Falsificatorul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Falsificatorul

Falsificator de bani arestat 30 de zile, după ce a scos la imprimantă şi a împrăştiat în oraş sute de bancnote false de 10, 50 şi 100 de lei, înşelându-i, mai ales, pe bătrânii naivi. Falsificatorul le oferea bani falşi în schimbul celor autentici, evitând camerele de supraveghere şi zonele aglomerate. Nu e de mirare că anchetatorilor le-a luat un an ca să-l prindă, iar banii falsificaţi de el au ajuns în magazine şi bănci.
În vârstă de 41 de ani, Tudorel Necoară a cumpărat o imprimantă multifuncţională ca să-şi ajute fiica la şcoală, însă după o lună s-a apucat să falsifice bani, fără ştirea familiei. A fost prins în flagrant, în Piaţa Mare, iar acasă mai avea aproape 80 de bancnote false, majoritatea de 50 de lei.

A învăţat să falsifice bani de pe internet

La începutul lunii februarie 2015, Tudorel Necoară a comandat, prin intermediul unui magazin online, o imprimantă HP model Deskjet INK Advantage 6525, aceasta fiindu-i necesară fiicei sale pentru diverse activităţi şcolare. Imprimanta comandată era multifuncţională, având ca funcţii scanarea, copierea şi imprimarea de hârtie foto. De asemenea, imprimanta era dotată cu modul Wireless şi cu modul de citire a cardurilor de memorie SD.
Pentru a imprima documentele necesare fiicei sale la şcoală, spun anchetatorii, Necoară a conectat imprimanta la laptopul acesteia, prin intermediul routerului Wireless pe care îl avea la domiciliu. astfel, iniţial, imprimanta a fost utilizată pentru imprimarea documentelor şcolare şi pentru printarea unor poze cu familia. Ullterior, însă, mai precis în martie anul trecut, brăileanul s-a decis să folosească imprimanta pentru a contraface bancnote româneşti, observând că documentele printate sunt de bună calitate. Culmea, Tudorel Necoară a învăţat să falsifice bancnote accesând internetul.
"Pentru a dobândi cunoştinţe în vederea realizării planului infracţional, inculpatul a căutat pe diverse site-uri de internet filmări postate de alte persoane, în care era descrisă modalitatea în care puteau fi falsificate bancnote prin intermediul unei imprimante. Astfel, a deprins «tehnica» de a falsifica bancnote, iar după mai multe încercări nereuşite, şi-a perfecţionat metoda care consta în mai multe activităţi", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Mai întâi, Tudorel Necoară aşeza folia din plastic transparent folosită pentru bancnotele falsificate pe geamul imprimantei, iar pe aceasta aşeza o bancnotă de 100 de lei, de 50 de lei sau de 10 lei ce urma să fie copiată. Tăia apoi cu cuterul folia de jur-împrejurul bancnotei, apoi scotea folia tăiată de sub bancnotă şi o imprima pe o faţă. Întorcea apoi folia pe cealaltă faţă, aşezând-o pe partea decupată a foliei; după aşezarea bancnotei, o imprima în aşa fel încât cele două părţi ale bancnotei imprimate erau suprapuse aproape perfect, exact ca la o bancnotă autentică. În continuare, după ce imprima ambele feţe ale bancnotei, falsificatorul decupa bancnota respectivă cu un cuter şi o riglă, iar ulterior, cu o lamă, decupa fereastra transparentă, iar pe partea rămasă decupată aplica o porţiune de scoth. În fine, după aceasta, ştergea cu un beţişor cu vată înmuiată în alcool lipiciul care nu era încorporat în bancnotă, iar la urmă desena cu un marker conturul unei bancnote autentice. Anchetatorii spun că infractorul nu-şi mai aminteşte câte bancnote a falsificat din martie anul trecut şi până acum.

Victimele lui Necoară: bătrâni acostaţi în locuri puţin aglomerate

După ce a falsificat sute de bancnote din cupiuri de 100 de lei, 50 de lei şi 10 lei având aparenţa de autenticitate, Tudorel Necoară s-a deplasat în mai multe locuri din municipiul Brăila, unde distribuia banii scoşi la imprimantă, cu precădere vârstnicilor, care erau mai uşor de păcălit. Potrivit anchetatorilor, falsificatorul aborda victimele în momentul în care erau singure, în locuri mai puţin aglomerate, evitând pe cât posibil zonele în care erau amplasate camere de supraveghere video. Coincidenţă sau nu, de anul trecut, de când Tudorel Necoară aruncă pe piaţă bancnote false, anchetatorii au înregistrat zeci de cazuri de falsificare de monedă şi de punere în circulaţie de valori falsificate. Procurorul de caz precizează:
"Fără a aduce atingere prezumţiei de nevinovăţie a inculpatului Necoară Tudorel, este de evidenţiat faptul că, din luna iulie 2015 şi până în prezent, la nivelul structurii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate au fost înregistrate un număr de 53 de dosare penale având ca obiect falsificarea de monedă, respectiv punerea în circulaţie de valori falsificate, în care s-a constatat un mod de operare similar cu cel din prezenta cauză". Adică bani scoşi la imprimantă cu duiumul.
Ancheta poliţiei în dosarul "Necoară" a fost mult îngreunată de faptul că falsificatorul acţiona cu multă precauţie, iar persoanele cărora le plasa bancnotele false erau persoane în vârstă care, de cele mai multe ori, nu puteau furniza prea multe informaţii despre autorul escrocheriilor. Nu în ultimul rând, au fost cazuri în care bancnotele false erau descoperite abia după ce intrau, succesiv, în posesia mai multor persoane.

Bancnotă falsă la Raiffeisen Bank

În ziua de 17 martie 2016, poliţiştii SCCO au efectuat o percheziţie la domiciliul lui Tudorel Necoară, situat într-un bloc de pe strada Radu Negru. Au fost identificate, printre altele, imprimanta multifuncţionmală HP model Deskjet INK Advantage 6525, folosită în comiterea infracţiunii, 67 de bancnote contrafăcute din cupiură de 50 de lei (!), precum şi 12 bancnote contrafăcute din cupiură de 10 lei, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Falsificatorul Tudorel Necoară fusese prins în flagrant în aceeaşi zi, în Piaţa Mare, pe când aborda o persoană căreia încerca să-i ofere o bancnotă falsă de 100 de lei, în schimbul altora de cupiuri mai mici. Poliţiştii l-au controlat corporal pe multcăutatul falsificator de bani, identificând asupra sa, pe lângă bancnota de 100 de lei falsă, alte două bancnote de 10 lei şi patru de 50 de lei, de asemenea false, care aveau aceeaşi serie. Necoară mai avea la el zece bancnote de 100 lei autentice şi o altă bancnotă de 5 lei, de asemenea autentică.
Oamenii legii au constatat că bancnota falsă de 100 lei avea aceeaşi serie cu bancnota depusă la Raiffeisen Bank, Agenţia Piscului din municipiul Brăila, pe 23 februarie 2016, de patronul unei societăţi comerciale brăilene. Omul de afaceri se dusese să depună la bancă numerarul încasat de societatea pe care o deţine pe strada Eremia Grigorescu. La verificarea numerarului de către lucrătorul bancar, a fost depistată bancnota de 100 lei falsă, fiind imediat sesizată poliţia.
Anchetatorii au ajuns la concluzia că ambele bancnote de 100 de lei au fost falsificate şi puse în circulaţie de Tudorel Necoară.

Falsificator lipsit de scrupule

Potrivit procurorului care s-a ocupat de caz, în ziua de 15 februarie 2016, brăileanul Păun C. s-a deplasat la hypermarketul Billa de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, pentru a face cumpărături. Pe drum, mai precis în staţia de maxi-taxi situată în apropierea magazinului, a fost abordat de Tudorel Necoară, care i-a solicitat să-i schimbe o bancnotă din cupiură de 50 de lei, vârstnicul fiind de acord.
După ce a intrat în posesia bancnotei false de 50 de lei, Păun C. a intrat în hypermarketul Billa, iar în momentul în care a vrut să plătească produsele pe care le cumpărase, casiera de la casa de marcat a observat că e vorba de o bancnotă contrafăcută şi a chemat poliţia. Ulterior, Necoară avea să recunoască săvârşirea infracţiunii.
Oamenii legii au probat, de asemenea, că, în ziua de 16 martie 2016, în jurul orei 14:00, în timp ce se afla în Piaţa Mare - la intersecţia străzii Piaţa Poporului cu strada Mihai Bravu - pensionarul Neculai I. a fost acostat de falsificatorul Tudorel Necoară, care i-a solicitat, de asemenea, schimbarea unei bancnote de 100 de lei. Neştiind cu cine are de-a face, victima a dat curs solicitării şi i-a dat infractorului zece bancnote autentice de 10 lei, în schimbul celei false de 100 de lei. Pe parcursul aceleiaşi zile, Neculai I. a observat că bancnota de 100 de lei, primită de la individul necunoscut, prezenta urme de falsificare, şi abia atunci s-a adresat poliţiei. După ce, ulterior, a fost reţinut de poliţişti, Necoară a recunoscut că i-a plasat bătrânului bancnota falsă de 100 de lei, în schimbul celor autentice.
Nu în ultimul rând, în ziua de 17 martie 2016, în jurul orei 11:00, brăileanul Florea A. se afla în incinta Policlinicii nr. 2, de pe strada Pietăţii, când a fost acostat de falsificatorul Tudorel Necoară. Infractorul i-a solicitat bătrânului, după obicei, să-i schimbe o bancnotă de 100 de lei, iar acesta, amabil, i-a predat o bancnotă de 50 de lei şi cinci de 10 lei autentice, bineînţeles.
Pe parcursul aceleiaşi zile, pensionarul înşelat în policlinică a observat că bancnota primită la schimb prezintă urme de contrafacere, motiv pentru care s-a adresat poliţiei. Prins în aceeaşi zi, pe când încerca să înşele o altă persoană în Piaţa Mare, falsificatorul de bani a recunoscut că tot el l-a acostat pe Florea A. în incinta Policlinicii nr. 2 din Brăila.

Epilog. Falsificator arestat pentru 30 de zile

Tudorel Necoară a fost reţinut pe ordonanţă emisă de procuror în ziua de 22 martie 2016, ora 16.05, după ce i s-au probat nu mai puţin de nouă infracţiuni săvârşite consecutiv: patru infracţiuni de punere în circulaţie de valori falsificate, trei infracţiuni de înşelăciune, o infracţiune de falsificare de monedă şi o infracţiune de deţinere de instrumente în vederea falsificării. Pedeapsa pentru astfel de fapte este cuprinsă între 3 şi 10 ani de închisoare.
Miercuri, 23 martie 2016, la propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Brăila a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a falsificatorului de bani Tudorel Necoară. Surse judiciare ne-au confirmat faptul că acesta a recunoscut săvârşirea infracţiunilor puse pe seama sa, fiind destul de afectat în momentul în care i s-a comunicat că va ajunge în arest. Conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila ne-a confirmat, ieri, măsura luată în cazul falsificatorului de bani din Radu Negru, acesta fiind primul dosar penal având ca obiect falsificarea de monedă şi punerea în circulaţie de valori falsificate, instrumentat de PJ B, după intrarea în vigoare a noului Cod penal român.
"Este de evidenţiat lipsa de scrupule a inculpatului, care a plasat bancnotele contrafăcute unor persoane în vârstă, cu venituri modeste, profitând de încrederea şi naivitatea acestora. Scopul săvârşirii infracţiunilor a fost dobândirea în mod ilicit de valori băneşti; de altfel, inculpatul nu are loc de muncă şi nici ocupaţie, săvârşirea acestui gen de infracţiuni fiind principala sa sursă de venit", preciza procurorul de caz în momentul sesizării instanţei de judecată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro