Defunctul CET face victime şi acum, după aproape 2 ani de la închiderea fabricii de căldură: 15 proprietari de apartamente din Asociaţia de Proprietari 421 s-au trezit executaţi silit în numele şi în contul AP-ului din care fac parte. Oamenii sunt puşi să plătească circa 4.000 de euro datoraţi de asociaţie fostului operator public de energie termică, SC CET SA Brăila. Problema, spun oamenii, este că executorul judecătoresc care a înfiinţat popririle - Dragoş Surdu i-a ales dintre cei 60 de proprietari - membri ai AP 421 tocmai pe cei care nu au avut niciodată datorii la întreţinere! Culmea, cel mai mare restanţier, un proprietar având o datorie de circa 2.000 euro, nu apare pe lista celor selectaţi de executor. În schimb, în grupul celor 15 apare un alt proprietar care şi-a vândut de câţiva ani apartamentul din blocul respectiv. Conducerea asociaţiei spune că nu a găsit înţelegere când a încercat să oprească executarea silită deşi promisese că va face plăţi mai mari decât se angajase iniţial.
Întreaga poveste a stârnit o adevărată furtună socială în rândul vecinilor care se uită acuzator la cei care au scăpat fără blocaj pe venituri. "O comunitate liniştită a fost pur şi simplu dată peste cap şi astfel create tensiuni între vecini cărora le este teamă să mai iasă pe scară să dea ochii unii cu alţii". Oamenii nu s-au lăsat învinşi şi au contestat în instanţă executarea silită în speranţa că magistraţii le vor face dreptate.
Cel mai probabil, cazul AP 421 nu este singular pentru că Fabrica de căldură, prin lichidatorul judiciar, a dat în judecată sute de asociaţii cu datorii la factura de energie termică, a câştigat majoritatea proceselor, şi a predat dosarele către executori.
"De ce am fost ales tocmai eu, care sunt bun-platnic, iară nu datornicii la întreţinere?" se întreabă pe bună dreptate proprietarii a 15 apartamente din blocul C1, de pe Calea Călăraşilor, în cazul cărora un executor judecătoresc a înfiinţat popriri pentru recuperarea unei datorii la energie termică a întreg blocului respectiv. Cazul ne-a fost semnalat de către o parte dintre brăilenii vizaţi de executarea silită revoltaţi de faptul că pe lista neagră nu apar tocmai cei cu datorii la întreţinere şi din cauza cărora practic asociaţia a acumulat datorii la plata facturilor de energie termică. "Domnul executor Surdu Dragoş Cristian ne cheamă în judecată pentru o datorie fictivă a noastră către asociaţia de proprietari 421 din care facem parte şi care numără 60 de proprietari. Într-adevăr, AP 421 are o datorie la energie termică din anii 2011 - 2012 către fostul CET SA. (...) Noi cei care am primit adrese de la executor ne-am prezentat la acesta să ne dea explicaţii ştiind că nu datorăm nimic faţă de AP 421 şi suntem la zi cu plata întreţinerii. Ne-a spus că începând cu luna iunie şi pe viitor să aducem suma pe care trebuie să o plătim la întreţinere la dumnealui. A spus că ne-a ales aleator de la tabelul - avizier al asociaţiei să plătim întreţinerea la dumnealui. Suntem pensionari, oameni de bună credinţă care nu am avut niciodată probleme şi ne-am plătit corect şi la timp întreţinerea. În cursul lunii iulie 2015 fiecare dintre noi, cei «aleşi aleator de domnul executor de la tabelul avizier al asociaţiei» am primit o comunicare de la Judecătoria Brăila unde ni se prezenta un dosar de chemare în judecată a noastră în calitate de terţ poprit pentru validare poprire suma de 17.752,74 lei, reprezentând debit datorat de AP 421 către SC CET SA Brăila. Domnul executor înfiinţează întreaga poprire pe fiecare dintre noi, neîndreptându-se împotriva datornicilor la întreţinere prin somaţii şi ulterior prin sechestru asupra bunurilor acestora pe care să le valorifice şi astfel să-şi recupereze datoria", s-au plâns într-o scrisoare adresată redacţiei de către cei 15 proprietari în cazul cărora s-a înfiinţat poprirea.
Datoria de bază a rămas la 4.000 lei
Conducerea AP 421 care administrează proprietatea comună a celor 60 de apartamente din blocul C1 cu 10 etaje, situat pe Calea Călăraşilor, a explicat că, într-adevăr, există o datorie a asociaţiei către CET dar a punctat faptul că a realizat o eşalonare la plată a debitului. "Am venit administrator la această asociaţie doar de câţiva ani, dar vă pot spune că, de exemplu, în decembrie anul trecut, la data pronunţării sentinţei în dosarul deschis de SC CET SA Brăila împotriva AP 421 datoria era de circa 8.900 lei. De atunci şi până la demararea acţiunii de poprire asupra celor 15 membri ai asociaţiei, noi am plătit 3.500 lei, rămânând o datorie de 5.400 lei şi penalităţi, iar la acest moment mai avem de plată 4.052 lei, plus penalităţi. Am mers la avocatul cu care lucrează domnul executor judecătoresc hotărâţi să ne angajăm într-o eşalonare la plată cu tranşe lunare de la 1.200 la 1.400 lei în funcţie de încasări până la stingerea datoriei. «Nu discut!», ne-a răspuns domnul avocat. «Am pornit pe calea asta, mergem în continuare aşa». Acum rămâne să ne întâlnim cu domnul executor Surdu să vedem ce spune şi dumnealui", ne-a declarat Nicolai Butiseacă, administratorul AP 421, adăugând că o situaţie oarecum similară se înregistrează şi la o altă asociaţie pe care o administrează, unde însă datoriile s-au acumulat pe fondul deturnării de fonduri ale fostei conduceri de AP. Întrebat dacă a primit vreo explicaţie de la executor despre modul în care i-a selectat pe cei 15 proprietari în cazul cărora a înfiinţat popririle, sursa citată a spus "de faţă cu membrii comitetului de la asociaţie dumnealui a spus că a venit şi a fotografiat avizierul şi a ales de acolo aleator 15 persoane".
"Vă daţi seama ce discuţii sunt la noi, în bloc?"
"Cum, domnule, să vii să alegi aleatoriu nume de la avizier? Dar poate era trecut acolo un nume fictiv, sau poate nu mai este actualizată lista şi, între timp, unul dintre proprietari a vândut sau a murit. Stau aici de 30 de ani şi niciodată n-am avut datorie la întreţinere! Am lucrat într-o întreprindere unde am fost contabil şef, am răspuns de mii de oameni şi de banii lor, dar ce se întâmplă acum la această asociaţie e ceva nemaiauzit. Şi câtă ură şi duşmănie s-a iscat între vecini depăşeşte orice limită. (...) Cum să dau eu din pensia mea, după 37 de ani de muncă, bani în locul celui care are datorii şi care acum nu este pe lista celor cu poprire. În continuare ne sfidează pe toţi şi nu plătesc întreţinerea, iar pe banii mei şi ai celorlalţi care plătesc, se plimbă zilnic cu liftul, merg în concedii, se distrează, iar tu, om de rând, eşti conştiincios şi eşti la zi cu plăţile. Poate am făcut sacrificii ca să nu am nici o datorie la întreţinere. De ce să plătesc acum şi pentru astfel de persoane?", ni s-a plâns revoltată Elisabeta Drăgan, membră a AP 421 şi aflată pe lista neagră a executaţilor silit în contul datoriei asociaţiei.
"S-a creat o atmosferă de nesuportat aici, pornind de la nemulţumirea proprietarilor care din nefericire sunt în ingrata şi injusta poziţie de a fi traşi la răspundere în numele datoriei asociaţiei. S-a întâmplat că niciunul dintre reprezentanţii asociaţiei, membri ai comitetului de conducere, să nu fim pe lista celor cu popriri. Vă daţi seama ce discuţii sunt la noi în bloc? Ce atmosferă încărcată, de nu-ţi mai vine să ieşi pe scară de ruşine să nu te întâlneşti cu vecinii să citeşti în privirea lor reproşul. Sau, mai mult, să-şi exprime verbal reproşurile şi să se ajungă la vorbe grele aruncate la supărare" a completat Dragu Popescu Maria, vicepreşedinte al AP 421. "Ar mai fi un aspect: asociaţia are într-adevăr un venit din închirierea unui spaţiu pe terasa blocului, unde a fost montată o antenă de telefonie mobilă, dar nu mi se pare corect ca banii respectivi, aşa puţini cât sunt ei, să meargă pentru stingerea unei datorii. Practic i-am încuraja pe cei care nu plătesc întreţinerea să continue cu această atitudine şi să nu achite niciodată restanţele", a mai spus sursa citată.
O promisiune nerespectată
Reporterii "Obiectiv" au solicitat un punct de vedere cu privire la nemulţumirile proprietarilor de la AP 421 şi executorului judecătoresc Dragoş Cristian Surdu însă nici acum, la aproape 2 săptămâni de la data expedierii invitaţiei la dialog, acesta nu a formulat un răspuns.
Cu privire la situaţia creată la AP 421, reprezentantul lichidatorului judiciar al SC "CET" SA Brăila ("Continvest Insolvenţă" SPRL), Angela Potop nu făcut nici un comentariu, precizând doar că dosarele câştigate în instanţă împotriva datornicilor îşi urmează cursul legal. "Ca lichidator am făcut toate demersurile pentru a recupera de la debitori sumele cuvenite falimentarei. În cadrul procedurii falimentului au fost deschise procese împotriva debitorilor şi majoritatea au fost câştigate de CET. Mai departe, dosarele au mers la executor", a spus sursa citată.
O statistică prezentată în primăvara anului trecut de către Potop arăta că, la momentul respectiv, erau în vizor 215 asociaţii cu restanţe totalizând circa 8,6 milioane de lei. Ce este şi mai interesant de subliniat este declaraţia de la vremea repectivă a Angelei Potop care spunea: "propunem debitorilor recuperarea prin executarea terţilor, adică a debitorilor asociaţiei, mai precis, a membrilor acestora cu restanţe la întreţinere. În final, vom ajunge să facem executări în cazul bunurilor mobile sau imobile ale terţilor, inclusiv cu popriri pe salarii sau pensii. Vom cere asociaţiilor debitoare lista nominală a propriilor membri cu datorii la plata energiei termice pentru a ne îndrepta împotriva acestora din urmă. (...) Pe această formulă s-a mers şi la Tulcea unde am fost lichidator al operatorului local de termoficare şi rezultatul a fost mulţumitor, reuşind recuperarea a circa 50% din sumele datorate de populaţie", susţinea anul trecut, Potop. Ce a mers anapoda în cazul punctual de la AP 421 prin prisma afirmaţiilor de anul trecut? Greu de explicat. Cert este că în speţa în discuţie lucrurile au ajuns să se întâmple fix pe dos decât promisese lichidatorul, în sensul că au fost traşi la răspundere tocmai proprietari fără datorii la întreţinere.
Reamintim că în decembrie 2013 Tribunalul Brăila a dispus deschiderea procedurii generale de faliment pentru CET SA Brăila numind lichidator judiciar SC "Continvest Insolvenţă". Intrarea în faliment a venit după ce problemele companiei s-au tot acutizat în ultimii ani de funcţionare, pe fondul acumulării de datorii. Momentul critic a fost atins în februarie 2013 când fabrica de căldură n-a mai putut prepara agent termic după ce furnizorul de gaz a închis definitiv robinetul. La momentul de glorie sistemul local de termoficare a avut peste 50.000 de apartamente arondate, însă, de la an la an, numărul a scăzut drastic ajungând înainte de iarna 2012 - 2013 la nici 2.000 de apartamente. În toamna lui 2013 a fost aprobată acordarea unui ajutor financiar direct ultimilor abonaţi casnici pentru achiziţia şi montarea de centrale de apartament, decizie care, practic, a echivalat su semnarea certificatului de deces a sistemului public de termoficare în Brăila.
Covache: "Este o aberaţie!"
* în opinia acestuia, executorul ar fi trebuit să se îndrepte împotriva datornicilor la întreţinere
Situaţia de la AP 421 a stârnit critici dure din partea organizaţiei profesionale a asociaţiilor de proprietari din municipiu. Marian Covache, preşedintele Federaţiei Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Brăila a subliniat gravitatea situaţiei arătând că în cu totul alt mod ar fi trebuit să procedeze executorul judecătoresc.
"Este o aberaţie! Cum să se îndrepte împotriva unora care nu au datorii la întreţinere ca să recupereze o datorie a asociaţiei de proprietari? Ar trebui să-şi fi angajat un expert contabil care să ia la verificat toate fişele individuale ale proprietarilor să vadă care sunt datornicii şi împotriva acelora să se îndrepte să recupereze banii. Cum adică să vină să execute silit bun platnic? Nu se poate aşa ceva!" şi-a manifestat indignarea Marian Covache.