incarcare si transport a gunoiului. "Cam 15 milioane de lei vechi, atit vom avea de dat firmei "Brai-Cata". Daca nu exista sponsorizarea asigurata de Politia Comunitara, probabil ca toata operatiunea ar fi costat vreo 45-50 milioane de lei", ne-a informat Adrian Dediu, directorul DAGL.
In opinia acestuia, problema nu se va rezolva decit cind femeia va fi luata in grija de institutiile specializate ale statului. "Este evident ca batrina are probleme psihice si nu intelegem de ce nu s-a facut nimic cu ea de atita vreme. Degeaba debarasam noi curtea de gunoaie azi, daca ea de miine incepe sa le stringa la loc. Ar trebui sa fie luata si internata undeva, ca altfel nu se rezolva problema, iar zona aceea o sa fie tot timpul un focar de infectie. S-au facut sesizari catre Directia de Sanatate Publica si Directia de Asistenta Sociala, dar deocamdata nu s-a luat nici o masura", ne-a declarat Dediu.

Afacerea lu' Fana

Anisoara Satnoianu, directorul Directiei de Asistenta Sociala, nu avea, insa, nici o idee, ieri, de cazul Stefanei Dobrota. Dupa ce a luat la cunostinta de la reporter despre ce este vorba, directorul Satnoianu ne-a spus ca va trimite la adresa femeii o comisie de evaluare, iar in functie de situatia gasita se vor lua masuri.
In ceea ce o priveste, Fana e suparata ca iar au venit oamenii Primariei si i-au golit curtea de lucrusoarele strinse cu atita silinta de prin tomberoane si gramezile de gunoaie de pe strazi. Cel mai rau ii pare dupa sticlele de plastic. "Ce s-or fi bagind ei sa mi le ia, ca eu le duceam la o firma care imi da bani pe ele. Intr-o luna, am facut si 5 milioane de lei, cu sticle de-astea. Ce sa fac, maica, daca n-am pensie, n-am nimic!", ni s-a confesat Fana, dovedindu-se mai lucida in gindire decit s-ar crede. Are 72 de ani si, din cite se pare, problemele de acum i se trag de la un soc avut in urma cu citiva ani, cind i-a luat casa foc si i s-a mistuit tot avutul. Din cite ne-a spus, are un baiat in puscarie si o fata care lucreaza, culmea, intr-un camin unde sint internate persoane cu probleme psihomotorii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii