Mergi la conţinutul principal

Electoratul nu a învăţat nimic

Duminica trecută a avut loc un scrutin parţial, pentru alegerea unor primari în câteva comune şi oraşe din ţară, în localităţi în care foştii edili şi-au pierdut funcţia fiind condamnaţi la închisoare cu executare, lăsând astfel locurile vacante.

Acest scrutin poate fi considerat un fel de sondaj oficial în privinţa popularităţii partidelor politice la circa un an de la ultimele alegeri locale şi generale. Iar lucrurile au stat cam în felul următor: în general, în comunele în care au avut loc alegeri, a câştigat PSD-ul. Nimic nou.

În schimb, la Deva, municipiu reşedinţă de judeţ, a câştigat candidatul PNL, Nicolae Florin Oancea. Deva n-a fost un fief al PSD, fostul primar ajuns acum în puşcărie fiind din partea PSRO, partidul lui Mircea Geoană. De altfel, PSRO l-a şi susţinut pe candidatul PNL la aceste alegeri. Liberalul Oancea a obţinut 42% din voturi, faţă de principalul contracandidat, de la PSD, cu vreo 25% din voturi.

Alegerile din Deva pot fi însă considerate reprezentative pentru actuala stare de fapt din politică românească. Şi, analizând puţin situaţia, lucrurile nu stau deloc bine. În primul rând, în ciuda experienţei de la alegerile de anul trecut, electoratul nu pare că a învăţat nimic: prezenţa la urne a fost de doar 37%! O prezenţă infimă, după un an în care s-a vorbit atât de mult despre prezenţa la vot şi importanţa prezentării fiecărui cetăţean la urne. 

De fapt, din totalul de 60.000 de cetăţeni cu drept de vot ai Devei, au mers la urne doar 21.500, iar noul primar al acestui municipiu a fost votat doar de 9.000 de cetăţeni! Nouă mii de oameni au decis primarul pentru restul de peste 50.000 de votanţi, dintre care 38.500 au stat acasă în ziua votului!

Pe de altă parte, nici PNL n-a învăţat mare lucru în privinţa calităţii candidaţilor, din moment ce noul primar al Devei este acuzat că, în 2006, pe când era viceprimar, şi-a trimis şoferul să dea examen în locul lui la facultate, pe vremea în care făcea un masterat, fiind chiar exmatriculat la acea vreme. Culmea, examenul era despre corupţie şi modalităţile de combatere a acesteia, dar viceprimarul de atunci declara că aşa a vrut el să se convingă că universitatea era una serioasă. Evident, printre cei 9 candidaţi, s-au aflat şi persoane cu un trecut ireproşabil şi care chiar ar fi putut să câştige, dacă electoratul indiferent s-ar fi prezentat la vot.

Lecţia de la Deva este una dezamăgitoare: românii pare că nu au înţeles nimic din lecţiile ultimului an şi că, de fapt, societatea se îndreaptă spre o indiferenţă totală faţă de propria soartă şi o inconştienţă de-a dreptul criminală. Una care va ucide, lent dar sigur, viitorul acestui popor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro