Falimentul City, comentat de pe locul din dreapta față | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Falimentul City, comentat de pe locul din dreapta față

Duminică seară, în jur de ora18.00. Șoseaua liberă, drum cu două benzi pe sens, în interiorul orașului. Noi, pe prima bandă, 55 km/h, muzica în surdină. Soțul, la volan, eu, pe scaunul din dreapta față, mă gândeam la ale mele. La un moment dat simt o frână - nu știu dacă există termen ”șoferesc” pentru asta, dar am să-i spun de intensitate medie. De pe o stradă laterală, a țâșnit brusc o mașină și, ca să fie sigur că îi lasă timp suficient grăbitulului să se încadreze pe a doua bandă, așa cum semnaliza, soțul meu a încetinit. Grăbitul și-a văzut de treabă pe repede-înainte, noi... buf-trosc, din spate ne-a izbit din plin un alt grăbit. Bara din spate, roata, farurile, stricăciuni nici prea-prea, nici foarte-foarte... ca dovadă, aveam laptopul și aparatul foto în portbagaj și au rămas intacte. La fel și la el, bara din față, radiatorul, farurile, mărunțișuri.

Trec peste pașii clasici care se fac în astfel situații, care au durat 2 zile, și vă duc direct în service. Frumos, elegant, foarte amabili băieții, încep procedura de constatare. Bătrânică ce-i drept mașinuța noastră, dar mai mult uzată moral, pentru că fizic și tehnic este impecabilă. Cu un număr rezonabil de kilometri la bord, bine îngrijită, ținută din scurt cu toate, fabricată în Franța,  nici după atâția ani n-am schimbat la ea decât bateria și chestii mici de uzură sau consumabile. Ei bine, termină băieții constatarea și... bombă: DAUNĂ TOTALĂ! Cum adică, o bară, o roată și un far egal daună totală? Simplu! Factura de reparații pe polița de asigurare era mai mare decât prețul de piață al mașinii deci... la gunoi cu ea. Aceleași reguli, aceleași calcule valabile și pentru asigurarea noastră Casco. Un Casco pe care l-am plătit timp de 14 ani, lună de lună (la niște prețuri astronomice în primii ani) și de care n-am beneficiat nici măcar o dată, pentru că nu a fost nevoie. Trei service-uri, același răspuns. Fără poliță, cu bani din buzunar, reparațiile ar fi costat maxim 3.000 lei, pe de o parte, pentru că nu ne-ar fi obligat nimeni să cumpărăm bară/roată/far toate noi, toate originale, pe de altă parte, nu s-ar mai fi perceput nu știu ce comisioane, plus alte tarife la manoperă, plus, plus, plus.

Despre jecmăneala asta, despre tot soiul de înțelegeri între asigurători și service-uri, despre debandada și șmecheriile care se practică se tot scrie de ani de zile. Și nu doar pe piața auto. Degeaba! Băieții deștepți își fac treaba, firmele de asigurări cad ca muștele – trei, Astra, Carpatica și City, au dat faliment numai în ultimii 3- 4 ani, milioane de asigurați rămân cu buza umflată. Dar... câinii latră, caravana trece, căci cei care ar trebui să ne apere interesele dorm. Și nu oricum ci pe salarii ce depășesc orice închipuire a unui muritor – scrie adevărul.ro, 1 milion de euro pe an ar fi salariile celor 9 șefi de ASF (Autoritatea de Supreaveghere Financiară). Lor li se reproșează acum paguba pe care o lasă în urmă City Insurance, una dintre cele mai mari firme de asigurări din România – cotă de piață RCA de 45% și peste 3 milioane de clienți.

Și atunci, să nu te apuce toți nervii când mai vezi pe câte unul că iese la televizor și dă cu noi de pământ că suntem lipsiți de orice educație financiară, nici nu investim, nici nu ne asigurăm. Și pe un ton de parcă am fi niște imbecili, nu că ei de 30 de ani trag țepe după țepe, reușind să zdruncine periodic orice fărâmă de încredere.

Căci da, om fi noi lipsiți de orice educație financiară, dar, mai mult decât asta, lipsa de siguranță în bunul/banul asigurat sau investit ne ține captivi în necunoștință. O lipsă de încredere completată de niște prețuri destul de mari în comparație cu veniturile medii, și, deci, pe care nu oricine și le permite.

Mie, de exemplu, mi-a fost destul de greu în primii ani, rata Casco era aproape la fel de mare ca rata creditului și, când am avut nevoie, flit! Oare câtă educație financiară ar fi trebuit să am pentru a învinge acel sentiment cumplit, un amestec de dezamăgire și furie, când, cu un RCA într-o mână și un Casco în cealaltă domnul de la asigurări mi-a spus: lăsați mașina aici și vă dăm noi 9.000 lei să vă cumpărați alta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro