Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Emotii mari pentru elevi la faza zonala a Olimpiadei de muzica

Olimpiada de muzica, faza zonala, a fost deschisa, ieri, de presedintele executiv al juriului, inspectorul de arte Dorin Sipos. "Este un eveniment cultural de exceptie in care se vor confrunta mici artisti, dar mari campioni ai esteticii artistice. Sper ca in urma acestei competitii toti concurentii sa fie multumiti de ceea ce obtin si de conditiile de desfasurare", a spus presedintele juriului Dorin Sipos. Inspectorul general adjunct Lucica Visalon a spus ca apreciaza in mod deosebit efortul copiilor aflat in spatele momentelor care noua ne incinta sufletul. "Este o munca asidua, care necesita multa rabdare atit din partea copiilor, cit si din partea profesorilor care ii indruma. Urez bun venit musafirilor si doresc competitiei sa se desfasoare sub cele mai bune auspicii", a spus inspectorul general adjunct Lucica Visalon. In continuare, directorul adjunct al Liceului de Arta, prof. Ioan Popescu, a prezentat membrii juriului din cele patru comisii, dupa care a inceput concursul. La concurs participa 113 elevi din clasele a III-a - a VIII-a, din judetele: Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman si Tulcea pentru sectiunile: pian, vioara, corzi grave si suflatori percutie. Concurentii au evoluat la: Teatrul "Maria Filotti", Scoala Populara de Arte "Vespasian Lungu", Muzeul Brailei, Liceul de Arta "Hariclea Darclee" si Cercul Militar.
Presedintele onorific al juriului este prof. univ. dr. Dan Dediu de la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, presedinte executiv este inspectorul scolar Dorin Sipos, iar vicepresedinte prof. Adrian Simion, directorul Liceului de Arta "Darclee".
Profesorul Gheorghe Cruceanu de la sectiunea Percutie - Suflatori a precizat ca pina ieri la prinz s-au prezentat foarte bine elevii de la Ploiesti, Constanta si Giurgiu si ca, in general, fiecare scoala a cautat sa arate tot ce are mai bun. "Este o mare bucurie pentru noi si pentru copii aceasta olimpiada pentru ca dupa un studiu intens vin aici si prezinta un material variat si dificil pentru nivelul lor de clasa. Performanta inseamna sa fii deasupra clasei respective. In acest moment am constatat ca elevii au prezentat un material bine pus la punct si cu un grad de dificultate mult peste clasa lor", a explicat prof. Mariana Iliescu de la Scoala de Muzica din Giurgiu. Si la sectiunea de vioara copiii s-au prezentat foarte bine. Unul dintre membrii comisiei de examinare, prof. Adrian Ceapa, concert maistru al Filarmonicii din Ploiesti, a spus ca a avut o surpriza foarte placuta cind a vazut nivelul la care se prezinta copiii si ca nici din punct de vedere organizatoric nu se pot face reprosuri organizatorilor. La una dintre cele doua comisii de evaluare realizate pentru elevii care studiaza pianul a fost in comisie si seful catedrei de pian de la Liceul de Arta "Darclee" din Braila, prof. Adriana Burca. "Totul se desfasoara intr-un mod cit se poate de serios, copiii se prezinta bine si foarte bine, iar repertoriile elevilor includ lucrari adecvate programelor din clasele din care fac parte. Va fi greu sa plece toata lumea multumita", a explicat prof. Adriana Burca.

"Deliberarea va fi cu atit mai dificila datorita repercusiunilor pe care le va avea asupra viitorului copilului"

Si la cealalta comisie dedicata pianului, pina ieri la prinz fusesera examinati jumatate dintre candidatii clasei a IV-a. "Ei abordeaza un repertoriu destul de vast, de la compozitori preclasici, la romantici, cu piese de virtuozitate, de dificultate. E adevarat, pianul din concurs solicita un control mult mai mare decit in mod normal pentru ca sala este destul de mica si sonoritatile ii cam invaluie pe copii, iar lucrul acesta ii supune la un efort suplimentar de autocontrol, insa este un nivel de performanta. Prin studiul pe care a trebuit sa-l prezinte au aratat si virtuozitate pianistica, repertoriul clasic abordat de unii copii au scos la iveala diferente stilistice, iar cei care au abordat repertoriul romantic s-au desfasurat un pic mai in libertate decit in mod obisnuit. Va fi greu de ales. Clasa a IV-a este una numeroasa. Aici se vede dorinta copiilor de a face performanta sau nu. De aceea deliberarea va fi cu atit mai dificila datorita repercusiunilor pe care le va avea asupra viitorului copilului. Exista riscul ca el sa fie dezamagit si sa nu mai faca performanta. Se poate intimpla acest lucru cu un copil talentat, dar care nu a fost suficient de bine indrumat. Copiii sint foarte bine pregatiti la acest nivel, dar exista probleme de indrumare, din partea profesorilor, care ii pot dezavantaja pe copii. De aceea avem o calitate destul de ingrata. Sa sanctionam greselile profesorului sau sa apreciem talentul copilului? Trebuie sa reflectam foarte bine asupra criteriilor de departajare pentru ca soarta unui copil foarte talentat depinde de momentul acesta", a spus profesoara Iuliana Carlig de la Colegiul National de Arta "Regina Maria" de la Constanta.
Evolutia concurentilor s-a finalizat abia vineri seara. Premierea si Gala laureatilor are loc astazi, de la ora 9.30, la Teatrul "Maria Filotti".
Evenimentul este sponsorizat de: Allianz Tiriac, Rotary Club, general Fluid, Davex Agro Tichilesti, Colegiul Consilierilor Juridici, Chimar Com, Mirela Com, Imbro Trade, Natural Vit, Vivaco, BGD Impex, Bella Italia, Chira Chiralina, Irish Pub, Caruz si Braicar. Directorul Liceului de Arta, prof. Adrian Simion, multumeste tuturor celor care l-au sprijinit: Teatrului "Maria Filotti", Scolii Populare de Arta "Vespasian Lungu", Cercului Militar, Muzeului Brailei, viceprimarului Lucian Tilea si secretarului Consiliului Judetean Nicu Filote.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii