Un nou acord a fost încheiat în vederea retragerii combatanţilor din tabăra palestiniană Yarmouk, transformată în ruine în urma unor violenţe care au continuat sporadic în acest cartier din sudul Damascului, a anunţat un oficial palestinian.
"Am ajuns, sâmbătă seara, cu aprobarea Guvernului sirian, la un acord, cu OLP şi persoanele înarmate, asupra retragerii lor din tabăra palestiniană Yarmouk", a declarat duminică pentru AFP directorul politic al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinie (OLP) Anwar Abdel Hadi.
"Un armistiţiu este în vigoare de sâmbătă, de la ora locală 18.00 (18.00, ora României) şi nu au exiatat încălcări, dar suntem prudenţi, din cauza experienţelor anterioare", a adăugat el.
Yarmouk, în care înaintea conflictului locuiau 150.000 de palestinieni şi sirieni, este, în prezent, complet devastat. La începutul lui martie, în tabără se mai aflau 40.000 de persoane, inclusiv 18.000 de palestinieni.
"Persoanele înarmate se vor retrage în afara taberei. Barajele vor fi dărâmate, iar molozul îndepărtat. Vor fi efectuate reparaţii, înainte de revenirea locuitorilor", a subliniat Abdel Hadi.
În fotografii postate duminică pe pagini de Facebook ale unor activişti se puteau vedea buldozere acţionând în tabără.
Potrivit unui activist palestinian din tabără, Rami al-Sayed, noul acord a fost parafat de către generalul Yassine Dahi din cadrul serviciilor de securitate, însărcinat cu dosarul palestinian, Anwar Abdel Hadi, Jamal Abdel Ghani de la UNRWA - Agenţia ONU însărcinată cu refugiaţii palestinieni, Fawzi Hamid, şeful Consiliului Civil al taberei şi reprezentanţi ai facţiunilor rebele de la Yarmouk.
Rami al-Sayed a declarat că "o forţă comună a OLP şi locuitorilor taberei, palestinieni şi sirieni, va fi însărcinată cu securitatea în interiorul şi în jurul acesteia. Ea va fi dotată cu armament uşor".
Aproape 200 de persoane au murit din cauza privaţiunilor, dintre care 128 de foamete, după ce armata siriană a consolidat asediul taberei în iunie 2013, blocând intrarea hranei şi medicamentelor destinate civililor.
La jumătatea lui februarie a intrat în vigoare un armistiţiu, însă confruntările şi bombardamentele au fost reluate la începutul lui martie, punând capăt armistiţiului după doar 15 zile, o perioadă în care UNRWA a putut să distribue un ajutor.