Milioanele de euro cheltuite haotic în zeci de proiecte legate de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila reprezintă, fără îndoială, apogeul moştenirii lăsate în urmă de fostul şef al CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Bineînţeles, ar fi absurd să contestăm importanţa sau necesitatea investiţiilor în domeniul Sănătăţii, însă nici nu putem ignora faptul că multe dintre proiectele administraţiei Stancu au fost făcute într-un mod aberant şi fără un plan concret de acţiune. Aici trebuie să amintim lucrările blocate sau întârziate cu anii la spitalele brăilene, achiziţionarea de aparatură performantă, dar fără personal instruit să o folosească, nerezolvarea problemei privind lipsa medicilor, achiziţionarea prea din timp a unor aparate extrem de costisitoare care în prezent şi-au depăşit termenul de garanţie fără a fi folosite măcar o dată sau supradotări tehnice în unele secţii şi ignorarea totală a altora. Toate acestea îşi fac acum resimţite efectele. Dovadă în acest sens stă şi o scrisoare venită recent pe adresa redacţiei, semnată de un grup de iniţiativă format din angajaţi din cadrul SJU, în care ne sunt sesizate disfuncţionalităţi la nivelul unităţii spitaliceşti, precum şi "investiţiile megalomanice, făcute sub «atenta supraveghere» a fostului preşedinte CJ, Bunea Stancu, din care o mare parte sunt inutile, sau cel mult cu o utilitate minimală". Încă o situaţie incredibilă este şi faptul că doi medici cardiologi, veniţi de la Institutul Clinic Fundeni din capitală, stau de mai bine de un an de zile "pe bară", pentru că nu au un "punct de lucru" la Brăila. Clădirea în care va funcţiona secţia de Cardiologie va fi inaugurată abia peste o lună, potrivit managerului SJU, Mihail Iugulescu. Toate aceste probleme i-au fost semnalate, marţi, preşedintelului interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu şi de către consilierul judeţean PNL, dr. Bogdan Minescu, însoţit chiar de cei doi cardiologi. Medicii au avertizat că se vor întoarce de la 1 iunie la Bucureşti. Interesant, interpelarea redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei" în privinţa problemelor semnalate în cadrul scrisorii, nu i-a luat prin surprindere nici pe şeful CJ, nici pe cel al spitalului, întrucât documentul ajunsese şi la ei. Chiar şi aşa, Viorel Mortu a recunoscut că sunt foarte multe probleme rămase din administraţia anterioară, cărora încearcă să le găsească o rezolvare.
"S.O.S. Spitalul Judeţean Brăila!"
Aşa îşi încep angajaţii Spitalului Judeţean Brăila scrisoarea deschisă, în care îşi prezintă detaliat nemulţumirile vizavi de conducerea unităţii, precum şi faţă de autorităţile locale. Pe scurt, grupul, care doreşte să rămână anonim, trage un semnal de alarmă asupra "situaţiei dezastruoase" cauzată de lipsa unui management eficient şi a unor investiţii prost gândite. "Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (A.T.I.) a Spitalului Judeţean functionează de foarte mult timp cu un singur medic, care este şi Şef de Secţie, şi trei medici pensionari, din care unul a suferit recent un atac ischemic cerebral, şi ceilalţi doi medici fiind destul de înaintaţi în vârstă, existând în orice moment riscul posibil ca aceştia să devină indisponibili. În această situaţie, singura certitudine rămâne ca un singur medic să fie pus în situaţia absolut imposibilă de a efectua toate cele 30 de gărzi aferente unei luni, şi în acelaşi timp să fie prezent la tura de zi de la 8:00 la 13:00, pentru a asigura activitatea de anestezie în toate sălile blocului operator. Această situaţie, care este în fapt o urgenţă de grad 0, deşi era cunoscută de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, cât şi de managerul unităţii, dl. Mihai Iugulescu, a fost ignorată şi trecută sub tăcere. Acum, există în orice moment riscul ca Spitalul Judeţean Brăila să rămână fără medic anestezist, dacă şeful de Secţie A.T.I. poate deveni indisponibil chiar şi prin prisma unei banale răceli, conducând la imposibilitatea de a asigura intervenţii operatorii sau postoperatorii în această unitate, afectând direct şi toate celelalte secţii", se arată în scrisoare. Soluţia propusă de aceştia este comasarea celor două secţii ATI din cele două locaţii, Corpul A (din Şos Buzăului), şi Corpul B (fostul Spital 3), pentru a forma o singură secţie ATI în Corpul A, unde funcţionează şi Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Grupul atrage atenţia asupra faptului că aceeaşi situaţie se găseşte şi la secţia de Chirurgie, la nivelul blocului operator, precum şi la secţia de Dializă. "Secţia de Dializă funcţionează în prezent cu personal extern, de la centrele de dializă private, şi a fost somată în mod repetat cu avertisment de suspendare a activităţii de către CNAS dacă nu va angaja în cel mai scurt timp personal propriu. Deşi aceste situaţii sunt cunoscute de mult timp şi constituie o reală ameninţare ce planează asupra bunului mers al funcţionării spitalului, nici managementul unităţii, nici preşedintele actual al Consilului Judeţean Brăila (n.r. Viorel Mortu) nu s-au declarat dispuşi a soluţiona în orice manieră această criză gravă, în condiţiile în care de mai bine de 2 luni au fost aduse la cunoştinţă aceste situaţii, fără să se primească o rezoluţie", mai scriu angajaţii SJU.
Poate cel mai important aspect al scrisorii îl reprezintă tocmai nemulţumirea legată de investiţiile făcute fără un plan concret ale fostului şef CJ Brăila. "De-a lungul ultimilor ani, s-au realizat diverse investiţii megalomanice în această unitate, sub «atenta supraveghere» a fostului preşedinte CJ, Bunea Stancu, din care o mare parte sunt inutile, sau cel mult cu o utilitate minimală. Amintim cazul investiţiei în corpurile de clădire ce aveau ca destinaţie o secţie de cardiologie în care urmau să se deservească până la maxim 5 intervenţii pe lună, dar în lipsa unui personal necesar, şi cu gravele lacune care există şi se manifestă şi în prezent la nivelul secţiei actuale de Cardiologie. La polul opus, în prezent, în Spitalul Judeţean există un singur endoscop/celioscop vechi de 14 ani şi care zilnic prezintă deficienţe în funcţionare. În schimb, la nivelul Spitalului Judeţean au fost achiziţionate 17 aparate ecograf cu un preţ individual de peste 150.000 euro, necesarul real fiind de 3 bucăţi. Acesta este şi numărul de aparate aflate în exploatarea efectivă în prezent. Ar fi fost util ca o parte din sume să fi fost direcţionate în scopuri mult mai concrete, de pildă achiziţionarea de aparatură de Anestezie şi Terapie, unde există foarte multe aparate defecte şi unde personalul este pus în fiecare clipă în faţa unor situaţii limită, cărora trebuie să le facă faţă cu o lipsă gravă de echipament medical. Această serie de pseudoinvestiţii cuprinde mult mai multe capitole unele dintre ele fiind deja cunoscute publicului larg", se încheie documentul.
Iugulescu despre investiţii: «E o întrebare pe care o adresaţi cui nu trebuie»
Managerul SJU, dr. Mihail Iugulescu, a afirmat că este conştient de problemele semnalate de angajaţii spitalului în privinţa deficitului de medici, însă a specificat că acestea erau prezente şi pe vremea celorlalţi directori. Singura soluţie identificată de acesta ar fi legată de realizarea unui singur Corp ATI după ce secţiile de urgenţă din corpurile B (fostul Spital 3) şi D (Maternitatea) vor fi mutate pe Şoseaua Buzăului. Totodată, acesta se aşteaptă la o rezolvare din partea Ministerului Sănătăţii în privinţa lipsei de medici specialişti. "În acest moment activitatea din secţia ATI 1 se desfăşoară cu mare dificultate din cauza numărului redus de medici, vârstei acestora (3 pensionari) şi a fluxului mare de pacienţi din această secţie care deserveşte pavilionul A. (...) Având în vedere acest deficit chiar şi la nivel naţional şi prin urmare posibilităţile reduse de a găsi medici specialişti acestui spital, solicit suportul metodologic şi logistic pentru rezolvarea acestor probleme", a spus Iugulescu. Întrebat în legătură cu investiţiile fostului preşedinte al CJ Brăila, managerul Spitalului nu a dorit să comenteze prea mult subiectul. "E o întrebare pe care o adresaţi cui nu trebuie. Ambulatoriul integrat al spitalului a făcut obiectul unui proiect Regio al CJ. Proiectul ăsta a fost iniţiat pe vremea doctorului Mihăilescu (n.r. Ştefan Mihăilescu, fost manager al SJU), deci cu nişte ani buni în urmă. S-a desfăşurat în prima parte a mandatului doamnei manager Rodica Sin şi tot în mandatul acesteia a fost inaugurat ambulatoriul. El are trei ani de când funcţionează, a fost modernizat, pot să spun că are o dotare de excepţie. Nu împărtăşesc ideea că acolo ar fi fost suficiente trei aparate. Proiectul respectiv a fost făcut după nişte norme europene. Cabinetele de Boli Interne, Chirurgie, Ginecologie, Urologie etc. trebuie să fie dotate cu aparate ecograf pentru binele pacientului. Numărul de ecografe care a fost cumpărat pe ambulatoriu a fost proporţional cu numărul de cabinete şi după nişte normative", a mai adăugat sursa citată.
Viorel Mortu: «Aşa şi atât s-a gândit atunci»
Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, nu s-a arătat deloc surprins în legătură cu cele semnalate în cadrul scrisorii deschise a angajaţilor din Spitalul Judeţean. Cu toate acestea, PSD-istul a afirmat că ar fi fost corect ca autorii să îşi semneze textul. "E adevărat, la ora actuală Spitalul Judeţean Brăila, cu toate componentele sale, are lipsă de personal, mai ales de personal de înaltă calificare. În primul rând, medicii, mai ales cei tineri au preferat să plece în zone ale Uniunii Europene unde sunt plătiţi de cel puţin zece ori mai bine decât aici. Mai ales anesteziştii, care neputând lucra şi la un cabinet particular, ci doar în spital şi având oferte foarte mari, categoric au dat curs acestei invitaţii de a lucra în alte ţări pe bani mult mai mulţi decât în România. Noi vom încerca în curând după ce noul ATI va funcţiona, să grupăm cele două ATI-uri din corpul A şi B. Vrem să facem un singur complex mai puternic şi mai uşor de gestionat. Este singura soluţie viabilă acum. De asemenea, intenţionăm să facem oferte foarte bune pentru medici tineri care să vină la Brăila să lucreze, iar cei care au venit să rămână. Sau după stagii de perfecţionare în centrele mari medicale din ţară, să revină aici", a declarat Viorel Mortu.
Cât despre investiţiile făcute de Stancu în Sănătate, actualul şef al CJ a ţinut să precizeze că, deşi "aşa se proceda atunci", niciun aparat achiziţionat nu va rămâne fără întrebuinţare. "Aşa şi atât s-a gândit atunci. Principalul lucru este că acum ne aflăm într-un proces - poate mai lent decât aş vrea eu -, dar este un proces lent de trecere către altceva. După ce vom da aceste spaţii în folosinţă, după ce le vom monta utilităţile, după ce vom cumpăra în vreme de un an - doi de acum încolo, pentru că nu e de glumă cu câţi bani vor costa aceste aparate care vor fi în slujba serviciului medical, se va vedea ce trebuie şi unde. Nu e nimic în plus. Adică, nu ne trebuie nouă, ducem la Făurei. Bine că sunt! Ceea ce mă îngrijorează este că au fost cumpărate cam de multă vreme, aparate foarte scumpe şi care acum ies din garanţie. Adică le vom monta deja ieşite din garanţie", a mai spus acesta.
PNL-istul Minescu, la uşa lui Mortu pentru medicii tineri
Aceleaşi probleme legate de Spitalul Judeţean Brăila i-au fost semnalate lui Viorel Mortu, la începutul săptămânii, chiar de către consilierul judeţean liberal dr. Bogdan Minescu. Acesta i-a făcut o vizită şefului interimar al CJ, însoţit de doi medici Florin Purcărea (33 ani), Iancu Alexandru (32 ani), ambii cardiologi specialişti, veniţi la Brăila în ianuarie 2014. Aceştia au ţinut să îl avertizeze pe Mortu că au de gând să plece din oraş de la 1 iunie şi să profeseze în cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, deoarece în Brăila nu au niciun fel de activitate din cauza lucrărilor nefinalizate de la secţia de Cardiologie şi a lipsei de aparatură. "Noi am luat o decizie care nu cred că se va schimba, ca de la 1 iunie să nu mai continuăm activitatea aici. Avem foarte multe oportunităţi şi foarte multe şanse de a continua pregătirea noastră legată de cardiologie intervenţională. Noi venim din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. C.C. Iliescu» Fundeni, de la Bucureşti, ne întoarcem acolo să ne continuăm pregătirea. Când va fi gata Spitalul aveţi o promisiune din partea noastră că ne vom întoarce la Brăila", au declarat cei doi medici. Totodată, cardiologii i-au propus lui Viorel Mortu să organizeze un concurs de ocupare a posturilor de medici specializaţi în terapie şi să promoveze pe cât posibil de bine facilităţile pe care Brăila le are de oferit.
La rândul său, Minescu a dorit să îi propună preşedintelui interimar al CJ o listă actualizată cu aparatura necesară în spital. Potrivit lui Viorel Mortu, în urma unei analize atente a documentului, un asemenea proiect ar putea ajunge la mapa consilierilor în viitorul apropiat. Chiar şi aşa, social democratul a subliniat că orice nouă achiziţie ar trebui făcută în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. "Dacă nu sunt bani de la Minister pentru toate, nu e nicio problemă. Încercăm şi noi să mai facem rost de bani. Aşa într-un tandem, un binom armonizat trebuie să rezolvăm încet şi sigur toate problemele", a fost replica PSD-istului.
Inaugurări de proiecte moştenite de la Stancu
Potrivit managerului SJU Brăila, Mihail Iugulescu, luna viitoare ar urma să se inaugureze clădirea în care va funcţiona secţia de Cardiologie, deşi acest lucru ar fi trebuit să se întâmple la finele lunii aprilie. De asemenea, până la finalul anului Iugulescu susţine că va fi gata şi secţia ATI. La rândul său, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, a afirmat că în prezent se lucrează şi la secţia de Oncologie, care este aproape finalizată. Cu toate acestea, potrivit PSD-istului, noua secţie nu va putea fi dotată din banii CJ-ului, deoarece aparatura în respectivul domeniu este extrem de scumpă. "Este gata în curând. O vom închiria unei firme care vrea să presteze servicii de mare calitate acolo. Este singura variantă. A o dota înseamnă bugetul Consiliului Judeţean pe vreo doi ani. Clădirea va fi gata în iulie, cred", a declarat Viorel Mortu.