Coreea de Nord, acuzată de Naţiunile Unite de încălcări grave ale drepturilor omului, a cerut miercuri Consiliului de Securitate să condamne Statele Unite după publicarea unui raport copleşitor despre folosirea torturii de către CIA.
Dezvăluirile din acest raport al Senatului american despre abuzurile comise împotriva a zeci de deţinuţi care au legături cu Al-Qaida constituie un veritabil test de credibilitate pentru Consiliul de Securitate, apreciază regimul nord-coreean.
Consiliul va confirma "rolul său detestabil" de "instrument al practicilor arbitrare ale Statelor Unite" dacă dezbate drepturile omului în Coreea de Nord "închizând ochii" totuşi faţă de acţiunile unuia dintre membrii săi permanenţi, potrivit Ministerului nord-coreean de Afaceri Externe.
Un purtător de cuvânt al ministerului a vorbit despre "tortura inumană practicată de CIA" dar şi despre cazurile recente de afroamericani neînarmaşi ucişi de poliţişti albi.
"În cazul în care Consiliul de Securitate vrea să dezbată drepturile omului, el va trebui (...) să se intereseze de numeroasele încălcări ale drepturilor omului în Statele Unite", a declarat el, citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.
Consiliul de Securitate al ONU trebuie să examineze în decembrie situaţia privind drepturile omului în Coreea de Nord după adoptarea, luna trecută, în Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii care cere Consiliului să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI).
Rezoluţia, fără caracter coercitiv, se fondează pe un raport ONU publicat în februarie, care conchide, după o lungă anchetă asupra încălcării drepturilor omului în Coreea de Nord, că s-au comis abuzuri "fără egal în lumea contemporană".
Phenianul a reacţionat ameninţând cu un nou test nuclear.
Rezoluţia trebuie analizată în decembrie de Adunarea Generală în şedinţă plenară dar este foarte improbabil ca forul decizional al ONU să denunţe regimul de la Phenian la CPI.
Potrivit unor diplomaţi din cadrul Consiliului, China, principalul aliat al Phenianului, şi Rusia se opun cu siguranţă. Membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, Beijingul şi Moscova au drept de veto asupra deciziilor acestuia.