• deschisă în urmă cu doar două săptămâni, Brutăria-Covrigăria “Cuptor pe vatră” din satul Vărsătura este locul în care oamenii flămânzi își pot potoli foamea • pâinea și alte produse care nu s-au vândut în timpul zilei sunt ambalate în sacoșe și puse pe un suport în fața locației, pentru a fi luate de cei care nu își permit să pună o pâine pe masă • brutăria din Vărsătura este ideea de afacere a doi brăileni, soț și soție, care după 17 ani petrecuți în Germania vor să se întoarcă acasă
De două săptămâni, în satul Vărsătura, și-a deschis porțile Brutăria-Covrigăria “Cuptor pe vatră”, un loc ce se remarcă nu doar prin calitatea produselor, ci și prin omenia de care dau dovadă administratorii micii afaceri. În fiecare seară, la închiderea programului, produsele care au rămas nevândute sunt puse în pungi și agățate pe un suport instalat în fața locației. Astfel, persoanele necăjite care trec prin zonă pot lua acele produse acasă, având astfel o pâine pe masă în seara respectivă.
“Cu produsele care ne rămân seara am amenajat afară un suport, le punem în sacoșe și le lăsăm acolo pentru oamenii care au posibilități mai reduse și care chiar au nevoie de ele să le ia acasă. Pentru că oricum până a doua zi se vor învechi și oricum pentru noi sunt niște pierderi, așa că mai facem un bine și altora. Să le vând vechi, nu e fair-play, că ținem la calitate! Și atunci ce să fac cu ele? Să le arunc, să le dau la porci? Lasă, să mai mănânce și un amărât pe lângă noi. Le dăm gratis pentru cine trece prin zonă! E bine de știut că în unele zile avem mai mult, în unele zile avem mai puțin, în funcție de vânzările noastre, dar în permanență seara se găsește ceva acolo pentru un om necăjit. Ne dorim să afle oamenii de lucrul acesta și să vină să le ia că, de exemplu, sâmbătă am mai avut cinci sacoșe pline și nu s-au luat decât vreo trei. Două mi-au rămas acolo agățate”, ne-a spus administratorul afacerii, care a dorit să rămână anonim.
După 17 ani s-au reîntors la Brăila și și-au deschis o brutărie
Brutăria din Vărsătura unde cei flămânzi își pot potoli foamea a fost deschisă luna trecută, de doi brăileni, soț și soție, care în ultimii 17 ani au locuit în Germania. Au plecat în străinătate în căutarea unei vieți mai bune dar după aproape două decenii petrecute acolo au decis că e timpul să revină acasă și să
să pună pe picioare o mică afacere.
“Aveam un loc în plus în curte și ne-am gândit să fructificăm spațiul acela. Eu și soția avem afaceri și în Germania. Acolo am făcut tot ce se poate face: am avut hotel, am avut restaurant românesc, am avut magazin cu produse românești, firmă de grădinărit, firmă de construcții. Dar am zis că vrem să ne retragem către casă, așa că am înființat brutăria aceasta. Încă nu putem spune că ne-am întors de tot. Abia am dat drumul la afacere aici, așteptăm să o punem pe picioare, să fim siguri de ea și să supraviețuim. Și după aceea ne întoarcem”, ne-a povestit administratorul firmei.
Având în vedere că în Germania au avut mai multe business-uri, de unde ideea unei brutării la Brăila?
“Eu am lucrat foarte mulți ani la fabrica de pâine. Fabrica aceea mare de pe vremea lui Ceaușescu. Nu am muncit în producție însă am învățat cu ce se «mănâncă» această afacere. Și de aici ideea să deschidem o brutărie. Și vreau să vă spun că acum toți foștii maiștri de acolo de la fabrica de pâine, care au ieșit la pensie, sunt consilierii noștri tehnici. Ei ne ajută cu rețetare, cu sfaturi”, mai susține brăileanul.
“Nu folosim aditivi sau afânători!”
Deși au doar două săptămâni de când au deschis, produsele de la Brutăria “Cuptor pe vatră” sunt la mare căutare în rândul brăilenilor. De ce? Pentru că toate sunt făcute după rețete clasice, din ingrediente de calitate, fără adaosuri chimice.
“Facem pâine, lipii, covrigi, cozonaci, chifle, dar facem fără niciun fel de aditivi, amelioratori, fără niciun fel de afânători. Rețetele sunt rețetele clasice: făină, drojdie, apă și sare. Nimic în plus! Pâinea neagră nu înseamnă ce se consumă la momentul acesta în oraș, făină albă plus coloranți. Rețeta e făină neagră de la moară plus un pic de tărâță și iese pâinea neagră exact ce trebuie. Noi facem produse tradiționale. Sunt exact ceea ce trebuie să fie, coapte pe un cuptor cu vatră, așa cum era acum 100 ani. Deci totul este 100% tradițional”, susține patronul brutăriei.
Un alt secret al produselor care par să fie pe placul brăilenilor este cuptorul pe vatră, care asigură o coacere uniformă și care dă produselor gustul de odinioară.
“La cuptor am lucrat patru luni de zile ca să-l facem. Doar unul singur din ce știu eu mai există în oraș. Și am lucrat vreo patru luni pentru că el este făcut din pământ galben, cărămidă țigănească și toate sunt așa cum erau mult timp în urmă. Lucrând la fabrica de pâine am avut contact cu meșterul care construiește cuptoarele acestea și așa mi-am dorit să-l fac. Având cuptorul, produsele cu rețetele clasice n-au cum să nu fie o reușită totală”, mai afirmă acesta.
Administratorul brutăriei este mândru că într-o perioadă scurtă a reușit să pună pe picioare afacerea și în fiecare zi se bucură să vadă cum mașinile vin și pleacă una după alta.
“Omul vine, își ia pâinica, vede că totul e cald, că doar cuptorul e în fața lor! Văd ce pâine iese din cuptor, văd ce băgăm, văd ce scoatem. Nu suntem după niciun paravan! Suntem transparenți, suntem la vedere. Nu facem extraordinar de multe produse. Noi vrem să facem puține, dar bune! Dimineața la ora 5 începem să facem covrigi pentru că lumea trece la serviciu, copiii trec la școală și scoatem covrigi și lipii. La ora 8-9 începem să băgăm pâine la tavă, cum se făcea odată pâine la tavă. După pâine la tavă scoatem pâine albă și neagră. După asta punem cozonacii la sfârșit, ca oamenii, când termină programul de la lucru să treacă în drum spre casă să își ia pâine caldă și desertul cald”, declară brăileanul.