Mergi la conţinutul principal

Eu fac, tu faci, noi facem...

La editorialul de ieri al lui Cati Lupașcu, unul dintre comentatori a opinat că n-ar trebui ca ziarul “Obiectiv” să se implice activ în campania “Fără penali în funcții publice” demarată de USR, alături de zeci de ONG-uri. Brăileanul respectiv, deși activează on-line sub pseudonimul Georgică Becali, a avut întotdeauna opinii de bun-simț și, părerea mea, nu este vreun postac în serviciul vreunui partid politic. În acest context, simt nevoia să-i explic DE CE am ales să facem și altceva, concret, nu doar să scriem, să semnăm listele și să privim pasiv cum prima inițiativă cetățenească de schimbare a Constituției după căderea regimului comunist este privită cu scepticism sau nepăsare de brăileni.

Oamenii trebuie să înțeleagă că dacă se vor strânge cele 500.000 de semnături necesare pentru ca în Parlamentul României să poată fi promovată schimbarea art.37 din legea fundamentală nu ar fi succesul USR sau al ONG-urilor implicate sau al actorilor ori al intelectualilor care încearcă prin puterea personalității lor să convingă cetățenii să semneze, ci ar fi un succes al poporului român.

Art 37(3) “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenția unei situații care înlătură consecințele condamnării”,  această modificare ar fi supusă votului în Parlament, ca urmare a primei inițiative legislative cetățenești de succes.  Ar fi dovada clară cu nume, prenume și semnătură că nu suntem toți niște susținători ai hoției, prostiei, incompetenței, corupției. Că nu suntem toți doar niște frustrați care-și postează nemulțumirile pe facebook și-atât, iar când este vorba să facă ceva concret pentru țara lor, pentru orașul lor, gata, s-a terminat energia. S-o facă alții! Așadar, românii trebuie să reînvețe conjugarea verbului “a face”. Eu am făcut, tu ai făcut, el/ea a făcut, noi am făcut, voi ați făcut, ei au făcut...Hai, că nu-i așa de greu! Azi ridici un gunoi de pe stradă și-l arunci la coș, mâine donezi un ban pentru un caz umanitar, poimâine nu mai întorci capul când un cetățean este agresat ci suni la 112 și tot așa...până în momentul în care a merge la vot și a fi la curent cu ce se-ntâmplă în orașul tău, în județul tău, în țara ta, va deveni o datorie de onoare. Faci, nu doar ceri primăriei, autorităților județene, guvernului, partidului aflat la putere, statului.

Abia atunci vor începe lucrurile să se miște, abia atunci alde V.V. Dăncilă și-alți proști ca ea, ori alde Dragnea și-alți corupți ca el, indiferent din ce partide ar proveni, vor fi dați uitării. Definitiv.

În acest context, i-am dat nota 10 primarului de la Surdila Greci, Ionel Meiroșu, care a demarat propriul proiect pentru reabilitarea monumentului istoric dedicat Primului Război Mondial, din comună, pentru a marca așa cum se cuvine sărbătoarea centenarului Marii Uniri. Meiroșu n-a mai așteptat să se ia o decizie la nivelul CJ, ci s-a pus pe treabă. Este liberal, dar putea fi și de la PSD pentru că la țară sunt destui edili destoinici. De exemplu, primarul de la Ianca, George Chiriță. Sau, dacă vreți un exemplu la nivel național, Gheorghe Damian, celebrul primar al Ciugudului, comuna din România care a atras cele mai multe fonduri europene, respectiv peste 27 de milioane de euro, ceea ce ar reprezenta circa 9.000 de euro pe cap de locuitor. Ei bine, acest primar senzațional a fost la PSD, dar s-a trezit exclus “noaptea ca hoții”, după cum a declarat. De ce? Pentru că un prost care conduce organizația județeană PSD Alba i-a vrut capul la schimb cu votul pentru trântirea Guvernului Mihai Tudose în celebrul CEx din ianuarie 2018. Și Liviu Dragnea, ca să poată să-și pună proasta lui în vârful Guvernului și să-l dea jos pe Tudose, a acceptat excluderea din PSD a unui om care prin destoinicia lui ar face cinste oricărui partid politic, din orice țară civilizată. Pentru ca astfel de oameni să nu mai fie dați deoparte din partide, din administrație, din instituții, din guvern pentru a face loc proștilor, incompetenților, corupților, pentru asta ne-am implicat în campania “Fără penali în funcții publice”! Din păcate, se strâng greu semnăturile la sediul ziarului, semn că mulți brăileni au uitat cum se conjugă verbul “a face” și preferă conjugarea specială a verbului “a da”: tu îmi dai, el îmi dă, voi îmi dați... salarii, pensii, ajutoare...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro