• nici în cadrul ședinței extraordinare a CL Chiscani din 4 octombrie nu a trecut proiectul tehnic din Lacu Sărat • în aceste condiții, la inițiativa Geaninei Pospai, viceprimar al Comunei Chiscani, a avut o loc, pe data de 6 octombrie, o întâlnire la care au participat toți cei implicați într-un fel sau altul • rezultatul: gata cu măcelul, dar s-au luat și alte decizii care transformă acel proiect într-unul rezonabil, chit că s-au tăiat atâția copaci
Măcelul din Lacu Sărat a fost anihilat prin dialog dar și prin votul consilierilor locali din Consiliul comunei Chiscani. Asta deoarece și în ședința extraordinară din 4 octombrie hotărârea cu privire la proiectul tehnic din Lacu Sărat nu a trecut. Mai exact, din 15 consilieri locali au fost prezenți 13, din care 7 au votat “pentru” și 6 “împotrivă” (consilierii PSD). Fiind necesară o majoritate calificată pentru a trece proiectul, era nevoie de 8 voturi “pentru”. Astfel, proiectul tehnic a picat din nou. Cert este că mobilizarea în primul rând a comunității din zonă, a ziarului “Obiectiv – Vocea Brăila” care a răspuns solicitărilor cetățenilor, îngrijorați de impactul asupra mediului prin tăierea copacilor, unii seculari (stejari), dar și a clericilor îngrijorați că liniștea Așezământului Sf Pantelimon, prin nerespectarea distanțelor, a fost luată în bătaie de joc de autorii proiectului au primat, cel puțin în fața consilierilor locali ai PSD. În cele din urmă, primarul Costică Cojea, mai nou PNL după ce a câștigat alegerile susținut de PSD, a cedat, iar proiectul va fi regândit, astfel că gata cu tăierile de copaci și cu nerespectarea distanțelor față de vecini. În acest context, Geanina Pospai, viceprimarul PSD al comunei Chiscani, a punctat care-s noile condiții de realizare a proiectului:
“Eu și colegii mei ne dorim să dezvoltăm stațiunea, precum și comunitatea din care facem parte, dar în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară”
În primul rând, redactorii “Obiectiv” au întrebat-o pe Geanina Pospai, viceprimarul comunei Chiscani, cum s-a tranșat conflictul având în vedere observațiile pe care le-a făcut în cursul ședinței ordinare a CL Chiscani din data de 29.09.2023.
“Mă bucur că susținută de colegii mei, consilierii PSD Chiscani, prin solicitarea repetată de discutare întâi a proiectului și ulterior votarea hotărârii privind aprobarea Proiectului Tehnic și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții: " AMENAJARE ZONĂ DE AGREMENT CU SPECIFIC PESCĂRESC", ce se va realiza în stațiunea Lacu Sărat, am reușit să stabilim o întâlnire vineri, 06.10.2023, cu toți factorii implicați și să punctăm câteva aspecte ce se doreau clarificate, astfel încât proiectul să se deruleze în condiții optime și în armonie cu mediul înconjurător. În cadrul întâlnirii, s-au căutat soluții pentru salvarea stejarilor care nu au fost deja tăiați, care stăteau în calea aleilor ce se doreau realizate, s-a stabilit ca zona de fitness pentru adulți să fie amplasată în apropierea taberei de copii, iar în dreptul parcului bisericii să fie amenajată zona de relaxare cu mobilier stradal. După finalizarea acestui proiect, Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat va aduce plus valoare zonei prin reîmpădurire.
Eu și colegii mei ne dorim să dezvoltăm stațiunea, precum și comunitatea din care facem parte, dar în armonie cu tot ceea ce ne înconjoară și considerăm că prin comunicare cu toți factorii implicați întotdeauna se vor găsi soluții astfel încât proiectele pe care le votăm să fie în beneficiul tuturor!”, ne-a declarat Pospai.
Primarul Comunei Chiscani, Costică Cojea: “Vom face un regulament ca acolo să rămână zonă fără activități comerciale”
În același context, primarul PNL Costică Cojea a sucit-o ca la Ploiești, dar în final a ieșit bine:
”S-au lămurit lucrurile prin simplul fapt că nu se înțelesese despre ce este proiectul. Când am mers la fața locului cu proiectul și cu toate lucrurile implicate, s-a înțeles. Fiindcă toată lumea credea că noi acolo facem grătare și alte năzbâtii. Nu este așa! S-a văzut și la fața locului că și dintre copacii rămași mai sunt unii putrezi care trebuie dați jos. Proiectul va continua. Vom face un regulament ca acolo să rămână zonă fără activități comerciale, pentru că este normal să fie așa, fiind vorba despre un lăcaș de cult. Iar pentru a da plusvaloare, pe asociație, vom mai planta. Pe partea de la Mănăstire, unde au avut dumnealor anumite obiecții, vom planta un parc de tuia ca să mascăm cât de cât partea față. Dar lucrurile merg înainte. Traseul este făcut deja. Am făcut doar câteva mici modificări, ca să mai rămână din copaci. Am translatat aleile și toate celelalte. V-am spus, vom veni și cu plusvaloare, cu copaci, prin asociație. Pentru că doar după ce se va încheia acest proiect vom face cerere către AFIR. Au zis că o să ne dea acceptul după ce se face. Și o să venim cu plusvaloare, să punem specii care se adaptează și se pretează la zona noastră, pentru a ieși ceva frumos”. Întrebat dacă se mai taie copaci, Cojea ne-a declarat:
„Nu mai trebuie tăiați. Doar am văzut, fiind cu toții la fața locului, am arătat că unii sunt putrezi și pică. Cred că doi roșcovi erau. Așa am stabilit și cu domnul primar Dragomir. Pentru că la prima furtună pică jos și totuși… Aceia chiar din măsură de siguranță trebuie tăiați. Soluția asta este. După ce încheiem proiectul, sperăm constructorul să se miște repede. Proiectantul are termen până săptămâna viitoare să ne dea modificările ca să le putem transmite către consultant și mai departe să le încărcăm la minister ca să putem începe decontările”.
Conform unor surse demne de încredere, nu înțelege nimeni cum a calculat proiectantul 160 m până la mănăstire și alți 130 m până la tabăra din lacu Sărat că nu iese socoteala, dar în fine...
Despre cele întâmplate în Lacu Sărat, pe repede înainte, deși lucrările trebuia începute abia pe 25 septembrie, dar masacrarea copacilor a demarat cam pe 15 septembrie, au pomenit în conferința de presă din 12 octombrie și liderii PSD primarul Marian Dragomir împreună cu președintele CJ Francisk Iulian Chiriac.
Dragomir: “Un rău a fost făcut, deși ar fi putut fi evitat”
“La stațiunea Lacu Sărat am constatat cu toții că un rău a fost făcut, deși ar fi putut fi evitat. Cam așa putem să concluzionăm. Am constatat cu toții că atunci când am început modernizarea în Lacu Sărat concluzia generală a fost că e nevoie de un parc de joacă în stațiune, la fel cum este nevoie și de un Aventura Parc în stațiunea Lacu Sărat. Dar asta nu înseamnă că trebuie să tai pomi, să defrișezi ca-n palmă zona respectivă, înainte de a merge pe teren și de a verifica care sunt locurile prin care trec aleile acolo, cum se amplasează, cu proiectantul, întreaga infrastructură a parcului. Ați scris dumneavoastră, mass media, am constatat și noi, am fost acolo și aveți dreptate! S-a tăiat! Și cum au spus unii dintre consilierii de la Chiscani: răul a fost deja făcut!”, a declarat Marian Dragomir.
Sursa citată a continuat: “Apoi, erau două variante. Varianta numărul 1, cea în care se pierdeau banii europeni și varianta numărul 2, cea în care se repara ce mai era de reparat, astfel încât proiectul să meargă mai departe, să fie un loc de joacă acolo, dar în totală armonie cu tot ambientul și vecinătățile zonei respective. Acesta a fost motivul pentru care am participat în calitate de reprezentant al Asociației de Dezvoltare Lacu Sărat la întâlnirea la care au mai fost constructorul, proiectantul, primarul și viceprimarul din comuna Chiscani, consilieri locali interesați de acest proiect, mulți dintre ei care nu votaseră proiectul, dar și care au votat proiectul, și reprezentantul mănăstirii. Am constatat cu toții că dacă această întâlnire sau discuție cu proiectantul ar fi fost făcută la fața locului, așa cum am procedat în acel moment, s-au uitat unele alei ca și amplasare și am mai salvat unii dintre stejarii care erau programați în continuare la tăiere. Am mai constatat că dacă constructorul nu s-ar fi grăbit și ar fi așteptat să vină proiectantul și împreună cu proiectantul să marcheze jaloanele pe unde vin locurile de relaxare, de joacă și aleile, nu s-ar fi tăiat, cum se zice, ca în codru, pădurea. La final putem să spunem că am armonizat de comun acord cu absolut toți participanții pe care vi i-am nominalizat anterior lucrurile astfel încât proiectul să continue, iar asocierea și-a manifestat intenția de a aduce plus de valoare acestui proiect, la finalizarea lui, prin plantarea tot a unor stejari în zonele în care s-au defrișat pomii, iar pe latura cu aleea de acces către mănăstire să se planteze tuia”.
Primarul Marian Dragomir, liderul municipalei PSD, a punctat că “este trist că arbori seculari de peste 150 ani s-au tăiat. Dacă ați observat, în Orășelul Copiilor, când am făcut lucrări de modernizare, am preferat să nu tăiem pomi, i-am ocolit cât am putut. Cred că la fel ar fi putut să se întâmple și în stațiunea Lacu Sărat dacă ar fi existat comunicare din timp. Am mai putea să spunem încă o dată că aceasta ar trebui să fie o lecție pentru toți constructorii să nu se apuce să taie înainte să vină proiectantul să jaloneze și pentru toți cei care au proiecte bune și idei excelente ca să nu facă greșeli pe care ulterior nu le mai pot repara. Pentru că nimeni dintre noi n-o să prindă acești stejari când o să împlinească ei 150 ani. Dar principalul lucru este că am reușit prin dialogul care nu a existat inițial, dintr-o manifestare a unui hei rup neînțeles. Și repet încă o dată. Sper ca în viitor să nu se mai întâmple astfel de lucruri și vreau să le mulțumesc celor care au avut deschiderea de a participa la aceste discuții și a aproba modificările și să trag un semnal de alarmă pentru cei care nu au dorit să discute la început cu nimeni și s-au făcut pe repede înainte sau pe genunchi toate acestea, care pur și simplu au oripilat opinia publică”.
Francisk Chiriac, liderul PSD Brăila: “Un genocid! Să tai arbori de 150 ani...”
Prezent la conferința de presă din 12 octombrie, Chiriac s-a exprimat dur vizavi de măcelul din Lacu Sărat: “Un genocid! Toată acea defrișare n-a fost făcută decât la ordinul domnului Cojea. Nu avea cum să nu știe de nemernicia care se va întâmpla. Dacă domnul Cojea era la PSD se mai armonizau lucrurile sau vedea măcar undeva cum ar trebui să facă. Dar el astfel înțelege să facă administrație când a trecut la PNL. Dezastru! Să tai arbori de 150 ani... la mintea lui, nu știu, a face un parc unde și bătrânii și copiii vor sta în soare. Era mai important ca acei stejari de 150 ani să fie în picioare, ca acel parc să fie făcut cu aleile printre”. Chiriac a continuat pe același ton:
“Dați-vă seama, ce ar fi fost în conferințele de presă de la colegii PNL, dacă domnul Cojea era la PSD: Nenorocire! Nenorociții de pesediști ne-au tăiat, cu Cojea cu tot! Acuma domnul Cojea este bun! Domnul deputat (Alexandru Popa, liderul PNL – n.n) este inginer agronom din câte am înțeles, iar noi ar trebui să avem cât mai mulți copaci, cât mai multă verdeață. Acuma, pentru defrișarea aceasta, domnul primar și Chiriac trebuie să repare prin banii pe care îi dăm de la Primăria Municipiului Brăila și de la Consiliul Județean, toate aceste nebunii pe care le fac ei. Nu mi se pare corect! Dați-vă seama ce s-ar fi întâmplat dacă această stațiune nu intra în asociere. Nu avea bani?” La fel de tranșant, Chiriac a mai punctat un aspect: “Eu am văzut o planșă a acestui proiect în care erau clar pe acea planșă acei copaci. Nu era un teren viran în care se tăia tot. Au tăiat la capu' gol! Clar cu știrea și la ordinul lui Costică!”
Chiriac și Dragomir despre faptul că instituțiile statului au spus că este în regulă faptul că s-au tăiat arborii
Liderul PSD și-al CJ, a mai punctat un aspect extrem de important:
“Pe surse, se pare că din toate documentele depuse lucrurile ar fi în regulă. Tot pe surse, am aflat că s-au făcut presiuni foarte mari de la București pentru ca acest proiect și această nemernicie să fie trecută cu vederea astfel încât să se meargă mai departe. Niciodată, nici eu nici domnul primar, nu ne-am opus la proiecte pe fonduri europene, de a face lucruri bune pentru comunități, dar nu prin genocid. Tăiem arbori seculari de 150 ani, afirmând, vezi doamne, că așa erau documentele. Nu! Lucrurile trebuia făcute cu totul altfel, anunțate, gestionate mult mai bine și prezentate în mod corespunzător. Gândiți-vă că lângă mânăstire o să apară două sirene, o să mergem la rugăciune, să ne rugăm și la sirene... E o nebunie totală... Acuma îs bune sirenele că sunt la PNL, dacă erau la PSD era dezastru că de ce sirena, de ce ariciul...”. La rândul său, liderul municipalei PSD, primarul Marian Dragomir a subliniat: “Noi n-am avut acces la documentele de control ale acelei instituții, nu cunoaștem ce s-a scris în ele, dar vreau să subliniez un aspect: Chiar dacă legal este în regulă, să știți că mai există un aspect de ordin moral în administrația publică. Și în aspectul de ordin moral trebuie să ai în vedere să faci lucruri de îmbunătățire a zonelor fără să aduci prejudicii de imagine sau a defrișa sau a oripila opinia publică, care nu a agreat tăierea acelor stejari”.
În cadrul aceleeași conferințe de presă, primarul Dragomir a mai punctat un lucru: “Sunt două variante. Ori a fost pe teren și a mușamalizat-o, (proiectantul – n.n) asigurându-și printr-un fel de fals în documente că nu e nevoie de aprobări, sau a proiectat din birou, fără să meargă pe teren și acolo a scris văzând documentele cadastrale, că există o vegetație spontană, gen tufișuri. Numai că în fotografii și la fața locului se văd, clar, trunchiurile unor stejari sănătoși.”
Concluzia acestui episod este cât se poate de limpede: reacțiile ferme ale comunităților – fie rurale sau urbane – susținute de presă nu au cum să rămână fără ecou în rândul clasei politice mai ales acum când se apropie 4 rânduri de alegeri! Până una alta, în cazul măcelului de la Lacu Sărat putea fi mult mai rău așa că încă e bine! Totodată, trebuie remarcată și viteza de reacție a Instituției Prefectului care imediat cum a primit sesizări de la anumite persoane a anunțat instituțiile abilitate să meargă în control, blocând astfel măcelul.
Ce s-a decis pe 6 octombrie
- NU se mai taie arbori, aleile parcului urmând să șerpuiască printre copaci;
- Regulament ca acolo să rămână zonă fără activități comerciale sau proiecte imobiliare;
- Respectarea distanței față de mănăstirea Lacu Sărat și plantarea unui parc de tuia ca să se mascheze cât de cât partea față a parcului;
- Plantarea de stejari în locul celor măcelăriți, prin Asociația Lacu Sărat după terminarea proiectului.