Toti nou-venitii au o stare de sanatate buna si dau semne ca deja au inceput sa lase in urma stresul mutarii. Unii nici nu s-au instalat bine in noul camin ca au si inceput sa se tina de sotii. Un raton a depistat imediat o portita de scapare, intre plasa tarcului si creanga unui copac si a evadat fara nici o jena. El le-a dat ceva emotii ingrijitorilor, care in prima instanta au crezut ca i-au pierdut urma definitiv. Cind colo, ratonul buclucas se pitise pe creanga unui arbore, chiar linga cusca din care daduse bir cu fugitii. Ingrijitorii au incercat sa-l atraga inapoi cu tot felul de momeli, dar el n-avea nici cea mai mica intentie sa se intoarca, asa ca au chemat pompierii. Acestia s-au urcat pe o scara, dar n-a fost chip sa-l inhate, motiv pentru care s-a apelat la un echipaj de la "Electrica", specializat in lucrul la inaltime. Cu toata stradania lor, nici pompierii si nici electricienii n-au fost suficienti de agili, iar fugarul si-a savurat victoria de joi pina vineri dimineata, cind ingrijitorii au schimbat tactica: i-au tras o sageata cu tranchilizant in fund si l-au prins intr-o patura dupa ce l-a luat cu somn si a cazut de pe creanga pe care statea cocotat. La citeva ore dupa ce a revenit din lumea viselor, impricinatul statea mofluz, urcat pe niste busteni din tarcul ratonilor.
Pe linga noii veniti, Gradina Zoologica braileana are numeroase atractii: citiva pui de leu se hirjonesc intr-o cusca, bucurindu-se de soarele de primavara, Stelica, puiul de urs, sta aproape toata ziua cocotat in copacii din tarcul pe care il imparte cu mama sa, iar paunii incinta privitorii cu penajul lor viu colorat.
Gradina Zoologica are sansa unui nou inceput
Pe linga marirea numarului de animale, administratia Gradinii Zoo este de apreciat si pentru curatenia pe care se straduieste sa o mentina pe alei. In dreptul citorva tarcuri, s-au facut garduri ornamentale din lemn si stuf, pe linga care se planteaza vegetatie. Ca sa fie treaba facuta pina la capat, ar trebui, totusi, sa se toarne si un strat de asfalt, peste gropile din alei. Genul acesta de lucrari presupune, insa, o investitie prea mare pentru bugetul disponibil in momentul de fata.
Parcul Zoo ar putea intra intr-un program amplu de reabilitare, care i-ar schimba complet infatisarea, daca se va accesa suma de 8,1 milioane de lei alocata de Guvernul Romaniei. Pentru asta trebuie, insa, ca Directia Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila sa vina cu o contributie de 2,9 milioane lei. Situatia este incerta fiindca, dupa cum se stie, Consiliul Local Municipal (CLM) a decis desfiintarea DAPT si transformarea sa intr-un serviciu fara personalitate juridica. De altfel, potrivit aceleiasi decizii, Gradina Zoologica a fost transferata in administrarea Directiei de Administrare si Gospodarire Locala (DAGL). Deocamdata, insa, Parcul Zoo nu a fost preluat de DAGL, deoarece DAPT a contestat in instanta decizia CLM, in prezent existind un proces pe rol.
Tariful de intrare la Zoo este de 50 bani pentru copii si 1 leu pentru adulti. Administratorul George Cervis ne-a spus ca, de la incalzirea vremii, numarul vizitatorilor este in continua crestere, mai ales la sfirsit de saptamina. "Au fost duminici cu incasari de peste 1.000 de lei", ne-a declarat Cervis, ca sa ne facem o idee despre numarul brailenilor care au mers sa vada animalele exotice de la Zoo.