Mergi la conţinutul principal

Elevii vor circula gratuit cu trenul

• decizia vine după ce Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi • gratuitatea se aplică pe tot parcursul anului calendaristic • de asemenea, elevii nu vor mai întâmpina probleme cu naveta pentru că vor beneficia şi de gratuitate pe autobuz, maxi-taxi sau bac, pe tot parcursul anului şcolar

 

Veste bună pentru toţi elevii! Guvernul a aprobat recent o hotărâre prin care reglementează procedura de decontare a cheltuielilor de transport şi vor beneficia în mod gratuit de transport local şi transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic. Astfel, naveta între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi este astfel asigurată pe toată perioada anului şcolar.

“Elevii şcolarizați în România vor beneficia de gratuitate pentru transportul local rutier şi naval, transportul rutier judeţean şi naval între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizați, transportul interjudeţean şi transportul intern feroviar şi cu metroul”, anunţă Ministerul Educaţiei printr-un comunicat de presă.

Trebuie spus că gratuitatea pe tren se aplică tuturor elevilor din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera elevilor legitimaţii de călătorie şi abonamente lunare gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a.

Pentru a beneficia de gratuitate la transportul local, elevii din învăţământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor de transport, aparţinând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învăţământ, vizat prin ştampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie cu transportul local de tipul legitimaţie de transport/abonament/card sau alte documente tip, cu valabilitate lunară. Ministerul anunţă că operatorul de transport public local are obligativitatea de a menţine acelaşi tarif pentru elevi pe durata anului şcolar, tarif care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

„Fiecare copil al României are dreptul la educaţie. Unul dintre obiectivele Ministerului Educaţiei și Cercetării este acela de a asigura accesul echitabil şi nediscriminatoriu la o educaţie de calitate a tuturor elevilor din România. Acest lucru presupune, cu necesitate, măsuri rapide și coerente de intervenţie integrată pentru diminuarea riscului de excluziune şi de abandon şcolar”, a transmis ministrul Monica Anisie.

Ministerul aminteşte că, până la adoptarea Ordonanței de urgenţă nr. 70/2020, reglementarea transportului elevilor genera un cadru discriminatoriu între diferitele categorii de elevi din învăţământul preuniversitar, respectiv între elevii orfani, cei cu cerinţe educaţionale speciale, cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială sau tutelă, elevii care nu pot fi şcolarizați în localitatea de domiciliu şi majoritatea elevilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro