EXCLUSIVITATE: Comisarul Iorga rupe tăcerea! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

EXCLUSIVITATE: Comisarul Iorga rupe tăcerea!

Cazul "Iorga" e pânză de păianjen: în 2005, pe când era şef la Crimă Organizată la Judeţ, cms. şef Ionel Iorga, 54 de ani, este atacat în casă cu cocktailuri Molotov, cel mai probabil de către interlopi. În 2008 e mutat ca şef la Judiciar, cel mai mare departament de acest gen din România, cu 70 de agenţi şi ofiţeri.
În 2013, dosarul privind atacul comis asupra lui şi a familiei sale, cu cocktailuri Molotov, în care se adunaseră, sub comanda procurorului Ivan, peste 7.000 de înscrisuri, inclusiv procese verbale cu numele unor suspecţi din lumea interlopă şi cercetări bio-ştiinţifice ADN cu urme de pe sticlele incendiare aruncate în casa lui, se găseşte într-una şi aceeaşi fază, fără confruntări cu suspecţii, la DIICOT Galaţi, sub comanda altui procuror: AN (autori necunoscuţi).
Tot atunci, procurorii au vrut să-l claseze, iar un anume Vasile Petrof, subcomisar din subordinea lui Iorga, întocmeşte un proces - verbal prin care ajută la procedura clasării: "Se poate concluziona că fapta nu constituie pericol public".
De unde şi până unde a ajuns subalternul lui Iorga să semneze ca "organ de cercetare penală" într-un dosar DIICOT?! Greu de explicat. Cert este că atunci, Iorga, care suspecta o oarecare prietenie între Petrof şi un procuror care voia să iasă la pensie cu un palmares "fără AN-uri", i-a atras atenţia ofiţerului că n-are nicio calitate/ delegaţie în dosarul respectiv.

Implicaţii la nivel înalt

Iorga ne-a dezvăluit, în exclusivitate, punctul său de vedere referitor la momentul care l-a făcut pe omul din subordinea sa să întoarcă armele, momentul care, şi în accepţiunea comisarului şef de poliţie, constituie declicul a ceea ce trăieşte acum şeful Judiciarului: este arestat la domiciliu până pe 12 decembrie.
"Am certitudinea şi dovezile care-mi demonstrează că arestarea mea de acum are legătură cu dosarul de tentativă la omor din 2005, tentativă produsă asupra mea şi a familiei mele de către interlopi cărora în 2003 le-am întocmit dosare pentru proxenetism: Piciu...Bogăţeanu...Dosarele respective trenau, iar eu eram singurul care insista să meargă mai departe. Am fost atacat şi, atunci, s-a făcut anchetă, era în funcţie procurorul Ivan, s-au adunat 7.000 de înscrisuri/ file, inclusiv probe ADN de pe sticlele incendiare. După ce Ivan a plecat, dosarul s-a blocat. Am dat procurorii în judecată şi am câştigat, de trei ori. Acum, dosarul atacului asupra noastră este strămutat la Buzău şi nu mai poate fi închis niciodată", ne-a declarat cms. şef Ionel Iorga.
Adevărul e că atacul din 2005, produs asupra unui poliţist şi asupra familiei sale, şi nu orice poliţist, ci ofiţer, şef la Crimă Organizată, a fost unic în scriptele Poliţiei Române şi ale Justiţiei: ca mod de operare, dar şi ca mod de...nesoluţionare. Dosarul respectiv s-a dovedit a fi plin de probe care, odată coroborate, ar fi dus în mod inevitabil la autori. O spune Iorga, o spune şi cercetarea de la faţa locului de atunci - cercetare la care, întâmplător, reporterii noştri au fost prezenţi. Iorga mai susţine că "de îngroparea dosarului său se fac vinovaţi grefieri şi procurori, pe care i-am reclamat. Ei dădeau informaţii despre dosar unor persoane care n-ar fi trebuit să ştie nimic, dimpotrivă, trebuiau anchetaţi". Precizăm că în acest moment dosarul atacului asupra lui Iorga a fost strămutat de Curtea Supremă la DIICOT Buzău, cu drept de imprescriptibilitate, adică va fi deschis permanent.

"Incendiul s-a autostins şi a creat doar panică", opinia îmbrăţişată de un poliţist care n-avea numire să lucreze într-un dosar de terorism

"De clasarea acestui dosar au fost interesaţi mai mulţi procurori. Brăileni care au ajuns la Galaţi sau care încă mai sunt la Brăila. Nu dădea bine un asemenea AN. Eu insistam şi-i rugam să audieze suspecţii, să ia probe ADN şi să le confrunte, dar ei n-o făceau. Permanent, aflam că suspecţii ştiau toate procedurile din dosar. I-am reclamat pe procurori şi au ajuns să fie cercetaţi din acest motiv. În 2013, s-au folosit de subalternul meu, iar acum, în 2015, m-au arestat pentru un dosar tot din 2013, declanşat de acelaşi subaltern. Ce am făcut eu?! Am luat şpagă?! Niciodată! Am coordonat un subaltern să rezolve pe probe, în baza plângerii unei victime, un dosar, nu să-mi vină cu NUP, NUP, NUP (n.r. neînceperea urmăririi penale), pentru că procurorul, în acele cazuri, nu dădea soluţii, doar încuviinţa spusele poliţistului. Ancheta, cu probe, înscrisuri, declaraţii, se producea la noi, nu la Parchet", a adăugat cms. şef Ionel Iorga.
Curios lucru, în documentul pe care subalternul lui Iorga îl semnează în dosarul atacului din 2005 apar următoare informaţii: "La 1 iulie 2013, se constată din actele existente la dosar că persoane necunoscute au spart geamul de la balcon şi implicit cel din prima cameră, aruncând pe gaura creată hidrocarbură într-o sticlă cu fitil aprins (cocktail Molotov), cu intenţia de a aprinde elemente combustibile din această cameră. Nu s-a reuşit aprinderea, fiind doar o afumare la faţa intimă a parchetului şi deteriorarea a 0,4 mp covor pluşat. Incendiul s-a autostins, creând doar panică locatarilor, atât din apartamentul menţionat, cât şi din apartamentele învecinate. Fapta este de tip arson, cu intenţie de atenţionare, necreându-se extinderea unui incendiu, nici în locuinţa mai susmenţionată şi nici la cele vecine".
Constatarea respectivă, antamată de un expert tehnic în procese pirogene şi incendii şi semnată de "organul de cercetare penală" subcomisar Vasile Petrof - aşa cum ne-a fost confirmată de către cms. şef Ionel Iorga - ar fi dus la închiderea dosarului, dar şi la declanşarea unui conflict între Petrof şi Iorga. Dovadă stă ceea ce a urmat. Petrof a adunat probe din 2013 pe care le-a pus la dispoziţia procurorilor DNA abia în noiembrie 2015, moment în care Iorga a şi fost reţinut timp de 24 de ore, după care, arestat la domiciliu pentru 30 de zile.

Iorga şi-a studiat dosarul pentru care este arestat la domiciliu

Deşi nu poate şi nici nu vrea să vorbească despre ancheta ce-l vizează în acest moment, aceea care a dus la arestarea sa la domiciliu pentru abuz în serviciu, imixtiune în cercetarea penală şi sustragere de documente, cms. şef Ionel Iorga confirmă faptul că abia acum şi-a studiat dosarul.
Dosar care a dus la încarcerarea lui, transformarea sa dintr-un ofiţer "posesor doar a unui apartament modest şi a unei maşini SH, cu 30 de ani vechime" într-un inculpat pe care-l vizitează zilnic poliţiştii pentru a le confirma prezenţa sa la domiciliu. Potrivit anchetatorilor, în timpul percheziţiilor de la biroul lui Iorga nu s-a găsit, într-adevăr, niciun document care să fi fost sustras. Acuzaţia se bazează pe informaţia potrivit căreia Iorga i-ar fi rupt hârtia cu NUP lui Petrof şi i-ar fi spus să continue ancheta. Astfel, şi ceilalţi poliţişti din subordinea lui Iorga au confirmat că s-au mai produs situaţii similare şi că l-ar fi auzit, deseori pe Iorga ţipând să continue anchetele şi să nu dea NUP: un furt de bicicletă şi o înşelăciune.
Potrivit referatului de începere a urmăririi penale întocmit de procurorii DNA Galaţi, "Iorga a exercitat imixtiuni în ancheta pe care o efectua subcomisarul Vasile Petrof, pentru ca partea vătămată din dosarul penal să primească diferenţa de bani pe care acuzaţii i-o datorau". Vorbim aici despre o parte vătămată care, poliţist pensionat, îşi deschisese o firmă şi le virase cherestea pentru casă lui Petru şi Alin Negoiţă (tată şi fiu), zis "Babulică" din Chercea, dar care nu-şi primise banii. În actele procurorilor DNA, alde "Babulică" sunt consideraţi "interlopi", ba chiar, tânărul Alin Negoiţă a fost cercetat într-un dosar de trafic de droguri de mare risc. Revoltat, Petru Negoiţă ne-a vizitat şi pe noi la redacţie pentru a ne cere socoteală asupra apelativului "interlop". Când i-am cerut un punct de vedere despre caz, Negoiţă a făcut un pas înapoi şi s-a liniştit: "Noi nu l-am reclamat pe Iorga. N-avem nicio treabă. Eu am luat cheresteaua şi n-am plătit, iar apoi m-au chemat la poliţie pentru înşelăciune. Până la urmă i-am dat banii, 2.600 de lei, dar Iorga...Era şi el pe acolo, da, zicea să-i dau banii omului şi striga la mine, dar eu nu l-am reclamat. M-au chemat acum la DNA să fac plângere. Mi-au arătat înregistrări video, hârtii, nu ştiu de unde, că eu nu-mi amintesc să mă fi înregistrat cineva", ne-a spus Petru Negoiţă.
La rându-i, întrebat de unde acele înregistrări în camera de audieri a poliţiei, Iorga a ridicat din umeri: "Nu ştiu! Dar nu există nimic care să mă incrimineze! Mi-au ascultat şi telefoanele, tot. Eu nu am făcut decât să bat cu pumnul în masă ca oamenii să-şi facă treaba, ceea ce face orice şef din poliţie!".

Iorga, pus la dispoziţia comenzii IPJ

Încercarea noastră de a obţine un punct de vedere şi de la subcomisarul Vasile Petrof a eşuat. Am sunat la Poliţie pentru a lua legătura cu acesta, dar ni s-a spus că nu este de serviciu. Şi aşa am aflat că Vasile Petrof nu mai lucrează la Judiciar, ci la Dispecerat, ca ofiţer de serviciu, unde sporurile salariale sunt motivante, iar şef îi este chiar fratele său, comisarul Valeriu Petrof, Şef Serviciu "Cabinet". Prin urmare, am cerut să vorbim cu şeful. Nici Valeriu Petrof nu era în birou, iar telefonul a sunat prelung până când un alt poliţist ne-a spus: "Nu este domnul Valeriu Petrof!". Aşa cum e deontologic, aşteptăm punctul de vedere al subcomisarului Vasile Petrof.
Reamintim că poziţia oficială a IPJ de la momentul reţinerii lui Iorga a fost: "Ancheta este coordonată de DNA, iar conform procedurilor legale, ofiţerul Ionel Iorga a fost pus la dispoziţia comenzii inspectoratului", a declarat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro