S-a pus lacătul pe uşa bazinului de înot acoperit de la Liceul cu Program Sportiv Brăila. Motivul: elevii s-ar expune unui mare pericol. Oricând se poate surpa tavanul, care oricum stă să cadă, la fel cum şi structura de rezistenţă de sub bazin poate sucomba sub presiunea apei. Toate acestea nu sunt scenarii fanteziste, ci situaţii cât se poate de reale şi tangibile. De aceea, conducerea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) a adus la bazin experţi ca să analizeze gravitatea situaţiei. Bazinul este golit şi aşteaptă un verdict final, în sensul că, în urma expertizei şi a concluziilor acesteia, DJST Brăila va decide dacă la toamnă elevii vor putea intra sau nu în apă. Şi ar mai fi o problemă: cine şi cu ce bani va face lucrările de reabilitare atât de necesare acolo? Dar, mai ales cât timp va dura? Pentru că noul an şcolar bate la uşă! Iar bazinul olimpic care se construieşte la doi paşi de liceu nu poate fi luat în calcul ca soluţie de urgenţă întrucât lucrările la această investiţie sunt mult întârziate. Deocamdată, conducerile LPS şi DJST Brăila, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, împreună cu Primăria Brăila se pregătesc pentru o audienţă direct la ministrul Sportului, Elisabeta Lipă. O soluţie ar fi, spun părţile implicate, ca municipalităţii să-i fie predat bazinul, astfel încât să poată investi bani în reabilitare. Totuşi, o astfel de procedură este extrem de greoaie şi presupune emiterea unei Hotărâri de Guvern speciale pentru cazul de la Brăila. Pe de altă parte, din experienţa anilor trecuţi, mai cu seamă în episodul Stadionul de Atletism, Primăria nu s-a arătat a fi un bun administrator sau investitor.
Aşa că, până când o soluţie va fi găsită, cursurile de înot ale elevilor LPS sunt puse sub un mare semn de întrebare. Cât mai este frumos afară, au la dispoziţie bazinul descoperit. Când va da frigul ... Dumnezeu cu mila!
Accesul interzis!
Visul sutelor de copii brăileni care vor să păşească pe urmele marilor campioane olimpice Diana Mocanu, Beatrice Câşlaru ori Camelia Potec se poate spulbera. Pe uşa de acces în bazinul acoperit de înot al LPS Brăila s-a pus lacătul. Totuşi, cu acordul DJST, sportivii mai au acces la vestiare, duşuri sau sala de forţă. Dar atât. Bazinul, aflat într-o stare avansată de degradare, revenit în acest an în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, a fost închis, iar elevii Liceului cu Program Sportiv din Brăila, atât cei de la grupele de avansaţi, cât şi cei de la grupele de iniţiere, nu vor mai putea să se antreneze acolo din toamnă. Deocamdată, sportivii se pregătesc în bazinul descoperit, însă din luna octombrie, când de obicei se deschidea pentru ei cel acoperit, viitorul se arată sumbru.
Patru ani, ZERO investiţii
Ce s-a întâmplat, de fapt. În 1968, bazinul a fost dat în folosinţă gratuită Liceului cu Program Sportiv Brăila. În 1992 s-a încheiat un protocol între Ministerul Tineretului şi LPS, prin care gruparea sportivă brăileană primea gratuit în folosinţă baza sportivă, cu condiţia ca oficialităţile locale să investească acolo pentru a o putea menţine la standarde optime pregătirii sportivilor. Acest protocol a expirat în anul 2012, iar bazinul trebuia să revină automat în patrimoniul ministerului. Acest lucru s-a întâmplat însă abia după patru ani, mai precis pe 15 iulie 2016, când bazinul a fost predat cu acte în regulă MTS. Totuşi, în acest răstimp, printr-o înţelegere tacită între DJST Brăila - reprezentanta în teritoriu a MTS, Primăria Brăila şi LPS Brăila, elevii liceului s-au putut pregăti în perioada de iarnă în bazinul acoperit. Dar de investit ... nimeni n-a băgat 1 leu, drept pentru care baza sportivă s-a tot degradat, culminând cu decizia de zilele trecute a DJST Brăila, care, pentru a preîntâmpina iminentele accidente grave, a decis să închidă definitiv bazinul.
"Nu vrem să punem în pericol siguranţa copiilor!"
Prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, pe 15 iulie 2016, bazinul acoperit a revenit în patrimomiul MTS. De fapt, încă de acum patru ani, când a expirat protocolul dintre MTS şi LPS Brăila, această bază sportivă ar fi trebuit să intre în administrarea DJST, reprezentanta în teritoriu a Ministerului. Dar... "Din 2012 am trimis ministerului 4 adrese în care am precizat şi riscurile la care se expun copiii la antrenamente. O singură dată s-a primit un răspuns, destul de ambiguu, în 2013, în care se spunea că ar fi oportună preluarea de către noi a bazinului, dar fară alte specificaţii. Mai precis, nu se spunea nimic despre partea de cheltuieli cu personalul, sau cu întreţinerea bazinului. Acum, bazinul este deja în proprietatea Ministerului, iar noi, cei de la DJST, i-am înştiinţat pe cei de la forul central din Bucureşti despre starea bazei sportive", ne-a declarat Nicuşor Hagiu, directorul adjunct al DJST Brăila.
Sursa citată a menţionat apoi faptul că, având acordul celor de la minister, a apelat deja la specialişti pentru realizarea unei expertize tehnice a bazei sportive, pentru a şti exact dacă aceasta va mai putea fi folosită şi ce lucrări de renovare se impun ca extremă urgenţă. "Aşteptăm expertiza tehnică a bazinului, în primul rând a structurii de rezistenţă, apoi a tavanului şi a instalaţiei de ventilaţie. Până nu avem un răspuns oficial din partea experţilor nu putem accepta ca sportivii să intre în bazin. De altfel, din câte ştiu, activitatea în bazinul acoperit începe la 1 octombrie. Dacă partea de rezistenţă este bună, pentru tavan şi instalaţia de ventilaţie ne-ar trebui cam două luni de zile. Deci n-ar fi o întârziere prea mare", a mai spus Hagiu.
Directorul adjunct al DJST Brăila nu se opune nici ideii ca baza să fie preluată de către Primăria Brăila, însă spune că pentru realizarea acestui demers decizia nu se poate lua de cei de la Brăila ci de MTS şi Guvern: "DJST Brăila este administratorul bazinului şi noi vrem ca totul să se desfăşoare în siguranţă acolo. Noi suntem principalii răspunzători şi nu vrem să punem în pericol siguranţa copiilor. De aceea, căutăm soluţii pentru rezolvarea acestei probleme însă, din punctul meu de vedere, nu văd nimic rău în preluarea acestei baze de către Primăria Brăila. Însă pentru realizarea acestui lucru trebuie ca ministerul să ajungă la un consens cu autorităţile locale".
Audienţă de urgenţă, la Minister
La rândul său, directorul LPS Brăila, Anilena Anton, a subliniat importanţa rezolvării cât mai rapide a problemei bazei sportive, astfel încât să nu fie pusă în pericol nici pregătirea, dar nici siguranţa elevilor. "Am făcut deja o adresă către Primăria Brăila pentru a vedea ce este făcut cu baza sportivă. I-am informat că în conformitate cu regulile noastre de organizare, LPS are inclus înotul în toate formele de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, şi cuprinde un număr foarte mare de elevi, peste 400. Mai mult, la nivel preşcolar şi primar, în planul nostru cadru, doar înotul este inclus. Sper ca împreună cu Primăria şi Inspectoratul Şcolar să avem şanse de rezolvare rapidă a problemei. De altfel, am discutat cu cei de la DJST Brăila şi am convenit să mergem în audienţă la ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, împreună, evident, cu reprezentanţi din partea Primăriei şi ISJ Brăila. Am convingerea că, atâta timp cât Primăria doreşte să preia această bază sportivă şi să investească în ea, vom putea primi un aviz favorabil în acest demers. Rămâne doar să ne coordonăm agendele de lucru şi să putem merge împreună la Minister pentru a rezolva problema. Timpul ne presează, noul an şcolar bate la uşă şi nu mai este mult până când nu va mai fi posibilă susţinerea orelor de înot în bazinul descoperit", ne-a declarat sursa citată. De asemenea, Anton a adăugat că s-ar putea găsi o soluţie de compromis astfel încât bazinul acoperit de la LPS să funcţioneze până când va fi gata investiţia de la bazinul olimpic. Numai că proiectul cu noul bazin este în întârziere şi încă se mai lucrează acolo, deşi fusese gândit a fi gata încă din primăvara acestui an. În cel mai optimist scenariu, noul bazin olimpic ar urma să fie gata abia anul viitor.
