Degeaba iei, ca stat, cele mai drastice măsuri de prevenţie şi limitare a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, dacă laşi mediul economic de izbelişte. Pentru că, iată, efectele au început, evident, să apară în economia reală. Românii nu mai călătoresc, în afara ţării, nu vor mai călători nici în ţară, vor ieşi din ce în ce mai puţin la mall-uri, la cinema, la cafenele şi restaurante, la cumpărături nu foarte necesare.
Iar asta se va simţi în mediul economic din plin. A început deja! Nu e vorba doar despre companiile aeriene, despre patronii de baruri şi restaurante, despre proprietarii de hoteluri, pensiuni, despre mall-uri şi despre deţinătorii de afaceri în domeniu. Este vorba despre angajaţii din toate aceste sectoare. Pentru că acolo lucrează oameni, şi deloc puţini!
Angajaţi cu familii acasă, cu cheltuieli, cu chirii, cu rate. Ori, aceştia vor fi primii afectaţi – iar trimiterea lor acasă, chiar şi pentru o perioadă de o lună-două, pare cea mai la îndemână măsură pentru angajatori. Dar nu asta trebuie să se întâmple. Pentru că, la rândul lor, aceşti salariaţi afectaţi cheltuiau nişte bani, făceau nişte cumpărături, plăteau direct sau indirect nişte bani la stat. La fel ca şi proprietarii afacerilor din turism şi servicii: ei plăteau nişte taxe la stat, în contul angajaţilor, dar şi al firmelor. Apoi, clienţii tuturor acestor afaceri din domeniu cheltuiau nişte bani, deloc puţini, de care beneficiau şi statul, şi angajatorii, şi angajaţii.
Efectele sunt în lanţ şi, fără nişte măsuri imediate ale statului, vor fi devastatoare în curând pentru întreaga economie. Va fi un efect de domino, care va deveni, la un moment dat, imposibil de oprit. Un astfel de tăvălug economic va fi mai greu de stopat decât infectarea cu noul coronavirus. Şi, cu cât numărul cazurilor va creşte, cu atât mai mult se va adânci criza economică în care începem să intrăm.
Nu mai e timp de analize, de discuţii, de văzut ce ar trebui făcut, de aşteptat să se mai înrăutăţească lucrurile. Statul român trebuie să acţioneze acum. Măsurile sunt oricum la îndemână - scutirea companiilor afectate de la plata contribuţiilor sociale către stat în contul salariaţilor, amânarea plăţii celorlalte taxe, amânarea plăţii ratelor pentru angajaţii afectaţi, stimulente financiare pentru companiile din domeniul turismului şi serviciilor etc. Ne putem inspira de la Italia, de la Germania, de la alte state care au luat deja măsuri, dacă nu suntem în stare să decidem singuri ce este de făcut. Dar trebuie făcut ceva, urgent! Altfel, o să scăpăm de criza coronavirusului, dar n-o să ne mai scape nimeni de criza economică ce stă să vină.