Prezenţa la vot a fost surprinzătoare, incredibilă. După ani de zile de letargie, românii s-au înviorat brusc şi au reuşit să voteze în proporţie de peste 50%. Validarea referendumului consacră o schimbare majoră a mentalităţii electoratului, indicând faptul că acesta este dispus să-şi exprime direct şi ori de câte ori este nevoie voinţa, dacă instrumentele îi sunt puse la dispoziţie. Astfel încât, după cum s-a văzut, un "preşedinte-jucător", oricare ar fi numele lui, pare a stimula şi a veni în întâmpinarea unui popor exasperat de neputinţă şi ţinut în lesă de politicienii care, imediat după păcăleala din timpul campaniilor, acţionează contrar mandatului pe care l-au primit.
Despre ce vorbim până la urmă? Despre maturizarea electoratului. Sau, mai bine spus, despre procesul de maturizare în care se află. O ştire de ultimă oră pare să-mi confirme senzaţia de mare test pe care trebuie să-l treacă electoratul românesc. Chiar acum, în timp ce scriu, aflu că liberalul Crin Antonescu, înainte de a gândi în numele ţării, a refuzat orice negociere cu Traian Băsescu în nume propriu şi-l susţine pe Mircea Geoană în schimbul numirii lui Johannis ca premier. Aşadar, visul monstruos pare a reînvia: Ion Iliescu, cu şapca de comisar sovietic pe cap - vorba lui Cristian Tudor Popescu - bate palma cu trabucul imperialist al lui Dinu Patriciu, care - vorba lui Ioan T. Morar - îl obligă pe Neagu Djuvara să voteze cu Vanghelie. Dar nu asta e prea de tot, ci proba demenţială la care e supus electoratul liberal. Spun asta pentru că electoratul liberal constituie nucleul cel mai dur şi incoruptibil, care şi-a dovedit stabilitatea pe parcursul multor ani.
Ce va fi? Cam asta-i întrebarea, dar nu privitoare la cine va câştiga alegerile, ci privitoare la reacţia electoratului liberal în faţa opţiunii de neînţeles a lui Crin Antonescu. 15-20% dintre votanţi hotărăsc, în mod surprinzător, soarta României pentru următorii 5 ani.
Aflat la sărbătoarea majoratului, electoratului român nu-i mai rămâne decât să-şi exerseze, fără pauze prea lungi şi dese, discernământul.
Citeşte blogul lui Cristian ROBU-CORCAN