Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Europenizare cu forta

Pentru europeni, noi, romanii, sintem, cu mici exceptii, ca niste baieti de la tara veniti la oras. Nu ni se vede ilicul pe sub sacou si nici nu purtam galosi in picioare, dar mai mult ca sigur vom fi simtiti de la o posta ca sintem "de la tara", din Romania. Probabil ca asa vor fi perceputi si bulgarii. Problema este ce vom face noi pentru a ne schimba obiceiurile si a incerca sa ne integram in peisaj, sa nu mai fim "aia care s-au integrat (de fapt, aderat) de curind, la 1 ianuarie 2007"? E clar, cu vorba buna nu se poate. Au mai incercat si altii sa ne schimbe modul de comportament prin metode moderne si au esuat lamentabil. Cu forta sau cu japca, cum spunem noi, romanii, s-a dovedit ca se poate. Un mic exemplu? Modificarea Codului Rutier. Intr-adevar, tot se mai moare in week-end-uri pe soselele patriei, semn ca atunci cind romanii pleaca in vacanta conduc de parca ar sti ca e si ultima. S-au schimbat insa multe lucruri in bine. O sa rideti acum, de parca as fi spus un banc genial, dar cred ca s-a triplat numarul soferilor care acorda prioritate pietonilor pe zebra. Mi se pare foarte importanta chestia asta. Cum au ajuns pina si cei mai figuranti soferi sa calce frina in apropierea trecerilor de pietoni? Simplu: prin amenintarea ca vor fi lasati fara permis, basca vor fi si uscati la portofel.
Avem multe obiceiuri proaste de care trebuie sa scapam acum, dupa ce am intrat in Uniunea Europeana. Atentie, noi ne-am milogit sa intram, nu ei au insistat sa ne facem rude prin alianta. Ce-i drept, si europenii au interes in integrarea asta a noastra, dar cine te mai saluta in ziua de azi pe degeaba? Si ca sa ramin tot la soferie, imi vine in cap acum cum procedeaza conducatorii auto romani atunci cind afla ca pe strada este plantat un radar. Se ajuta intre ei, isi fac semne din faruri, formeaza un fel de Fratie. O fratie a celor care de obicei incalca legea, dar care in acele momente trebuie sa stringa rapid rindurile, nu care cumva sa piarda vreun membru. In Europa nu-ti face nimeni semn din faruri, pentru ca ar fi un gest ciudat, atita timp cit toti se gindesc ca tu esti constient ca trebuie sa cunosti si sa respecti legea. O sa invatam legile europenilor, dar mai greu ne va fi sa le si respectam. O sa ne comportam ca la noi, "la tara", iar asta ne va scoate in evidenta. Parca ii si vad pe nemti sau pe francezi spunind: "Ia uite-l si pe asta, sigur e roman!" Iar in tot acest timp, mediile diplomatice de la Bucuresti ne vor spune ca romanii s-au integrat cu succes in "marea familie europeana". Si stiti ce vom face noi, romanii, dupa ce vom auzi aceste vorbe de bine? Vom spune in gind: "Bai, ce buni sintem, nu s-au prins fraierii!"
Ba s-au prins, numai ca asa sint ei europenii, se fac ca nu vad ca i-ai luat peste picior. Asta insa pina intr-o zi, cind vor pune biciul pe noi, asa cum au facut si nemtii cu emigrantii romani, aia care prin anii '91-'92 le intrau in vile si le furau pina si gresia din baie!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii