Europa schimbarilor climatice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Europa schimbarilor climatice

Fenomenele meteorologice extreme - inundatii, seceta, canicula - din ultimii ani, arata ca Europa este unul dintre primele si cele mai afectate continente de schimbarile climatice globale. Statisticile arata ca in marile orase numai in ultimele trei decenii aerul a devenit mai cald cu circa 1 grad C.
Previziunile specialistilor indica pentru spatiul dintre Atlantic si Urali o crestere a temperaturii medii cu circa 4 grade C pina in 2010 si o ridicare a nivelului marii cu aproape 1 m, ceea ce ar insemna acoperirea cu apa sarata a unor delte, precum cele ale Dunarii si Camargue (Franta), sau a unei insemnate parti din Olanda, ori disparitia multora dintre traditionalele plaje.
Semnalul gravitatii incalzirii climei europene a fost dat de canicula care a atins in 2003 partea vestica a continentului (cu zeci de mii de morti de hipertermie in Franta si Germania) si seceta severa generalizata. Unii au inteles tendinta vremii si au invatat din razbunarile naturii, intocmind si aplicind planuri anticanicula sau masuri de economisire a resurselor de apa. S-au stabilit astfel sisteme de avertizare si de actiune, in special in privinta grupurilor vulnerabile: batrini, copii mici, bolnavi; s-au amenajat adaposturi aclimatizate ori sectii speciale de interventie in cadrul spitalelor. Populatia este informata in permanenta, autoritatile si societatea civila reactioneaza prompt si adecvat, astfel ca victimele si suferintele au fost reduse la minimum; eliminarea risipei merge de la suspendarea irigatiilor, rationalizarea apei la dusurile plajelor si pina la interzicerea utilizarilor "voluptorii" (pentru terenurile de golf, de pilda). Poluarea din marile orase, in primul rind cu ozonul favorizat de caldura Soarelui, este monitorizata si gestionata in mod adecvat. Un intreg arsenal este pregatit si intervine la nevoie pentru stingerea incendiilor din paduri.
In plus, Uniunea Europeana si statele membre, fara exceptie, au devenit principalul promotor mondial al Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Nici tarile din centrul si estul Europei nu fac exceptie de la regula. Dimpotriva, asa cum au dovedit-o inundatiile si canicula din acest an, nivelul mai scazut de dezvoltare economico-sociala, al responsabilitatii autoritatilor si educatiei publicului determina ca aici efectele distructive sa fie si mai substantiale. Iar, din pacate, reactia de aparare mult mai anemica si mai putin eficienta.
Asadar, o Europa unita nu numai politico-economic, dar si in privinta capriciilor vremii. Un singur continent, o singura clima, cu schimbarile ei.
Coman Giorgiu - Director Universitatea Ecologica Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro