Când primeşti un mesaj atât de ferm precum cel de ieri, din partea unui organism internaţional, că e o problemă cu schimbarea asta a legilor Justiţiei după bunul plac al unor infractori politici, chiar ar trebui, ca partid ce conduci România, să stai un pic pe loc.
Pentru cei care nu au prins informaţia, Consiliul Europei – o organizaţie ce cuprinde cam toate statele Europei (inclusiv România), prin GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupţiei, organism afiliat Consiliului Europei, din care fac parte şi SUA), a adoptat ieri o rezoluţie prin care cere României „să ofere, până pe 15 ianuarie 2018, informaţii pentru pregătirea unui raport ad-hoc pe tema proiectelor de amendamente legislative dezbătute în prezent de Parlament pe tema justiţiei”. Verificările urmează să fie făcute la începutul anului viitor, în a doua parte a lunii ianuarie şi pe parcursul lunii februarie, şi apoi analizate în sesiunea plenară a GRECO din martie. Evaluări vor fi făcute atât în cazul României, cât şi în cazul Poloniei – o ţară în privinţa căreia UE apreciază că derapează puternic de la valorile europene şi ale democraţiei în general.
GRECO ia astfel de decizii în „împrejurări excepționale”, atunci când există ameninţări reale cu privire la modificarea şi scăderea standardelor în lupta împotriva corupţiei în ţările afiliate.
Cu alte cuvinte, e groasă rău! „Graţie” iresponsabilităţii actualei coaliţii PSD-ALDE, România a intrat în rândul statelor-problemă, care au luat-o pe arătură, cu democraţii în derapaj, cu sisteme de putere sărite din eşichierul politic acceptat de valorile democratice consolidate.
Cum spuneam, când primeşti un asemenea mesaj, ca putere politică ar trebui să rămâi un pic pe loc, dacă nu cumva să dai un pas înapoi. Şi nu e singurul mesaj extrem de clar din ultima vreme. Cu o zi înainte, ambasadorul SUA, Hans Klemm, transmisese un nou avertisment pe marginea modificărilor legilor justiţiei, în care atrăgea atenţia că slăbirea eforturilor anticorupţie ar putea expune România pericolului rusesc, subliniind că „lupta împotriva corupţiei are impact asupra securităţii naţionale”. E prima dată când lucrurile se spun atât de clar.
Credeţi însă că îi va opri asta? Nu i-au oprit mesajele venite din partea Departamentului de Stat al SUA ori de la Bruxelles, nu i-au oprit protestele, nu i-au oprit discursurile preşedintelui României, nu cred că îi va opri nici asta. Ieri nu dădeau semne, dimpotrivă, s-au grăbit să voteze modificările la legea ANI, prin care parlamentarii care au încălcat prevederile legate de conflictul de interese să nu mai răspundă în faţa legii, şi modificările la Statutul magistraţilor. Şi nimic nu pare să-i oprească pe parlamentarii Puterii de la a prelua controlul asupra Justiţiei şi de a-şi favoriza infractorii.
De fapt, actuala putere politică este atât de iresponsabilă şi de inconştientă, încât aruncă cu premeditare România spre marginea lumii civilizate, doar pentru a-şi pune în practică ambiţiile josnice un grup de penali. Sincer acum, cei care aţi pus ştampila pe PSD-ALDE în urmă cu un an, chiar asta v-aţi dorit cu adevărat? Cât de sincer poţi fi cu tine însuţi?