Brăila, oraşul campioanelor olimpice
Puţine grupări din nataţia românească se pot mândri că au scos campioni europeni, mondiali, dar mai ales campioni olimpici. Şcoala braileană de înot poate fi considerată una dintre cele mai valoroase din nataţia românească, o adevarată formatoare de campioni, ani la rând numărul unu în ţară. Diana Mocanu este lidera acestei generaţii de campioni. Sportiva descoperită şi formată de antrenoarea Laura Sachelarie şi-a făcut debutul în arena internaţională în 1999, iar un an mai târziu a devenit cea mai prolifică sportivă din România, pentru că a obţinut 7 medalii la Campionatele Europene de seniori şi 2 titluri olimpice la Sidney. Un an mai târziu, la Campionatele Mondiale din Japonia, brăileanca a cucerit o medalie de aur şi una de argint. Camelia Potec, sportivă emblematică pentru Brăila şi apoi pentru Steaua, a atins apogeul performaţelor sale în 2004, la Olimpiada de la Atena, unde a cucerit aurul în proba de 200 m liber. În anul 2000 eleva antrenoarei emerite Gabriela Stoicescu Clinciu, Beatrice Coadă Câslaru, a obţinut o medalie de argint la 200 m mixt şi una de bronz la 400 m mixt la Olimpiada de la Sidney. Tot la grupa profesoarei Gabriela Stoicescu Clinciu s-au format Cătălina Căşaru, cea care avea să devină dublă campioană europeană de junioare, medaliată la Campionatele Mondiale Universitare şi finalista B la Olimpiada de la Atlanta, dar şi Marian Satnoianu. Şcoala de nataţie braileană a mai dat şi alti performeri precum Ema Vasile, Laurentiu Tache, Ionel Dimitrof, Laura Sachelarie, Valentin Preda, Roxana Samoila, Alin Artimon, Alina Graţiela Ene, Gabriela Dragomir, Gabriel Cange, Emil Roşianu şi Claudiu Curte, toţi componenţi ai loturilor naţionale.
Bazinul olimpic, înecat în pânza freatică
Visul Brăilei de a avea un bazin olimpic de înot s-a împlinit! A trebuit însă să treacă ani de aşteptări şi tatonări pentru ca, în final, în primăvara anului 2015 să se sape prima cazma.
Proiectul investiţional care se realizează în Parcul Monument are alocat un buget de aproape 36 milioane lei, echivalentul a circa 8 milioane euro. Lucrurile fuseseră calculate de aşa natură încât obiectivul trebuia să fie dat în folosinţă în primăvara lui 2016, mai precis în luna martie. Numai că a apărut o problemă din cauza pânzei freatice, context în care au intervenit întârzieri în acest program, la acest moment lucrarea fiind în plin şantier.
Investiţia de la Brăila face parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării - "Programul naţional de construcţii de interes public - subprogramul bazine de înot", iar contractul de lucrări a fost încheiat în 2011, în urma unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Investiţii. Deoarece pentru proiectul de la Brăila nu a fost disponibilă finanţare pentru implementarea imediată a investiţiei, au mai trecut 4 ani până când s-au găsit banii necesari. Şi, probabil, va mai trece ceva vreme până când investiţia va putea fi dată în folosinţă.