Educatia elitelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Educatia elitelor

Muzeul Brailei si Biblioteca Judeteana au implinit 125 de ani de la infiintare, eveniment umbrit insa de comportamentul unor persoane care se considera a fi parte a elitei romanesti.
Directorul Muzeului "Astra" de la Sibiu, invitat de conducerea Muzeului Brailei pentru a primi un admirabil album cu vederi ce au ca subiect Braila veche si o medalie jubiliara, a gasit de cuviinta sa spele putin pe jos cu cotidianele locale, pentru ca nu au acordat suficienta atentie acestui moment, adica nu l-au anuntat cu litere de-o schioapa pe prima pagina. El a reprosat jurnalistilor, in ditirambi rasunatori, ca prin articolele lor prolifereaza raul, ca nu fac educatie, nu prezinta numai evenimentele pozitive, ca fac ziare pur comerciale. Momentul a fost mai mult decit penibil. Poate ca ar fi trecut nebagat in seama daca vorbele sale nu ar fi gasit un ecou grozav in rindul asistentei, care l-a aplaudat la scena deschisa, iar reprezentantii administratiei locale i-au tinut isonul prin gesturi si cuvinte cel putin ireverentioase. Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, a facut semnul "OK" cu mina si a spus "le-a tras-o" si a arborat o mina foarte incintata, iar viceprimarul Daniela Vasioiu a facut un semn din cap si a privit peste lentilele ochelarilor in semn ca respectivul director avea dreptate. Nu stiu cita cultura si cit a citit viceprimarul Daniela Vasioiu, dar cit a citit Gheorghe Bunea Stancu m-am convins atunci cind a vorbit despre Panait Istrati si l-a numit poet - un scriitor reprezentativ nu numai pentru Romania, dar si pentru Franta.
Este regretabil ca aceasta poveste, cu educatia pe care sa o faca presa mai prolifereaza si astazi, la 16 ani de la Revolutie. Pe vremea comunistilor presa facea educatie in masa, si stim cu totii ce fel de educatie, insa acum presa informeaza. Asta este rolul ei. Si informeaza pe toata lumea, de la cetateanul cu patru clase care abia silabiseste un articol, pina la profesorii universitari care trebuie si ei sa stie in ce lume traiesc. E drept, elita vine mai putin in contact cu vulgul, dar nu trebuie sa reproseze presei ca descrie realitatea cotidiana in paginile sale. Or fi multe crime, violuri, tilharii, rafuieli intre grupuri mafiote, dar nu e vina noastra ca asta este realitatea. Noi o zugravim asa cum este, nici mai buna, nici mai rea. Paginile pline de realizari ale societatii multilateral dezvoltate au devenit, din fericire, amintire si acum avem libertate de exprimare si putem sa reflectam ce se intimpla in jurul nostru. Pe de alta parte o institutie de presa trebuie sa supravietuiasca tot in conditiile economiei de piata. Asadar, si presa este o afacere. Or, nimeni nu baga bani intr-o afacere doar ca sa educe populatia, pentru ca astfel de publicatii nu sint cumparate si nu rezista singure pe piata. Cite publicatii de cultura supravietuiesc fara sponsorizari? Nici una.
In plus, a acuza presa locala ca nu face nimic pentru cultura este o ipocrizie. Fiecare mare eveniment cultural isi gaseste loc in paginile ziarului nostru si chiar cu trimitere din pagina 1. Singurul eveniment important organizat de CJ, Festivalul "Grigoriu", a beneficiat de pagini intregi, de relatari in fiecare zi, de promovare. La fel s-a intimplat si cu evenimentele de la Zilele Brailei, vernisajele, lansarile de carte sau alte evenimente culturale. E drept, cultura de un anumit nivel este doar pentru elite, insa asa a fost dintotdeauna si asa va fi si in continuare. Presa face comunicare de masa nu numai pentru elite si daca in paginile ziarului se gasesc si relatari de la evenimentele culturale, acest lucru ar trebui sa-i bucure pe toti, nu sa ni se reproseze ca nu am acordat prima pagina. Aici intervine educatia, iar actualele elite, formate in vremea comunismului, au demonstrat la un eveniment important pentru Braila, ca au lacune destul de grave in educatie si ca educatia de masa facuta pe vremea comunismului si-a lasat radacini adinci in mintea multora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro