Mergi la conţinutul principal

Expoziție și muzică bulgărească la Centrul Diversității Culturale

• cu prilejul Zilei Educației și a Limbii Bulgare, la Centrul Diversității Culturale din Piața Traian nr. 3, are loc deschiderea expoziției „Cromatic” • expoziția include acuarele și icoane pe sticlă și lemn semnate de artistul plastic Nela Constantinescu, precum și obiecte din colecțiile Asociației „Hristo Botev” • programul include un recital de muzică bulgărească susținut de Grupul „Borianca” al Asociației „Hristo Botev” a Bulgarilor din Brăila

 

Cu prilejul Zilei Limbii Bulgare și a alfabetului chirilic, sâmbătă, 27 mai, de la ora 11.00, are loc deschiderea Expoziței „Cromatic” la Centrul Diversității Culturale din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3). Expoziția include acuarele, picturi și icoane pe sticlă și pe lemn semnate de artistul plastic brăilean Nela Constantinescu, precum și obiecte din colecțiile Asociației „Hristo Botev” a Bulgarilor din Brăila. Moderator: Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice, coordonatoarea Centrului Diversității Culturale - Muzeul Brăilei „Carol I”

În cadrul evenimentului cultural, vor susține alocuțiuni: prof. Anastasia Andriev, vicepreședintele Asociației „Hristo Botev” a Bulgarilor din Brăila (despre „Sfinții Chiril și Metodie”) și prof. Maria Gancev, președintele Asociației „Hristo Botev” a Bulgarilor din Brăila (despre „Școala Bulgară de la Brăila”). Programul include un recital de muzică bulgărească susținut de Grupul „Borianca” al Asociației „Hristo Botev”, coordonat de prof. Anastasia Andriev.

Ziua Limbii Bulgare este marcată, în fiecare an, la data de 24 mai, dată la care sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodiu, creatorii alfabetului chirilic, folosit pentru scrierea în limba bulgară. Celebrarea acestei zile în România a fost instituită prin Legea nr. 100/2015, potrivit căreia, cu această ocazie, sunt organizate manifestări culturale specifice în localitățile în care trăiesc membri ai comunității bulgare, precum și în instituțiile de învățământ în care se predă limba bulgară, ca limbă maternă.

Ziua de 24 mai este, totodată, declarată sărbătoare oficială în Republica Bulgaria, prin hotărârea Adunării Naționale din data de 30 martie 1990. Odată cu aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, în anul 2007, alfabetul chirilic a devenit unul dintre cele trei alfabete ale Uniunii. La 24 mai 2007, cu prilejul celebrării Zilei alfabetului chirilic („Ziua Limbii Bulgare), comisarul european pentru multilingvism de la acea vreme, invitat la ceremoniile organizate în fața monumentului închinat Sfinților Chiril și Metodiu, de la Sofia, aprecia, într-un discurs susținut cu această ocazie, că „în momentul în care Bulgaria s-a alăturat Uniunii Europene, Uniunea a primit nu numai un nou membru, ci și un nou alfabet. (...) De-a lungul secolelor, Bulgaria a purtat stindardul alfabetului și al culturii chirilice în lumea slavă. Vechea limbă bulgară a dat naștere unei limbi slavone literare universale.”

Țările Române au folosit alfabetul chirilic secole la rând, până la jumătatea sec. XIX, când au adoptat alfabetul și scrierea latină.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro