Mergi la conţinutul principal

Executare silita, pe casa scarii

CET SA a dat in judecata 178 de asociatii de proprietari cu datorii mari la plata energiei termice, pentru a-si recupera restantele neincasate de ani de zile. Si, firesc pina la urma, a si cistigat, asa ca acum poate declansa procedura de executare silita impotriva asociatiilor in cauza. Partea buna a acestei actiuni este ca, in sfirsit, operatiunea de recuperare a datoriilor a fost declansata. Intr-un fel sau altul, cineva trebuia sa miste tot acest mecanism pentru a incerca rezolvarea problemei restantelor asociatiilor, lasata de izbeliste ani la rindul. O alta parte buna este ca se vor verifica si actele asociatiilor, pentru a se vedea daca datoriile provin doar din restantele locatarilor sau o fi vorba si despre unele fraude.
Insa nu stiu ce ar putea executa CET la o asociatie de proprietari: casa scarii, usa de la intrare, tevile comune, spatiul verde din fata blocului sau avizierul cu restantierii la intretinere. Evident, de asta e constient si operatorul de termoficare, care asteapta acum ca asociatiile, la rindul lor, sa-i dea in judecata pe proprietarii cu datorii. In mod normal, asa ar trebui sa se intimple, iar respectivii restantieri sa fie si ei executati silit de asociatii, eventual sa li se scoata la vinzare apartamentele ori bunurile de prin casa, pentru recuperarea datoriilor. Bun, si daca asociatiile nu vor sa faca asta? Sau nu au bani pentru zecile de procese pe care ar trebui sa le declanseze in instanta? Sau daca e vorba - si sint o multime de astfel de restantieri - despre apartamente locuite de chiriasi ai statului? Ce-o sa execute CET? E clar ca trebuia facuta si aceasta actiune in instanta impotriva asociatiilor, asa cum am mai spus-o, dar, personal, ma indoiesc ca lucrurile se vor rezolva prea curind si asa de simplu cum pare la prima vedere. Si tare imi e ca, pina la urma, solutia de fortare a asociatiilor, si implicit a locatarilor, sa mai plateasca ceva din restante va fi tot sistarea serviciilor. Si, din nou, vor avea de suferit toti locatarii la gramada.
Ironia sortii este insa alta: unii dintre restantierii la plata energiei termice au acumulat datorii uriase si din cauza ca n-au avut voie sa se debranseze, pentru ca, deh, strica echilibrul termic al blocului. Iar marea problema a locatarilor, a asociatiilor si deopotriva a furnizorilor de servicii este aceeasi de ani si ani de zile: lipsa bransamentelor si a contractelor individuale. Nu e o problema doar a Brailei, ci a intregii tari, pe care nu a vrut sa o rezolve nimeni cu adevarat. Cu banii care s-au cheltuit in 18 ani pe subventii la energia termica, ajutoare de caldura si reabilitari ale magistralelor de termoficare nu doar ca se puteau face racorduri individuale tuturor apartamentelor existente, dar se puteau schimba toate conductele din blocuri, monta la toata lumea centrale termice de apartament, izola termic toate locuintele, ba chiar se construiau si vreo doua CET-uri nou-noute. Dar, in lipsa unei asemenea viziuni, executarea silita a datornicilor ramine, clar, singura varianta. Doar ca si aceasta vine exact ca apa calda de la CET: prea tirziu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro