La sfirsitul lunii mai, zece elevi de la Colegiul Economic "Ion Ghica" au fost la Sevilla in cadrul proiectului Leonardo da Vinci "Stagiu de formare profesionala in activitati economice la standarde europene", programul de invatare pe tot parcursul vietii. Grupul de elevi, Alin Iorga, Alina Gheorghe, Alexandra Adetu, Bogdan Constantin, Maria Mercan, Madalina Gradinaru, Geanina Dumitru, Daniela Culea, Leonard Duret si Andreea Calatoaie, a fost insotit de directorul adjunct al colegiului, prof. Doinita Zafiu. Ea a precizat ca in urma acestei experiente elevii si-au imbunatatit cunostintele teoretice si practice din turism, alimentatie publica, comert, activitati financiar-bancare. Programul a cuprins prezentarea orasului Sevilla, perfectionare lingvistica, prezentarea institutului AM Transnational Sevilla, vizitarea unor institutii cu profil economic, dobindirea de cunostinte privind economia spaniola. Bazele de practica ale elevilor au fost la Agentia de turism San Fernando si 2000, la un centru SPA, la hotelul Eurostar Regina de trei stele. Pentru ca elevii romani s-au descurcat foarte bine, ei au vorbit atit in engleza, cit si in spaniola, organizatorul stagiului, AM Transnational i-a dus sa vada si Hotelul Alfonso al XIII-lea, de cinci stele, unde pretul unei camere pe noapte varia intre 300 si 6.500 de euro. "Calitatea serviciilor oferite la hotelul de cinci stele este mult superioara celor care au trei stele. Ne-au impresionat diversitatea acestor servicii, acuratetea, precizia cu care lucrau. Sintagma “clientul nostru, stapinul nostru” era chiar adevarata. Am vizitat si apartamentul in care au stat Madona, Brad Pitt. Acolo este un alt stil de viata, economie de piata adevarata. Oamenii sint civilizati, sociabili, nu cauta sa iasa in evidenta cu ceva. Muncesc putin, dar bine. Totul la ei este informatizat, rezervarile se fac in timp real. Peste tot am vazut cum decurge activitatea zilnica, fata nevazuta a activitatii hoteliere. Acolo oamenii muncesc de placere, nu din obligatie. Ei se gindesc intii la client si apoi la bani, in timp ce la noi nu se gindesc decit cum sa-ti ia banii. Am vrea sa mergem sa muncim acolo pentru ca este altceva si poate apoi sa ne intoarcem in tara, sa punem in practica ce am invatat. Romania se poate ridica la acel nivel", a spus elevul Alin Iorga.
Pentru modul exemplar in care s-au comportat, toti cei zece elevi au primit certificate care atesta specializarea facuta timp de doua saptamini, document care ii va ajuta sa se angajeze ulterior. Si conducerea scolii a considerat ca elevii s-au descurcat foarte bine si ii va recompensa cu o excursie de o zi in rezervatia de la Macin. Excursia va fi sponsorizata de Alcovin Macin.
Acest proiect s-a incheiat, insa profesoara Evelina Turiac deja a depus documentele pentru un alt proiect Comenius, in care sint implicate scoli din Italia, Germania si Franta, "Radacini comune europene". Rezultatele se vor afla in luna august.